Muz Üçlemesi 2

Yeşil Papa

Miguel Angel Asturias
Latin Amerika edebiyatının Nobel ödüllü yazarlarından ve “büyülü gerçekçilik” akımının kurucularından Miguel Angel Asturias, ülkesi Guatemala’nın ve yerli halkın toplumsal sorunları özelinde, dünyaya, doğaya, emperyalist sömürüye ve kurtuluş olanaklarına bakmaya, kendine has edebî diliyle okurları mest etmeye Yeşil Papa’da da devam ediyor. Asturias’ın “Muz Trilojisi” olarak da bilinen üçlemesinin ikinci kitabının odağında, Chicago’daki büyük muz tröstünün başkanı, “Yeşil Papa” lakaplı Geo Maker Thompson var. Toprakları, çaresizliklerinden ya da zorla ellerinden alınan köylüler ve Yerliler, birleştirilerek büyük muz tarlaları hâline getirilmiş kendi eski arazilerinde, çok ağır sömürü şartları altında çalıştırılırken; Yeşil Papa da, güçsüz, örgütsüz, saf insanları sömürmekteki dehası sayesinde, büyük bir servet biriktirmektedir. Peki, Yeşil Papa’ya karşı bir direniş mümkün müdür? Mümkünse, kimlerle, nasıl, ne zaman?.. Muz hevenklerini tarlalardan vagonlara, vagonlardan gemilere yük hayvanları gibi sırtlarında taşıyan köylülerin çetin hayatı bir yanda, Yeşil Papa’nın zalimliği ve hükümetteki adamların alçaklığı diğer yanda… Bu kavganın kazananı kim olacak sonunda? Yazar, edebiyat tarihçisi ve folklor araştırmacısı Tahir Alangu, Asturias’ın bu büyük kavgayı anlatırken geliştirdiği özgün dili şu sözlerle anlatıyor: “O, ele aldığı temalara ve yurdunun gerçeklerine uygun düşen, canlı, Avrupa roman geleneğini aşan bir anlatım tekniğine ulaşmıştır. Dünya romanında başka öncüleri de olan bu yeni ve güçlü roman anlayışında, gündelik gerçekleri, olağanüstü bir söz gücü ve canlı bir lirizmle aktaran, iklimin, tropikal bitkilerin, eski inançların, büyücülüğün, geleneklerin, kültür çatışmalarının, iktisadi savaşların birleşerek ortaya konduğu, okuyanları sarsan bir etkileme gücü var.”
416 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1967
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

