Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

500 Görsel Eşliğinde Yaşamı ve Eserleri

Velazquez

Susie Hodge

Velazquez Gönderileri

Velazquez kitaplarını, Velazquez sözleri ve alıntılarını, Velazquez yazarlarını, Velazquez yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
ŞEKİLSİZ İNCİ
"Barok" sözcüğünün "şekilsiz inci" anlamına gelen Portekizce "barocco" sözcüğünden türetildiği, sanat ve mimarideki yapısı bozuk, akışkan niteliklere gönderme yaptığı düşünülür. Terim ilk başlarda, bu üslubu taklitçi ve çirkin bulan sanatçılar tarafından, aşağılayıcı bir ifade olarak kullanılmıştır.
Reklam
Yunanistan'dan İspanya'ya taşınan El Greco maniyeristler arasında sayılmıştı. Velázquez üzerinde derin bir etki bıraktı.
Maniyerizm
Maniyerist sanatçıları küçümseyenler; onların Michelangelo'yu taklit ettiklerine, fakat onun bütünlüğüne ve samimiyetine erişemediklerine inanıyorlardı. "Maniyerizm” ya da “maniyerist” kavramları; gösterişçiliği, yapaylığı ve dekadansı ima ediyordu. Maniyerizmde çarpıtma ya da abartı vardı; kimi zaman keskin renklere, rüya benzeri niteliklere ya da uzatılmış formlara yer veriliyordu; fakat tüm bunlar sanatçıların bireysel tercihiydi, Michelangelo'yu taklit edip başarısız olmalarının birer sonucu değil. En önemli maniyeristlerin bazıları –örneğin Bronzino (1503-72) ve El Greco (1541-1614)- daha sonra Velâzguez'e ilham kaynağı oldu.
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Temmuz 2017Kitabı okudu
Maniyerizm
Rönesans sanatının doğalcılığına karşı bir tepki olarak ortaya çıkan maniyerist dönem, yaklaşık 1520'den 1580'e kadar sürdü. "Maniyerizm" terimi, üslup anlamına gelen İtalyanca sözcük "maniera''dan geliyor ve başlarda aşağılayıcı bir anlamda kullanılıyordu. Terimi kullanan ilk sanatçılar ve eleştirmenler, Michelangelo'nun formları genelde çarpıtarak, uzatarak ve abartılı bir üslupla ele aldığı geç dönem eserlerini takip eden sanatçıları kastediyorlardı.
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Temmuz 2017Kitabı okudu
Velázquez'den Önce
Velázquez'in doğumundan önceki yüzyılda, Leonardo da Vinci (1452-1519), Michelangelo (1475-1564) ve Raffaello (1483-1520) İtalya'da yaşamış ve çalışmış, çağdaşları tarafından neredeyse insanüstü kişiler olarak kabul edilmiş, onur verici birer yurttaş ve Rönesans dünyasının şöhretli isimleri olarak hürmet görmüşlerdi. Gerçeğe benzer, dâhice eserleriyle tüm Avrupa'da tanınan ve sanatın sınırlarını zorlayan diğer sanatçılar arasında, Almanya'da Albrecht Dürer (1471-1528), Venedik'te Tiziano (y. 1488/90-1576) ve Hollanda'da Baba Pieter Bruegel (y. 1525-1569) de yer alıyordu.
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Temmuz 2017Kitabı okudu
Reklam
Rönesans felsefesi, insanı ve insan doğasını her şeyin merkezine yerleştirdi. Gerçekliği ve insanın duygularını aktarma çabaları, sanatçıların eserlerinde önemli bir unsur haline geldi ve sanatçıyı bir dâhi olarak gören yaklaşık ilk kez bu dönemde ortaya çıktı.
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Temmuz 2017Kitabı okudu
Velázquez'in doğumundan önceki iki yüzyıl, Rönesans olarak bilinen kültürel harekete yataklık etmiştir. Edebiyat, sanat, felsefe, siyaset, bilim ve dini kapsayan bu hareket, Floransa'dan önce İtalya'nın geri kalanına, ardından tüm Avrupa'ya yayıldı.
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Temmuz 2017Kitabı okudu
O zamandan bu yana, en yetenekli sanatçıların bazıları ona -onun dünyaya nesnel, tefekkür dolu bakışına; uzam yorumuna; boyayı ele alışına; doğalcılığa ve karakter betimlemeye bakışına- borcunu dile getirdi. İspanyol ressam Francisco de Goya y Lucientes (1746-1828), Velâlázquez'e hayranlığını ilan eden ve onun pek çok fikrinin takipçisi olan ilk ressamlarından biriydi. 12. yüzyıl ortalarında, büyük ölçüde Goya'nın eserleri vesilesiyle Velázquez bir kez daha keşfedildi ve öncü pek çok sanatçının örnek aldığı ressam olma unvanını Raffaello'nun (1483-1520) elinden aldı. Örneğin, sanatta ilerleyen yıllardaki büyük dönüşümleri başlatan ve etkileyen, 19. yüzyılın devrimci sanatçısı Édouard Manet (1832-83), İspanyol ressama borcunu açıkça kabul etti. Manet ve diğer yenilikçi sanatçılar, Velázquez'in ortaya attığı, 17. yüzyıl İspanya'sında özgün, 19. yüzyıl Fransa'sında ise az bilinen pek çok fikri yeniden ele aldı.
Kariyerine "bodegón" ressamlığıyla, bir başka deyişle mutfak malzemeleri ölüdoğaları ve Sevilla'daki sıradan insanların resimleriyle başlayan Velázquez, 61 yıllık ömrünün neredeyse tamamında ressamlık yaptı. Barok dönemde ve İspanyol Altın Çağı'nın son yıllarında, İspanya kralının Madrid'teki sarayının en önemli ressamı haline geldi. Dikkat çekici özgünlüğü, dehası ve hüneri ile sanat tarihinin akışını değiştirdi. Yaşadığı dönemde, İspanyol Habsburg saltanatının en önemli ressamıydı ve sanatı, Viyana ve Roma'daki büyük saraylarda da hayranlık uyandırıyordu. Bununla birlikte, uluslararası sanat tarihinde yerini alması, avangart sanatçıların onun fikir ve tekniklerini yeniden ele aldığı 19. yüzyılı buldu.
Reklam
Velázquez çarpıcı resim becerileriyle takdir edilir ve sık sık, diğer ressamları belki de herkesten çok etkilemiş, modern resmin gelişiminde önemli bir katalizör rolü oynamış, şimdiye kadarki en büyük ressam olarak anılır. Fakat ona atfedilen eserlerin sayısı, 100'den biraz fazladır. Pek çok eserin ona ait olup olmadığı tartışmalıdır ve genelde de öğrencileri tarafından resmedildiği düşünülür Bir kısım eseri ise 18. yüzyılda Madrid'teki kraliyet sarayında çıkan bir yangında yok olmuştur.
Metis Sahaf Yaz İndirimleri
Merhabalar, bildiğiniz üzere 1 yıldır kitaplarımı 1000Kitap üzerinden satıyorum. Yaz mevsimine özel indirimler yaparak bu iletiyi eklemek istedim. Önceki iletime de buradan ulaşabilirsiniz: #84661093 Özelden mesaj atarak bana ulaşabilirsiniz :) İş Bankası Biyografi ve Sanat
256 syf.
9/10 puan verdi
·
24 günde okudu
Barok dönem denince aklımıza ilk gelen ressamlardan biri olan Velazquez'in yalnızca hayatı ve eserlerini değil aynı zamanda dönemin İspanyasını da yalın bir dille öğretici bir şekilde aktarmış. Yazılanları görsellerle desteklemesi çok daha iyi kavramayı sağlıyor. Kısacası Velazquez'i anlamak isteyenler için harika bir kaynak
Velazquez
VelazquezSusie Hodge · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201716 okunma