23 Temmuz 2024
Perseus Yayınevi

2025 26. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2025 15:28
Songül Karakoç Büyüktaş’ın Yarım Kalan adlı romanı, sevgisizliğin bir çocuğun ruhunda nasıl yarıklar açtığını, bu yarıkların da zamanla nasıl nesilden nesile aktarıldığını anlatıyor. Hikâyenin merkezinde, içindeki boşluğu sevgiyle doldurmaya çalışan bir kadının, yanlış adımlarla hem kendi hayatını hem de çocuklarının hayatını şekillendirme çabası var. Çiçek, romanın en güçlü sesi. Küçük yaşlarda yaşadıkları onu sessiz ama derin bir karaktere dönüştürüyor. Öyle ki çoğu zaman sustuklarında bile çığlıklar duyuluyor sanki. Anlatılan yalnızca bir bireyin dramı değil; aynı zamanda onun çocuklarına miras bıraktığı kırık döngüler de var bu sayfalarda. Bir anne olarak sevmeyi bilmemenin yükü, çocuklarının geleceğinde yankılanıyor. Romanın dili oldukça sade. Bu yönüyle genç okurlar için ulaşılabilir ve sürükleyici. Ancak şahsi olarak bazı bölümlerde gereksiz bulduğum detaylar oldu; daha kısa tutulsa anlatımı daha güçlü hissedilebilirdi. Yine de bu durum, kitabın verdiği duyguyu zedelemiyor. Yarım Kalan, yalnızca bir hikâye değil; sevgisizliğin bir insanı nerelere sürükleyebileceğinin de aynası. Özellikle genç okurların bu aynaya bir kez bakmasında fayda var. Bazen kendimizi görmek, başkalarının hikâyelerine kulak vermekle başlar.
Yarım Kalan
2025 50. kitabı
Açıkçası tam bir aşk romanı bekliyordum.Güncel konuları olay akış sırasına göre kişileri de motif motif işlemişsiniz.Cinselliği de cesurca işlemişsiniz.Sadece başrol Çiçek’in aşk yaşamına daha fazla yer vermeniz gerekirdi diye düşündüm.Oldukça sürükleyici ve başarılı buldum.Kaleminiz kavi olsun hocam
2024 95. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2024 09:06
☆ YARIM KALAN || SONGÜL KARAKOÇ BÜYÜKTAŞ ☆ Herkese merhabalar. Yarım kalan; aslında hepimizin hala gördüğü duyduğu, toplumda dışlananların, küçük yaşta evlendirilen kız çocuklarının, küçücük bedenlerinin aile bildikleri ile kirletilenlerin, haklıyı savunurken haksızlığa uğrayanların sesi. Zeynep ve Mehmet de çocuk yaşta kaçıp olmayacak bir başlangıçla çıktılar hayat yoluna. Bu yolda ard arda gelen çocukları, geçim derdi, Alevi oldukları için sürekli dışlandıkları, sağ-sol çatışmasının uçlarda olduğu sevgisiz ve saygısız geçen bir hayatları var. Evlatları her bir yere savrulurken hepsinin hikayesi biraz buruk çokça eksik. Çiçek ise çocukluğunda dahi yaşadıklarını kimseye anlatamazken içe kapanık haline rağmen okur ve öğretmen olur. Hayatını ailesine adarken kendi yaşamını hep gölgede bırakır. Haklının yanında olmak, kadınlara ve çocuklara yardım ederek güç bulur. Ama maalesef ki bizim ülkemizde çiçekler hep solar..! Geçmişte yaşanan ve acımızı okurken katlayan Bir çok olaya ev sahipliği yapmış bu kitapta hatırlamamız gereken önemli şeyler var. En başta insanlığımızı ve vicdanımızı derinden hatırlamalıyız ki daha nice Çiçeklerimiz solmasın vatanımız da…
2024 87. kitabı
Hayattan alacaklı olanların hikayesini okumaya hazir misiniz? Zeynep çok çocuklu bir ailenin sevgisiz büyüyen sevgiyi başkasın da bulurum diye çocukken kaçıp evlenen genç kızlardan. Kaçtıkları gece kocasının sevgisiz halini keşfeder ama artık çok geçtir. Askere giden kocasının arkasından kendi ayakları üzerinde durmayı,kendi kararlarını almayı öğrenir. Çalışkanlığı ona bir çok kapı açar ta ki kocası askerden dönene kadar.Mehmet'in içindeki zalim ve sevgisizlik uyuyan bir aslan hıdır ne zaman uyanacagi belli olmaz.Sağ sol davalarının yaşandığı dönemde çocuk okutmak,onlara gelecek sağlamak çok zor olmak ile birlikte kendi talihsizliği çocuklarına da geçti. Büyük oğlu Ali'ye yıllarca hasret kalması gibi... Sonra istenmeyen hamileliği ile Çiçek dünyaya gelir.