2024
Orijinal Ülke:
Portekiz

2025 21. kitabı
Okunma: 14 Eylül 2025 21:47
Yasak Aşk / Camilo Castelo Branco Camilo Castelo Branco’nun “Yasak Aşk” kitabı,başarılı ve akıcı bir dille kaleme alınmış gerçek bir trajediyi anlatıyor. Roman,düşman ailelerin çocukları olan Simao ve Teresa’nın imkânsız aşkına odaklanıyor.Yasaklarla dolu bu ilişki,her engelin ardından daha büyük bir güçle karşılaşıyor. Teresa sevdiğinden uzaklaştırılıp manastıra kapatılırken,Simao aşkı için katil oluyor ve kendini hapishane ile sürgün yolunda buluyor. Simao’nun asi ve gözü pek karakteriyle,Teresa’nın ailesinin baskısı altındaki çaresizliği o kadar gerçekçi ve güçlü duygularla anlatılıyor ki, hikâyeden etkilenmemek mümkün değil. Bu iki gencin aşkı, sadece onların duygusu olmaktan çıkıp,dönemin katı kurallarına karşı adeta bir isyana dönüşüyor. Sayfalar ilerledikçe,bu yasak aşkın kaçınılmaz sona nasıl yaklaştığını merakla takip ediyorsunuz. Sonuç olarak,”Yasak Aşk” sadece romantik bir hikâye arayanlar için değil,aynı zamanda kalbe dokunan ve unutulmaz bir trajedi okumak isteyenler için de mükemmel bir seçim. Bu eser hem yaşanmış gerçek bir aşk trajedisi olmakla birlikte,hem de ana karakterimiz olan Simao’nun; yazarın amcası olmasıyla da içten bir duygu yoğunluğu sunuyor. Yine ilk kez Fihrist yayınları tarafından Türkçemize kazandırılan klasik bir esere sahip olmanın yanında,bir de keyifli bir okuma serüveni yaşadım. Teşekkürler Fihrist Kitap kitap
2025 10. kitabı
Yasak Aşk adını görür görmez aklınıza Aşk-ı Memnu gibi bir hikaye geldiğini biliyorum ama öyle değil. Birbirini derin bağlarla , bitmeyen bir tutkuyla seven Teresa ve Simoa nın hazin trajik ve gerçek aşkla örülü dünyasına şahitlik ediyoruz . Simoa ve Teresa birbirlerine ne kadar aşıksa , aileleri de bir o kadar birbirilerinden büyük bir özenle nefret ediyorlardı. Ve bu aşkın önündeki en büyük engel olmaya son derece kararlılardır. Teresanın babası , kuzeni Baltasar ile evliliğe zorlar , bu emri yerine gelmeyince zavallı kızı manastıra kapatır , sevgilisini manastırdan kaçırmak isteyen Simoa büyük bir kıskançlık ve öfkeyle orada bulunan kuzen Baltasarı öldürür ve hapise atılır , idam cezasına çarptırılır ve sonra bu cezası sürgüne gönderilmeyle sonuçlanır . İki aşık ancak mektuplarda kavuşurlar , öyle dokunaklı öyle duygu yüklü ve öyle vazgeçilmez bir aşk ki bedenleri değil sadece ruhları vuslata kavuşur , cennette buluşmak için sözleşirler . Toplum baskısı , ebeveyn zorbalığı ve hoşgörüsüzlüğün hazin sonuçları olduğunu okudum. Ahlak masumiyet ve sonsuz umudun yuvası olarak bilinen manastırlar ve dini kurumların aslında kötülüğün merkezi olduğunu anlatan Yasak Aşk ı ben çok beğendim . Şiirsel bir anlatımın hakim olduğu bu kitap duygusal olarak beni çok etkiledi . “Sevdi , kaybetti ve severek öldü.” Okudukça anlam bulan hayatlara …
Yasak aşk
2025 9. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2025 12:29
Öncelikle hiç tanımadığım bir yazarın kitabıydı, genellikle bir kitabı almadan önce yazarını inceler o şekilde alırdım ama bu dediğim gibi öyle olmadı. Kitap yazarın hapishane süreci boyunca yazımış olduğu bir eser ve bu kitabın içinde ara sıra bahsediliyor. Bazenleri yazar sizinle konuşuyor. Şunu söylemek gerekirse her ne kadar kısa bir kitap olsa da konusu çok güzel ama yalan yok yüzüncü sayfaya kadar biraz sıkıcı gelmişti ki son elli sayfa beni yüreğimden vurdu. Kitabın isminin yasak aşk olduğuna bakmayın bence kitabın ismi talihsiz ve ya imkansız aşk olmalıydı. Kalbim ana karakterlere üzülmektense yan karakter olan Mariana'ya daha çok üzüldü. Daha fazla bir şey söyleyemeyeceğim sadece keyifli okumalar dilerim.
