Bir Kuşatma Hikayesi - Moton-1500

Kronik Kitap

Başarılı bir tarihi roman: Yeniçeri
·352 syf.·
2021 33. kitabı
Yaşar Metin Aksoy’un Yeniçeri romanı, ‘Bir Kuşatmanın Hikâyesi - Moton 1500” alt başlığıyla Kronik Kitap tarafından piyasaya çıkmış bir roman. Kronik Kitap okurları bilirler ki, tarih kitapları basan bir yayınevidir. Bunun bugüne kadarki tek istisnası, yine tarih içermekle birlikte, tarihî bir roman olan Sipahi idi. Yani Kronik Kitap’ın bastığı tek roman, Sipahi adlı bir romandı ve onun yazarı da yine Yaşar Metin Aksoy’du. İkinci romansa Yeniçeri olmuş ve yine Yaşar Metin Aksoy imzalı… İlkini birkaç sene önce çıktığında okumuş ve hakikaten çok beğenmiştim; başarılı bir tarihî romandı. Amasya-Tokat çevresindeki bir Sipahi hikayesiydi. Aslına bakarsanız bu sefer Yaşar Metin Aksoy, kameralarını sipahilerden yeniçerilere çevirmiş… Bir yeniçeri romanı yazmış. Kısa bir önsözde, niçin böyle bir şeyi yaptığını ve hangi yöntemi uygulayıp, nelerden, kimlerden destek aldığını belirtmiş. Yaşar Metin Aksoy için şunları da mutlaka söylemek lazım. Kendisi bir doktor, yani tıp ilmini gayet iyi biliyor. Bunun dışında okçuluk konusuna da son derece ilgili bir kişi. Okçuluk konusunda eserler yazmış, Türk okçuluğunun gelişmesi yönünde pek çok adım atmış önemli bir kişi. Yani kişiliğinden neşet eden doktorluk ve okçuluk kabiliyeti, bir de tarihe olan merakı ile iyi bir okur ve de kalemi güçlü bir romancı olması ile birleşince ortaya bu roman çıkmış. Yeniçeri’de alt başlıkta belirtildiği gibi 1500 yılında Mora Yarımadası'ndaki Moton kuşatması merkeze alınarak anlatılan bir roman var. İkinci Bayezid dönemine denk gelen bu romanın elbette kendince kahramanları da var. Bunların bazıları bazıları tarih şahsiyetler iken bazılarıysa roman kurmacası içerisinde kendisine yer edinmiş muhayyel kişiler. Örneğin Sultan'ın baş cerrahı İbrahim Efendi, Yeniçeri Hasan, Sultan İkinci Bayezit, Kırımlı
YeniçeriYaşar Metin Aksoy · Kronik Kitap · 202155 okunma
Kitabı bitirdikten sonraki ilk düşüncelerim
2022 13. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2022 18:16
11 Gün içerisinde bitirdiğim bu romanı herkese tavsiye ederim. Yaşar hocamın da dediği gibi sadece bir kuşatma değil aynı zamanda o dönemin Balkanlarında sosyolojik, demografik ve askeri yapıyı da bizlere hissettiriyor. Özellikle son 50 sayfada elime kılıcımı alıp Moton surlarına doğru hücum edesim geldi, bu yönden anlatım olarak da güçlü bir kitap. Ekstra içimden bir şeyler eklemek gelirse ekleyeceğim. Teşekkürler...
Tarih
·352 syf.·
2024 69. kitabı
Türk Edebiyatında bu tarz tarafsız ve güzel tarihi romanlar bulmak zor. Çok güzel bir tarihi romandı. Her kısmın anlatıcısı farklı. Kimi zaman bir alaybeyi kimi zaman bir cerrah kimi zaman Venedik'li bir komutan. Moton kuşatmasını anlatmasıyla beraber aynı zamanda dönemi sosyolojik ve toplumsal açıdan da ele alıyor yazar. Akıcı ve sürükleyiciydi. Biraz araştırma yaptıktan sonra tarihteki ilk roman olan Don Quijote 'un yazarı Miguel de Cervantes 'in, 1571 İnebahtı savaşında Osmanlı'ya karşı savaşırken sol elini kaybedip esir düştüğünü öğrendim. Esaret yıllarının bir kısmını da Moton'da geçirmiş. Hatta Don Quijote romanının bir kısmını da burada kaleme almış.
2023 20. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2023 00:00
Harika bir tarihi kurgu romanı. Baştan sonra nefes nefese okudum. Tarihi şahsiyetler, gerçek mekanlar ve olaylar. II. Beyazid zamanında Mora yarımadasındaki Moton kalesinin fethini öncesi ve sonrası ile konu almış kitap. Her bölümün farklı bir anlatıcısı var. Kimi bölümde bir alaybeyi kimi bölümde Kaptan-ı Derya kimi bölümde ise Venedikli bir komutan. Hepsinini ince bir isçilik ile nakış gibi bir birine bağlamış yazar. Hem tarihi hem de macera kitabı okumayı sevenler kaçırmasın.
Muhteşem bir eser
2023 21. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2023 01:27
Yazarın ilk önce "Sipahi" adlı kitabını okudum. Kurgusunu, dilini kısacası her şeyini çok beğendim fakat yazım hataları canımı biraz sıkmıştı. Sipahi'den sonra Yeniçeri'yi okumaya başladım fakat aklım yine bu yazım yanlışlarındaydı. Yazar, kitabın önsözünde bu konuya değinmiş. Her neyse kitabı okumaya başladım. Kitap karakterleri birbiri ile alakasızdı, yani bir araya gelmesi imkânsızdı. Kitabı elimden düşürmeden okudum, çünkü kurgusu ve dili inanılmaz derecede iyiydi (uzun süredir bu kadar iyi bir -tarihi- roman okumamıştım). Kitabın her sayfasını çevirdiğimde birbiri ile alakası olmayan karakterler o muazzam kurgu ile birbiriyle buluştu. Baştan sona harika bir eser olduğu kanaatindeyim. Kitapta ilgimi çeken ve hoşuma giden bir nokta var ki beni inanılmaz keyiflendirdi. Bu kadar savaşın, kanın, öfkenin içerisine bir aşkı konu edinmek harika iken araya serpiştirdiği espiriler ise beni benden aldı. Tek eleştirim ise yine -azalmakla birlikte var olan- yazım yanlışlarıydı. Sonuç olarak herkesin okuması gerek bir kitap. Sipahi ve Yeniçeri kitaplarını kesinlikle tavsiye ediyorum.
Roman
2022 30. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2022 17:59
Yaşar Metin Aksoy hoca bir önceki kitabı Sipahi’nin üstüne koyarak çok güzel bir tarihi roman kaleme almış. Tarihi roman severlerin kaçırmamasını tavsiye ediyorum. Çok yönlü ve farklı karakterlerin gözünden yazılan başarılı bir kitap olmuş. Umarım kendisi yeni kitaplarını fazla bekletmeden bizimle kavuşturur.
Tarihi Roman