Çiçek küçük bedenine binen yükü,sıkılan boğazı, tacize uğrayan bedeni,ağzına,burnuna kaçan talaş tozunu unutamaz. Çiçeğin yaşadıkları geceleri kabusları olur.Mutsuzluk hissi her yerini sarmıştı.Ailesi ve Çiçek bu hayatın neresindedir.İnsanları ötekileştirmek ne kadar doğru. Bir çoğumuz Abdi İpekçi suikastini,Maraş olaylarını, işaretlenen kapıları,kırılan camları,savrulan hayatları,Madimakta yanarak ölenleri hep okuyoruz,görüntülerini görüyoruz.Çiçek ve ailesi tüm bu olaylar cevresinde köyden, kasabaya,kasabadan büyük şehire göç etmiş zorluklar onu yıldıramamiş öğretmen olmuş.Bu kadar zorluğu çekip #yarımkalan hayatlara karşı savaş açmış .İnsanlar ne kadar büyürse büyüsün çocuk izleri hep kalırmış.Tıpkı Çiçek de olduğu gibi. Bir olalım birlik olalim biz olalım açan ÇİÇEKLERİ soldurmayalim.
2024 Okuma Raporları
2024 100. kitabı
Siz hiç kendinizi bir bakkal defteri gibi hissettiniz mi? Asla ödenmeyen ve kabaran borçlarin bulunduğu bir borç defteri. Hayattan her zaman alacaklı! Baş karakterlerimiz Zeynep ve en küçük kızı Çiçek için de durum aynen böyleydi. Onlar hep kindilerinin seçmediği bir hayatın öyküsünü yaşadılar hep. İnsan ne kadar büyürse büyüsün çocukluk izleri hep derin bir köşede saklı kalır. Sessizlikler herzaman derin çığlıkların sesidir aslında. Zeynep ve ailesi büyük zorluklara yaşayarak geçirdiler bu hayatı, çocuklarının okulu 80 li yılların can yakan tarafları, yokluk içinde verdikleri mücadele, zaferleri de vardı acılarıda, her karakter ayrı yer yaptı gönlümde, beni geçmişe götüren bir okuma oldu, Çiçek üniversiteyi bitirme arzusuyla herşeyden uzak durmaya çalıştı. Ama insanlar kötü , insanlar acımasız. Herkesin olan bu vatan ne den illa sadece birilerinin olmaya hak görülüyordu ki! Yıllar insanların insanca yaşaya bileceği bir vatan hasretiyle geçti ta bu güne kadar ama gel gör ki Zeynep ler Çiçek ler sizlerden sonrada hiçbirşey değişmedi aslında. Değişmeyen tek şey halla diri olan inanç... Cehennem acı çekilen yer değil, acı çektiğimizi kimsenin bilmediği yerdir... Böylesine değerli böylesine güçlü bir kalemle tanıştığım için çok mutluyum. Tanışmanızı da çok isterim sevgili okurlar, nice Zeynep ler nice Çiçek ler ve bu vatanı gerçekten hakedenler için... Yarım Kalanlar ın öyküsü, işte bu vatanın böyle güçlü kalemlere ihtiyacı var. Hep var olmaları umuduyla... Songül Karakoç Büyüktaş
Puan vermedi
YARIM KALAN SONGÜL KARAKOÇ BÜYÜKTAŞ Çiçek gencecik bedeninde taşıdığı ruhunun neden bu kadar yaşlandığını düşünürdü hep, yaşamın içine bir türlü giremediğini, hep puslu bir camın arkasında kaldığını düşünüyordu. Düşündükçe de "Biz her şeyi kıyısında yaşadık. Yaşamın kıyısında geçiyor ömrümüz, ne denizlere açıldık, ne de limanlara demir alabildik, hep tutarsızlık, hep acı gözyaşı."... Ne kadar büyüdük zannetsek de içimizdeki çocuk hep ayni yaşta, derinlerde gibi ama... hep hissettiren travmalarıyla o çocuk hiç büyümüyor, susmayı, susması gerektiğini en başta kendine bir zulüm olduğunu bilerek susmak. Kendisini bakkal dükkanındaki borç defteri gibi hissederdi. Asla ödenmeyen ve kabaran borçların bulunduğu borç defteri. Mutsuzluk, yalnızlik hissi...Hayattan her zaman alacaklı! Hayata bakışı aynen buydu Çiçek' in. İçinde mi dışında mı bu hayatın, bazen kendisi de çözemiyordu. Çocukken gelin oluvermiş annesi sevgisiz bir baba, ardarda çocuklar, etnik kimlikleriyle de dışlanmış bir aile, yakın tarihimizden 12 eylül dönemi, Abdi İpekçi suikasti, Madımak Oteli yanginı, Maraş Olayları, Gezi, Ankara Gar Katliamı gibi olayları okuyoruz...Köyden, kasabaya, oradan büyükşehire savrulan bir aile ve "Yarım Kalan" hayatlar, ailenin en küçüğü Çiçek...Zorluklarla okudu "Çiçek Öğretmen" oldu, yılmadı, haksızlıklara savaş açtı canı pahasına...