2025 45. kitabı
Romantizm akımının dramatik ve duygusal ruhunu, alaycılık ve kara mizah ile birleştirerek kendine özgü anlatım kullanan yazar #CamiloCasteloBranco Portekiz'in en etkili ve üretken yazarlarından biri olarak kabul edilmektedir. Deliliğe yatkınlığı olan bir ailede gayrimeşru olarak dünyaya gelmiş, küçük yaşta yetim kalmış ve akrabaları tarafından büyütülmüş. Disiplinsiz büyütülen yazar, düzensiz bir eğitim almış, rahiplik ve tıp eğitiminden sonra edebiyata yön vererek kariyerini bu alanda geliştirmiş. Romantik akımın en önemli temsilcilerinden olan ve 260'a yakın eser veren yazar, evli bir kadın ile yaşadığı ilişki yüzünden hapse atılmış ve bu süre içerisinde en bilinen eseri #YasakAşk ı kaleme almış. Kendi hayatından da izler taşıyan eser dizi ve filmlere de ilham olmuş. Ayrıca Camilo ve yasak aşkı Ana'nın hapis yattığı yer artık Porto da Portekiz Fotoğraf Müzesidir ve 2012 yılından bu yana aynı romanın adıyla bir de heykel bulunmaktadır. Yazdığı eserler sayesinde Vikont ünvanı alan yazar, son yıllarında görme yetisini kaybettiği ve oğlunun rahatsızlığı yüzünden derin bir depresyona girerek hayatına son vermiş. Arkasında pek çok eser bırakan yazar trajik hayat hikayesi ile de adından söz ettiriyor. Yasak Aşk, 15 yaşında birbirlerine aşık olan yargıcın oğlu Simão ile yargıçtan haz etmeyen komşuları Albuquerque'nin kızı Teresa nın trajik sonla biten aşk hikayesini konu alır. Roman klişe bir yasak aşk hikayesi gibi görünse de toplumda ön görülen ahlak kurallarının ve ön yargıların hayatları nasıl mahvettiğinin kanıtıdır. Tutkunun vazgeçilemez gücünün toplum baskısı ile çatışınca ortaya çıkan trajedi ile sonlanmasını anlatan kitap da Simão ve Teresa da payına düşeni alır. Tabii saf bir aşk ile Simão seven Mariana yı da unutmamalı... Yazarın samimi anlatımı ve derin
2025 118. kitabı
Camilo Castelo Branco ~ Yasak Aşk "İnsan kalbinin kibri ya da doymazlığı, bu artık her ne ise, bize verilen sevgide ölçeriz aklımızdan değerimizin ne olduğunu." •Merhaba Arkadaşlar Sizlere etkisinden kolay çıkamayacağınız kısa ama bir o kadar da etkili sarsıcı, acı dolu bir aşk hikâyesinden bahsedeceğim. •Smioa ve Teresa birilerini henüz genç yaşlarda sevmeye başlayan iki gençtir, bu iki tutku ve sevgi dolu aşık ailelerinin baskıcı ve ayrımcı düşüncelerinin kurbanı olacaklar. Smioa yargıç'ın oğludur Teresa ise yargıçtan hiç hoşlanmayan Albuquerque'nin kızıdır. •Teresa babası tarafından kuzeni Baltasar ile evlendirilmek için zorlanır, bu isteği olmayınca Teresa babası tarafından bir manastıra sürgün edilir Simao Teresa'yı oradan kaçırmak için gittiği sırada orada bulunan Baltasar'ı öfkesine yenilerek öldürülür önce idam cezası alan Simao daha sonra sürgüne gönderilir. •Kavuşmak artık onlar için birer hayal olmuştur sınıf farklılıkları, aile baskısı ve bir inat uğruna kaybolup gitmişlerdir, tutkuyla başlayan bir aşk hikâyesi hazin sona dönmüştür geçtiği ve dokunduğu her yeri yakmıştır. •Branco'nun anlatımı yoğun ve derin toplum baskılarının ve dayatmalarının ne derece büyük felaketlere yol açtığını gösteriyor, karakterlerin o sıkışmış hallerini yaşadıkları acıları bende derinden hissettim. Aşk güzel bir duygudur ama imkansız olması halinde neler yaptırıyor neler hissettiriyor birde buradan bakmalısınız çünkü aşk insan ruhunun en güçlü bir o kadar da en zayıf yönüdür Fihrist Kitap yayınevi tarafından ilk kez Türkçe'ye çevrilmiştir okumanızı tavsiye ederim. Kitapla Kalın "Sevdi, kaybetti ve severek öldü."
