Zafer Meydanı

Na Polu Chwały

Barbar kavramı...
2023 2. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2023 18:47
Eserin hemen hemen her yerinde cokça geçen ve biz Türkler için kullanılan ‘barbar’ kelimesinin nereden ve nasıl geldiğinin araştırılıp kullanılması gerekirken, bu kavramın sadece bizim için kullanılması ve Nobel Ödül’ü alan bir yazarın bu kelimeyi kullanması çok can sıkıcı. Eserin içeriğinden bahsetmeyeceğim. Ama Kavimler Göç’ ünden sonra, bizim iteklediğimiz şimdiki İskandinav ülkelerinin kaba, pis insanları için Roma tarafından kulanılan bu kavramın bize yakıştırılması yanısıra yazarın kullanması da cabası. Özellikle Batı Avrupa’ nın düzenini bozan Balamir’ in, Ostrogotlar ve Vizigotlar’ı ötelemesi ve bu kavimlerin İtalya kuzeyine inmesiyle birlikte barbar kavramı ortaya çıkmış ve bize atfedilmiş, sonucunda da tüm tarihte bu kavram bu şekilde kalmıştır. Okuduğum bu yanlı kitaplardan dolayı, bundan sonrası için Nobel Ödül’ü alan yazarları eserlerini okumayacağım. Hepsinde bir çarpıtma. Malum bizde de var bir tane.
İnsan ve Toplum
Zafer MeydanıHenryk Sienkiewicz · Dedalus Kitap Yayınları · 202013 okunma
Henryk Sienkiewicz: Polonya’nın Tarihle Yazdığı Gurur
Puan vermedi
Sienkiewicz bu romanda yine tarihe yaslanır, fakat asıl ilgilendiği şey savaşın kendisi değil, savaşın insan ruhunda açtığı yaralardır. Zafer Meydanı, dışarıdan bakıldığında kahramanlık, sadakat ve
Zafer MeydanıHenryk Sienkiewicz · Dedalus Kitap Yayınları · 202013 okunma

Henryk SienkiewiczYazar · 7 kitap
Henryk Adam Aleksander Pius Sienkiewicz, (Mahlas: Litwos, d. 5 Mayıs 1846 Wola Okrzejska, Polonya; ö. 15 Kasım 1916 Vevey, İsviçre) Polonyalı yazar. Roma İmparatorluğu'nda Hıristiyanların karşılaştıkları baskıları tasvir ettiği "Quo Vadis" isimli kitabıyla tanınır. Ateş ve Kılıç isimli eserinde ise 17'nci yüzyılda Kırım Tatarları ile Zaporojya Kazaklarının Polonyalılarla giriştiği savaşı bir Polonyalı subayın etrafındaki olaylar çerçevesinde aktarır. 1905 yılında edebiyat dalında Nobel ödülüne layık görülmüştür. Eserleri Szkice węglem (1877) Listy z podróży do Ameryki (1878) Janko Muzykant (1879) Z pamiętnika poznańskiego nauczyciela ( 1879) Nowele amerykańskie Za chlebem (1880) Latarnik (1882) Bartek Zwycięzca (1882) Ogniem i mieczem (1884) Potop (1886) Pan Wołodyjowski (1888) Bez dogmatu (1891) Rodzina Połanieckich (1894) Quo Vadis (1896) Krzyżacy ('1900) W pustyni i w puszczy (1912)