2024 64. kitabı
YARIM KALAN SONGÜL KARAKOÇ BÜYÜKTAŞ İnsan nasıl yarım kalır? Kendi seçmediği bir hayatı yaşayarak, kördüğüm olmuş duygularının içinde kaybolarak,çocukluğundan gelen travmaların açtığı boşluklarda sıkışarak... Sevgisiz,aidiyetsiz, ve yaşamın kıyısında hiç bilmediği geçmişiyle yüzleşerek ... Çiçek'le birlikte köyden kente uzanan etnik kimlikleri nedeniyle dışlanan bir ailenin hayat hikayesine ortak olacağız.Oradan oraya savrulan hayatları,aldıkları yaraları,kayıpları,yaşadıkları zorlukları,12 eylül dönemi,Abdi İpekçi suikasti, Madımak Oteli yangını, Maraş Olayları, Gezi, Ankara Gar Katliamı gibi insanda derin izler bırakan olayları okuyoruz.  Dönüp baktığımızda anlıyoruz ki esas sırtlandığımız yük; çaresizlik. Omuzlarımız taşıyamayacağımız kadar ağır yükler altında ezilmiş.Acılar onlarca yaş aldırmış,saçlar beyazlamış,gözlerin feri gitmiş. Nice hayatlar ,nice umutlar ,nice hayaller yarım kalmış. Mutlu olamadık birçoğumuz tıpkı Çiçek gibi. Bölük pörçük yaşanmış hayatlarımızda bir biz olamadık . Aradığımız cevapları ya bulamadık ya da görmezden geldik. Hırslarımıza,çıkarlarımıza,egolarımıza yenildik. Yanlış yerde yanlış zamanda kaybolduk. Oysa ki mutlu olmak hiç zor değildi . Bir olmak biz olmak dileğiyle Çiçek'ler hiç solmasın... Kıymetli yazarım @songulkarakocbuyuktas kalemine yüreğine sağlık. "İnsan ne kadar büyürse büyüsün çocukluk izleri hep derin bir köşede saklı kalırmış. Üzerine beton dökmeye çalışsan dahi o bir yerden mutlaka çıkarmış, derler." " Neden hep kötüler kazanıyor; neden hayata başka bir pencereden bakmaya çalışanlara, sırf kendileri gibi düşünmeyenlere yaşam alanı bırakılmıyor. Cevabı bulunamayan sorulardı işte bunlar." "Biz her şeyi kıyısında yaşadık. Yaşamın kıyısında geçiyor ömrümüz, ne denizlere açıldık, ne de limanlara demir alabildik, hep
2026 3822. kitabı
Yarım Kalan, kadınlık, kimlik, bastırılmış duygular ve toplumsal kalıplar arasında sıkışmış hayatları cesur ve sarsıcı bir dille anlatan güçlü bir roman. Hikâye, “tam olamama” hissinin yalnızca bireysel değil, toplumsal bir yara olduğunu gösterirken okuru rahatsız eden ama dürüst bir yüzleşmeye davet ediyor. Romanın merkezinde, söylenemeyenler ve yarım bırakılan hayatlar var. Karakterler, sevilmek ile kabul edilmek arasındaki ince çizgide yürürken; korku, suçluluk ve arzular iç içe geçiyor. Yazar, özellikle kadınların görünmez kılınan iç dünyasını çarpıcı bir gerçeklikle ortaya koyuyor. Anlatılanlar dramatize edilmeden, süslenmeden sunuluyor; bu da metnin etkisini artırıyor. Dil yalın ama sert. Bazı bölümler okuru duygusal olarak zorlayabiliyor; çünkü anlatılanlar tanıdık, gerçek ve çoğu zaman susulmuş meseleler. Yarım Kalan, rahat okunan bir kitap olmaktan çok, iz bırakan ve düşündüren bir roman. Toplumsal normları, kadın kimliğini ve yarım bırakılmış hayatları sorgulayan; cesur, gerçekçi ve çarpıcı bir eser. Kolay bir okuma aramayan, derin ve yüzleştirici romanlardan hoşlanan okurlar için güçlü bir öneri.