Yaşar Metin AksoyYazar · 2 kitap
1967’de Ankara’da doğdu. Niksar Danişment Gazi İlkokulu, Niksar Ortaokulu ve İzmir İnönü Lisesi’nde okudu. 1983’te Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandı. 1999’dan beri Tokat Devlet Hastanesi’nde Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı olarak çalışmaktadır. 2005’te yapımı unutulmuş geleneksel Türk yayının tekrar ihyası üzerine çalışmalara başladı. Bu çabalarının sonucunda 2008’de Güney Kore’nin Busan şehrinde yapılan International Academic Seminer of World Traditional Archery Festival’de “Computerized Tomography of Turkish Ancient Bows: A New Aspect for Turkish Bow Making” adlı makalesini sunup Bilgisayarlı tomografinin Türk yaylarının yapısının incelenmesinde çok kullanışlı bir metod olduğunu ortaya koydu. Takip eden yıllarda Türk yayı yapımı ve Türk okçuluğu hakkında birçok yurt içi ve yurt dışı seminer vermiştir. 2014’ten bu yana tarihi Türk atlı savaş sanatları üzerinde çalışmalar yapmakta olan yazar kurucu başkanı olduğu Danişment Gazi Atlı Okçuluk ve Spor Kulübü’nde lisanslı atlı okçu olarak ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmaktadır.