Yazar:
Epsilon Yayınevi

Mevsimler Dörtlemesi’ne veda..
2024 97. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2024 21:10
İlk üç kitabı okurken içinden ne geçirdiysem, keşke diye başlayan kaç cümle kurduysam hepsi dördüncü kitapta avuçlarıma döküldü. Senden çok ama çok razıyım Ali Smith, önce bunu diyeyim. İlk üç kitap boyunca tanıdığımız tüm insanlar ve onların sisler içinde kalmış, virgülle bölünüp tamamlanmamış hikayeleri bu kitapta bir araya geliyor. Geçmişin rüzgarında savrulan pamuk ipliklerinin ucunu yakalıyoruz. İlk kitapta tanıştığımız Daniel’in toplama kamplarına uzanan geçmişine dönüyoruz, ‘Sonbahar kardeşine, Yaz ağabeyinden, her zaman, sevgiyle’ gönderilmiş mektupları okuyoruz. Kayıp babaları ve heykelleri çocuklarıyla buluşturuyoruz. Hani tüm o hikayeler, unutuluşa bıraktığımız hikayelerimiz, kaybolmamış, burdaymış, kavuşmuşuz hissi. Hani, kaybettiğimiz sevdiklerimiz için yıllar yılı “Yumucam gözlerimi yumucam, herkes orda.” diye şarkılar söylemişiz de içimizden, gözlerimizi açınca da yanımızdalarmış gibi. Bir şeyler yaşanmamış, yaşanmış olanlar yitip gitmiş ama ebabil kuşlarının gelişi ve tanrılara kafa tutan, 'Sonsuza dek süreceğim!. Gece hiç gelmeyecek, kış hiç gelmeyecek!' diyen Yaz her şeyi telafi edebilirmiş gibi. Ağlıycam. Ve elbette bu kitabı bu kadar güzel yapan tüm bu kişisel hikayelerin üstünde durduğu politik zemin. Avrupa’nın son yüzyılda yaşadığı her şey, soykırım, savaş, mülteci krizi, yükselen ırkçılık ve hatta pandemi. Bunca güncel meseleyi, günümüzün edebiyatla kurduğu popülist ilişkiye yenilmeden, bu kadar ustalıkla, bu kadar görkemli anlatmak herkesin harcı değil. Yazara saygılarımı nasıl sunacağımı şaşırıyorum düşündükçe. Teşekkürler, çok.
2023 124. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2023 22:37
Mevsimler Dörtlemesi’nin son kitabı Yaz, hem başlı başına çok iyi bir roman hem de seriye muazzam bir kapanış niteliğinde gerçekten. Sonbahar’ı beğenmiş Kış’ı çoğunluğun aksine daha az sevmiş
Kim Olmayı Seçiyorsun?
2024 21. kitabı
Okunma: 13 Mart 2024 18:37
Ali Smith, dörtlemeye neden Sonbaharla başladığı sorulduğunda, ‘karanlık aylarla başlayıp ışığa doğru ilerlemek’ istediğini söylemiş. Seri bu nedenle Sonbahar ile başlayıp Yaz ile bitiyor. Ama
2024 32. kitabı
Okunma: 13 Eylül 2024 18:52
Ali Smith’in Sonbahar ile başlayan Mevsimler Dörtlemesi, Yaz ile birlikte benim için sona erdi. Okuma serüvenim boyunca, Smith’in dili şairane bir şekilde kullanması beni kendine hayran bıraktı
2023 22. kitabı
“Mevsimlerin en kısası, en uçucusu, sorumlu tutulamayacak olanı, çünkü yaz hiç tutulamaz ancak, mükemmel olduğu söylenen ya da hayal edilen, hiç var olmamış yazların parçaları, kırıntıları, anları, hatırada parlamalarıdır tutulabilen.” . Ah bu nasıl güzel bir seriydi, kelimelerim gerçekten yetersiz kalıyor. Etkisi bir süre daha devam edecek ve bolca tavsiye edilecek. Mevsimler Dörtlemesinin sonu olan Yaz’da ilk üç kitabında yer alan karakterlerin hikayeleri birleşiyor ve tek bir hikaye olarak bitiyor. Daniel Gluck ve 2. Dünya Savaşı döneminde İngiltere ile alakalı şaşırtıcı detayları öğreniyoruz. Ayrıca Mevsimler Dörtlemesi Ali Smith tarafından pandemiyi de içine alan dönemde tamamlandığı için, İngiltere’nin Brexit’ten çıkış ve pandemi ile savaşını harmanlanmış bir şekilde okuyoruz. Serinin diğer kitap yorumlarında da bahsettiğim gibi Avrupa’nın son yüzyılına bir ders niteliğinde baktığımız için ben hiç bitsin istemedim, öğrenecek ne çok şey varmış, iyi ki okudum! . Savaşlar, pandemi, göçmen krizi, terör ve toplum çatışmaları ekseninde dünyanın en kıymetli topraklarından biri Avrupa Kıtası nasıl bölünüyor, nasıl da kalıcı etkilerin görüldüğü sancılardan geçiyor, çok etkili anlatıyor Ali Smith. Her kitap bir öncesinden daha vurucu, hepsi bir araya gelince mükemmel. Günümüzün dünyasında geçmişin izlerinin gölgesi hep var olacak, elbette sancıları da! YazYaz Ali SmithAli Smith
2023 18. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2023 13:42
Mevsim Dörtlemesi... Bitti... Çok farklı bir okuma, farklı bir lezzet sundu. Brexit anlaşması üzerine kurgulanabilmiş, günümüz Avrupasını anlatabilen en güzel serilerden biri olabilir. Hislerimi tam anlatamadığım, içimde farklı bir yer edinen bir dörtleme oldu diyebilirim. Serinin son kitabı Yaz'da artık tüm hikayeler birleşiyor. İlk kitabındaki Daniel Gluck'ın hayatı bu kitapta daha iyi derinleşiyor. Yazım aşaması pandemi zamanına denk geldiği için pandemiden de nasibini alan bir kurgu oluyor. Savaşlar, pandemi, göçmenler, insanlık, vicdan derken son yüzyılın fotoğrafını dörtleme penceresinden bize sunuyor. Kitapların her biri kendi içinde çok güzel, birleşince muhteşem. Bu seriyi kaçırmayınız.
2025 32. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2025 01:16
İyi hissettirecek fırsatları kaçırmayacağıma dair kendime söz vermiş olabilirim. evet evet sanırım söz verdim. çünkü bir kaç günlük bir tatil teklifi geldiğinde onca yapılacak şeyi erteleyip, koşar

Ali SmithYazar · 14 kitap
1962'de Inverness, İskoçya'da bir işçi ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Cambridge'de başladığı felsefe doktorasını yarım bıraktı. 2004'te bir dergiye verdiği röportajda bir yıl boyunca çektiği kronik yorgunluk sendromunun onu öğretim üyeliği görevinden ayrılmaya nasıl zorladığından ve asıl yapmak istediği işe; yazmaya nasıl yoğunlaştırdığından söz eder. Yazarın Everest Yayınları'nca yayımlanan kitapları arasında, Whitbread Ödülü'nü kazanan Rastlantısal (2007), Bütün Hikâye ve Diğerleri (2010), Gibi (2011) bulunmaktadır. Yazar halen Cambridge'de yaşamaktadır.