Yarım Kalan
2024 58. kitabı
Merhaba arkadaşlar bugün @songulkarakocbuyuktas kaleme aldığı @perseusyayinevi tarafından yayınlanan #YARIMKALAN kitabı ile geldim. Yarım kalan insanların, yarım kalan hayatların hikayesinin anlatıldığı bu romanda. Sağ sol kavgaları, bir dönem alevilere yapılan kötü muameleler ve dahası bu kitapta. KISA ÖZET Zeynep daha çocuk olamadan gelin olmuştu. Gelinliğini bilemeden anne oldu. Anneliği öğrenemeden geçim derdine düştü kocası askere gittiği için oğluyla bir başına kaldı. Anası, babasıda yardımcı olmadı Zeynep kendi ayakları üstünde durmak için çare aradı komşusunun halı dokuduğunu hatırlayıp yardım istedi ve halı dokumaya başladı. Tek başına ayakta durmuş çocuğunada bakmış çalışmıştıda ama kocası askerden dönünce her şey daha güzel olacak sanıyordu. İşin aslı pekde öyle değildi… Çocukları oldu onlara bakmak geçinmek için kocasının yetmediği yerde yine çare oldu. Çocuklar okudu şehire gidilde ama ortalık karışıktı sağ-sol davasına kavgalar,ölümler… Hayata yarım kalarak başlayanların çocuklarıda hayatta eksik hissederek büyüyordu belkide kimbilir… Çiçekte o çocuklardandı. Hep eksik hissetmişti kendini yaşadıkları da tuzu biberi olmuştu. Alıntı “Kimsenin hakkını yeme, vicdanın senin en büyük adaletin ve en rahat yastığındır.” “Zalim her yerde, her ne kadar zaman geçse de şekil değiştirip hep var ve var olacak da.” #cigdemileokuyoruz #perseusyayınevi #perseus #kitap #books #işbirliği #reklam #okumalar #alevi #sağ #sol #dava #insan #ölüm #yaşam
Aile - Evlilik
2024 73. kitabı
Okunma: 27 Ağustos 2024 18:20
""Demek ki rüzgarını tanısan dahi seni nereye savuracağını bilemiyorsun " Adından da belli olduğu gibi yarım kalan hayatların kitabı bu .Zeynep ve Mehmet'in çocuk yaştaki evliliği , umutları,hayal kırıklıkları ile başlasa da hikaye ,onların anne babalarına kadar uzanıyor geçmişi . Yakınları tarafından tecavüze uğrayan çocuklar ,üstüne döktüğü bir kova suyla bütün izleri yok edip ,olayların üstünü kapatan anneler var bu kitapta .Nesiller boyu silinmeyen tekrar eden izler Nice güzel hayallerle Mehmet'e kaçan Zeynep'in daha ilk günden yaşadığı zorbalıkların içine doğmuş çocukları. Görmedikleri ,bilmedikleri sevgiyi nasıl versinler ki çocuklara Üstelik dışlanmıslar alevi bir aile oldukları için .Sağ _sol kavgasının , ayrımcılığın okul sıralarına kadar indiği 12 Eylül döneminde büyümüş çocukları ,kavgalara ,olaylara karışmak istemeseler de adları karışmış olaylara .Herbiri var olma mücadelesinde bir yere savrulmuş . Ailesinde ,okulda ,hayatta savrulmuş kardeşlerden biri de Çiçek .Ailesine , kardeşlerine destek olmaya çalışırken öğretmen olan Çiçek .Hayattan kendini hep alacaklı hisseden borç defteri kabardıkca kabaran Çiçek .Çocukluk izlerini ne kadar örtmeye çalışsa da örtememiş bir türlü . Dönemin en çalkantılı olaylarının yaşandığı ,Maraş katliamı ,Abdi ipekci suikastı ,Madımak olaylarının yaşandığı bu dönemde geçen roman o kadar çok olaya ev sahipliği yapmış ki olayların içinde kaybolacaksınız .Çiçek için çok üzgün olduğumu söyleyebilirim ama o kadar çok çiçeğimiz var ki ülkemizde hiç birinin asla solmasını istemem . Çiçeklere iyi bakıp ,sevgiyle büyütelim . Hepimiz T.C vatandaşı kimliğimizle bu topraklarda yaşayan bireyler olarak din ,dil ,mezhep ayrımlarına karşı olduğumu belirtmek isterim .Sevgiyle kalın canlar