432 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Guetemala'lı Nobel ödüllü yazar M. Angel Asturias'ın ülkesinin Emperyalizm karşısında neler yaşadığını anlattığı ''Muz Üçlemesi'' isimli kitap serisinin ikinci kitabı. Kitap iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde, ülke topraklarını muz üretimi için ele geçiren Şikago merkezli ABD şirketinin bölgedeki temsilcisi ''Yeşil Papa'' lakaplı kişinin nasıl ortaya çıktığı ve toprakları nasıl ele geçirdiği anlatılıyor. İkinci bölümde ise serinin birinci kitabında (Kasırga ) yaşanan kasırgadan sonraki gelişen olaylar aktarılıyor. Bu arada birinci kitapta yerlilerle birlikte Amerikan şirketine karşı mücadele veren ''Lester'' adlı kişinin de gerçek kimliği ve bölgeye ve bölge insanına yaptıkları ortaya çıkıyor. Bunun sonucunda yaşanan gelişmeler ayrıntılı olarak anlatılıyor. Kitapta yazarın özelliği gereği akıcılık var ama aşırı bir sürükleyicilik yok. Bu durumun da, emperyalizmin yerleşmesini konu olarak alan olayların kurgulanarak anlatılmasından dolayı olduğu aşikardır. Yani kitabın ben bir roman kategorisinde olarak değilde gerçek olayların kurgulanıp aktarılması yönünden değerlendirilmesinin daha doğru olacağı kanaatindeyim. Bu yüzden de sadece bilgilenmek amacıyla okunması ve sürükleyicilik veya heyecan beklentisi içinde olunmaması taraftarıyım. Son cümle olarak ben kitabı, emperyalizm ve onun üzerine kurgulanmış kitaplarla ilgilenen kişilerin mutlaka okuması gereken bir kitap olarak değerlendiriyorum.
Yeşil Papa
Yeşil PapaMiguel Angel Asturias · Yordam Edebiyat · 2016104 okunma
416 syf.
·
Puan vermedi
Beyaz ırk bir çok güzel yanında insanoğlunun başına gelmiş en garabet şeylerden biri. Çünkü teknoloji ve medeniyet adı altında pek çok şeyi dayatmıştır. Olay çıkardır aslında burnu büyük avrupanın
Yeşil Papa
Yeşil PapaMiguel Angel Asturias · Yordam Edebiyat · 2016104 okunma
416 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Latin Amerika Edebiyatının Nobel ödüllü yazarlarından ve "büyülü gerçekçilik" akımının kurucularından Miguel Angel Asturias, ülkesi Guatemala'nın ve yerli halkın toplumsal sorunları özelinde, dünyaya, doğaya, emperyalist sömürüye ve kurtuluş olanaklarına bakmaya, kendine has edebi diliyle bakmaya devam ediyor bu kitabında. Yeşil Papa ; Asturias'ın Muz Trilojisi serisinin ikinci kitabı. Bu kitabın ana karakteri  büyük muz tröstünün başkanı, Geo Maker Thompson yani Yeşil Papa. Toprakları, kandırılarak ya da zorla ellerinden alınan köylüler ve yerliler, büyük muz tarlaları haline getirilen kendi eski topraklarında, çok ağır şartlar altında çalışmaya mecbur bırakılırken, Geo Maker Thompson da, çaresiz, güçsüz, örgütsüz, saf insanları sömürmekteki dehası sayesinde servetini günden güne çoğaltmaktadır. Muz hevenklerini, tarlalardan vagonlara, vagonlardan gemilere, yük hayvanları gibi sırtlarında taşıyan bu insanlar ilk kitap Kasırga'da Yeşil Papa'ya karşı direnmeye yeltenen yerli halktır. Kitapta Yeşil Papa ; ülkenin eski sahiplerinin çocukları karşısında, Anglosakson sömürücü emperyalist düzenin, vicdan ve beşeri ahlaktan yoksun, insafsız ve barbarlığın temsilidir. Kısacası ; Yeşil Papa'nın zalimliği, hükümetteki adamların bencilce kendi çıkarları için çalışmaları, yerli halkan zor şartlar altındaki çetin yaşamları anlatılmaktadır bu kitapta da... Üçüncü kitabın konusu olan örgütlenme, ayaklanma, isyan ve Yeşil Papa savaşının ayak seslerini de duyuyoruz...
Yeşil Papa
Yeşil PapaMiguel Angel Asturias · Yordam Edebiyat · 2016104 okunma
416 syf.
·
Puan vermedi
·
36 günde okudu
M. Angel Asturias - Yeşil Papa... Yordam Yayınlarından çıkan "Muz Üçlemesi"nin ikinci kitabı. İlk kitap "Kasırga"yı okumadan doğrudan ikinciyi - Yeşil Papa'yı - okusam da -aşırı
Yeşil Papa
Yeşil PapaMiguel Angel Asturias · Yordam Edebiyat · 2016104 okunma
416 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Asturias’ın muz trilojisinin ikinci kitabı olan Yeşil Papa’da muz’un diğer yönü inceleniyor. Birinci kitaptaki üretici ve yerlilerin yerine dev şirketler ve politikaları mercek altına alınmış. Chikago’daki muz tröstünün başkanı Yeşil Papa lakaplı Geo Maker Thompson odak noktasında kitabın. Muz tarlalarında çalışan güçsüz ve örgütsüz yerli insanların, büyük şirketlerin yasalarına göre nasıl sömürüldüğü anlatılıyor. Yeşil Papa’nın hayatı üzerinden muz sömürüsüne tanık oluruz..
Yeşil Papa
Yeşil PapaMiguel Angel Asturias · Yordam Edebiyat · 2016104 okunma
Cemal Süreya'nın Çektiği Eziyet
416 syf.
5/10 puan verdi
·
16 günde okudu
Eveet sevgili followerlarım,uzun sayılabilecek bir aradan sonra yeni bir incelemeyle nihayet karşınıza çıkabildim.Öyle bir kitaba denk geldim ki sormayın hiç. Daha önce üçlemenin Kasırga adlı
Yeşil Papa
Yeşil PapaMiguel Angel Asturias · Yordam Edebiyat · 2016104 okunma
416 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
"Para namuslu bir adamdan bir hain çıkarabilir." Muz üçlemesinin 2. kitabı... Konusu her ne kadar güzel olsa da okunması zor bir seri... Birinci kitaba göre biraz daha iyi. Acımazsız tutumların yol açtığı çaresizlik, sömürü vicdansızlık hepsi iç içe … Sömürülen halkın Amerikalı dev şirkete karşı açtığı savaş örgütlenmeye, isyana yol açıyor. Başarılı olurlar mı bilmiyorum, son kitabı okuyunca anlayacağız… İyi okumalar dilerim…
Yeşil Papa
Yeşil PapaMiguel Angel Asturias · Yordam Edebiyat · 2016104 okunma
432 syf.
8/10 puan verdi
Üçlemenin ikinci kitabını çok daha akıcı buldum. 3.'yü okumak için bir istek uyandırıyor. Tamamlamak için heyecanla bekliyorum. Bir an önce almalıyım.
Yeşil Papa
Yeşil PapaMiguel Angel Asturias · İlke Basın Yayım · 2009104 okunma

