Yaban Diyarlarda Yabancı

Robert A. Heinlein
Hugo En İyi Roman Ödülü Prometheus Şeref Kürsüsü Ödülü “SİZ TANRI’SINIZ, BEN TANRI’YIM VE GROKLAYAN HER ŞEY TANRI’DIR.” Robert A. Heinlein, Clarke ve Asimov’la birlikte Altın Çağ bilimkurgusuna damga vuran üç büyük ustadan biri. İdeolojisi ve bunu eserlerinde kullanma tarzıyla çağdaşlarından farklılaşan yazarın yalnızca kendi külliyatında değil bilimkurgu türünde yazılmış en önemli, en tartışmalı ve en sıradışı romanlardan biri olan Yaban Diyarlarda Yabancı ise altkültür için bir dönüm noktası. Mars’ta Marslılarca geliştirilmiş insan Valentine Michael Smith, Arz’a geleli çok olmamıştır. Kendi halkıyla ilk kez tanışan Smith, bu mavi gezegendeki geleneklere, insan ırkının önyargılarına alışmakta zorlansa da –telepati, telekinezi, teleport ve kehanet gibi– zihinsel güçleri sayesinde insanlar arasında âdeta bir mesih gibi dolaşır. En nihayetinde Mars yönetiminin varisidir. Tüm bir gezegene ve ırka “groklamayı”, sevgiyi ve su paylaşımını öğretecek bu Marslı, otoriteyle ve Mars’ın yönetimini isteyen bürokratlarla uğraşmak zorunda kalsa da yazar Jubal Harshaw’un yardımlarıyla amacına adım adım ilerleyecek ve kendi kilisesini kurarak “serbest aşk”ı yaygınlaştırmaya devam edecek ve en nihayetinde –her mesihinki gibi– kaderiyle yüzleşecektir. Müfit Özdeş’in önsözüyle Virginia Heinlein’ın sunumuyla Neil Gaiman’ın sonsözüyle Yaban Diyarda Yabancı kısaltılmamış tam metin olarak İthaki Bilimkurgu Klasikleri’nde!
Yazar:
Robert A. Heinlein
Robert A. Heinlein
Çevirmen:
Kağan Çam
Kağan Çam
Editör:
Alican Saygı Ortanca
Alican Saygı Ortanca
Tasarımcı:
Hamdi Akçay
Hamdi Akçay
Tahmini Okuma Süresi: 20 sa. 10 dk.Sayfa Sayısı: 712Basım Tarihi: Kasım 2018Yayınevi: İthaki YayınlarıOrijinal Adı: Stranger in a Strange Land
ISBN: 9786053758747Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
712 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
İthaki Bilimkurgu Klasikleri serisinden okuduğum 34. kitap oldu... Biliyorum, bir kısmınız bu şekilde başlayan incelemelerimi özledi, bir kısmınızın da "geldi yine tipini sevdiğim" dediğini duyar gibiyim. Evimize hapsolduğumuz, sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği şu korona günlerinde bilimkurgu kitaplarına dönmenin en uygun
Yaban Diyarlarda Yabancı
Yaban Diyarlarda YabancıRobert A. Heinlein · İthaki Yayınları · 2018234 okunma
Reklam
709 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
Bilimkurgu kitaplarını, barındırdığı felsefe için severim genellikle. Heinlein’ın eserlerini ortaya çıkardığı döneme, Clarke ve Asimov ile birlikte, “altın çağ” denmesini ise hiç bu denli anlamlı bulmamıştım. Bu kitap gerçekten muhteşem! “İnsan” nedir acaba? Bu kalıbın içinde yaşarken ne kadar anlamaya çalışıyoruz acaba? İhtiyaç duymuyoruz belki de doğuştan “Dünya vatandaşı” olduğumuzdan. İnsan, insanın zaafları, kültür ve onun insana yaptıkları, “doğuştan” sandığımız ama yalnızca bir öğrenme süreci olan kimi davranışlar… ince ince anlatılmış kitap boyunca. İnsanın özü her şeye muktedir aslında, toplumsal sistemler de insan davranışından bağımsız olarak anlaşılamaz ve toplumsal yaşantıda karşımıza çıkan olumsuz şeyler de asla tesadüf değil. Ben gerçekten çok etkilendim. Bu derin felsefenin yanında eserin dili de gerçekten eğlenceli. Heinlein’ın kelimeleri keyifli hissettiriyor, tabii bu eseri muhteşem çeviren Kağan Çam’ın etkisi inkar edilemez. Kitap başucu kitaplarım arasında yerini çoktan aldı.
Yaban Diyarlarda Yabancı
Yaban Diyarlarda YabancıRobert A. Heinlein · İthaki Yayınları · 2018234 okunma
712 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
20 saatte okudu
Güzel bir kitap ama bilim kurgunun daha ağırlıklı olmasını istediğim bir eserdi. Çok fazla goygoy vardı tabi hoştu ama tekrara girdikten sonra ben biraz sıkıldım. Din, mülkiyet, adaptasyon, insan psikolojisi ve cinsellik konularında yazarın çok farklı tespitlerinin olduğu bir kitap. Kitabı sevmemin en büyük sebebi Jubal gibi bir karakterin olması ne kadar da yaşlı bir bunak olsa da onun iyi niyetli natüralist zampara halini sevdim. Konumuza gelecek olursak Mike marsta doğan bir insan evladı ve eskiler tarafından büyütülmüştür. Gün olup bizim gezegenimizdekiler onu dunyaya getirip olaylarin olayları kovalaması şeklinde bir kitaba konu olacak şeyler yaşamasıyla karşımıza eser çıkmış.Ama kitapta sevmedigim şey çok fazla sonlara doğru cinselliğin baya artması ve bilim kurgudan çok her şeyin cinsellikle son bulması. Yani konu güzel ama bunu 700 sayfada daha güzel işleyebilirdin sayın yazar. Puanım Jubal için. Ama kitap kesinlikle kendini okutuyor o ayrı. Robert Heinlein çok başka bir adam. Ve evet unutmadan Groklayın!
Yaban Diyarlarda Yabancı
Yaban Diyarlarda YabancıRobert A. Heinlein · İthaki Yayınları · 2018234 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.