·164 syf.·
2025 136. kitabı
Yasak Aşk 🪭 " Sevdi, kaybetti ve severek öldü. " Portekiz edebiyatının en üretken isimlerinden biri Camilo Castelo Branco'nun hem kendi dönemine hem de sonraki dönemlere damgasını vuran birçok dizi, sinema filmine uyarlanan eseri orjinal ismiyle Amor de Perdição / Yasak Aşk bugünkü tavsiyem olacak Yazarın hapishanedeyken kaleme alıp üne kavuşmasını sağlayan eseri bu aynı zamanda. Kitapta aile biyografisi de var diyebiliriz. Çünkü bahsedilen yasak aşkın baş kahramanı yazarın amcasından başkası değil. Beni üzen şeylerin başında yazarın kendi trajedilerle dolu özel hayatı ve bu hayata da intihar ederek son vermesi oldu. Kısacık ömrüne 260 eser sığdırmış adeta bir yazı makinesi gibi Hikayeye gelecek olursak toplumsal ahlak kuralların, önyargıların, dayatmaların iki hatta dolaylı yollarla dört gencin hayatlarına olan berbat neticeleri. Yargıcın oğlu olan Simao Botelho ve komşularının kızı Terasa'nın daha gencecik yaşlarda başlayan sevdaları araya hırslı, baskıcı ve sınıfsal farklara riayet eden babalarının inatları uğruna engellenir. Babası Terasa'yı kuzeni Baltasar ile evlendiremeyince bir Manastıra adeta sürgün eder. Diğer tarafta yargıç da oğlu için husumetlisinin alt sınıftan kızını eş görmez. Aile bağlarının kopukluğuna rağmen iki aşık için bu sözde aile bağları bahane edilerek aşklarından mahrum bırakılır. Öte yandan pes etmeyen aşıkların hayatları Simao'nun hapse girmesiyle alt üst olur. Demirci'nin vefa borcu için Simao'ya sahip çıkarken, kızı Maria da bu aşkın alevine kapılır ama tek başına yanar. Bu dört aşık talihsiz gencin her biri sonunda mahvolur. Onların hikayelerinin nerede ve nasıl sonlandığını siz değerli okuyuculara bırakıyorum. Aşk ile isyanın harmanlandığı bu eser aslında döneminde bir başkaldırı niteliğinde. İlk kez dilimize çevrilmesiyle okuyuculara

Camilo Castelo BrancoYazar · 0 kitap
Camilo Castelo Branco (16 Mart 1825, Lizbon , Portekiz doğumlu - 1 Haziran 1890, Seide'de öldü), 58 romanı olan romantik melodramlardan realist eserlerine kadar uzanan Portekizli bir romancıydı. Bazen Portekizli Balzac olarak da bilinir. Ayrıca, tuhaf zekâsı ve anekdot karakterinin yanı sıra çalkantılı (ve nihayetinde trajik) hayatıyla da takdir edilir. Camilo Castelo Branco muhtemelen tüm Portekizli yazarların en üretkenidir; eserleri arasında romanlar, oyunlar, şiirler ve denemeler yer alır. Ayrıca Camilo, yalnızca yazılarıyla maddi olarak geçimini sağlayabilen ilk Portekizli yazardır. Toplamda, yayınladığı eserlerin sayısı beş yüz altmış civarındadır; ancak en çok romanlarıyla tanınır. Camilo faturaları ödemek için çok sayıda eser üretmiş olsa da, bireyselliğini asla kaybetmemiştir. Kişiliklere aşinalığı, yazılarını bir dizi unutulmaz karakter ve Portekiz tipiyle canlandırmasına olanak sağlamıştır; örneğin "brasileiro" (Brezilya'da servet yapmış, geri dönen bir Portekizli göçmen), Portekiz'in kuzeyindeki eski "Fidalgo" (asilzade) ve Minho rahibi. Camilo'nun romanları üç döneme ayrılabilir. İlk dönem, Eugène Sue tarzındaki Os Mistérios de Lisboa'nın güzel bir örneği olduğu hayal gücü romanslarından oluşur. İkinci dönem, Eça de Queiroz'un O Crime de Padre Amaro'sunun ortaya çıkışına kadar geliştirdiği ve başlıca temsilcisi olarak kaldığı bir stil olan görgü romanlarını içerir . Bu romanlarda gerçekçilik ve idealizmi birleştirir ve 19. yüzyılın başlarında Portekiz'in ev içi ve sosyal yaşamını mükemmel bir şekilde yakalar.