Yazar Hakkında

Miguel Angel Asturias
Miguel Angel AsturiasYazar · 7 kitap
Miguel Ángel Asturias 19 Ekim 1899'da In Ciudad de Guatemala'da bir hakimin ve Maya yerlisi kökenli bir annesin oğulları olarak doğdu. Hükümete karşı çıkan devrimci öğrencilerin ölüm fermanına karşı çıkan babasının görev yaptığı başşehirden Baya Verapez'e sürgün edilmesi sonunda 1904 - 1907 yılları arasında orada yaşadılar. 1918 yılında tıp okumaya başlayan Asturias, daha aynı yıl içinde hukuk ve gazetecilik okumaya karar verip San Carlos'a gitti. 1924 yılından itibaren de kısa bir süre Londra ve Paris'te din okudu. 1926'da "Amerikan yerlilerinin dinleri ve adaletleri" teziyle öğrenimini noktaladı. Asturias uluslararası alanda 1930 yılında yayınlanan Leyendas de Guatemala (Guatemala Kahramanları) adlı kitabıyla tanındı. 1930'lu yıllarda İtalya, Yunanistan, Mısır, filistin ve ABD'yi kapsayan yurtdışı seyahatlerinde bulundu. 1946'da diplomat kimliğiyle Kültür Ataşeşi olarak Meksika, Arjantin ve El Salvador elçiliklerinde görevlerde bulundu. Guatemala'daki yönetimin düşmesi sonucunda görevini bıraktı. 12 yıl boyunca Buenos Aires, Cenova ve Paris'te sürgün olarak yaşadı. 1966 yılında Guatemala'da özgür ve serbest seçimlerden sonra tekrar diplomat görevini aldı. Başkan Julio Mendez Montenegro tarafından 1970 yılına kadar Paris elçiliğine getirildi. Aynı yıl içinde Lenin Barış ödülüyle onurlandırıldı ve Fransız Pen-Club tarafından Asturias bu klübün başkanı seçildi.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.