Temmuz 2019
Ocak 2014
Pegasus Yayınları
9786053432029

2019 155. kitabı
Kitabı, havalimanında uçağı beklerken yolda okumak üzere kitap baktığım sırada ismiyle adaş olduğum için dikkatimi çekerek aldım. Hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadan aldığım kitap beni çok etkiledi. Sırp katliamından kaçan Boşnakların dramını anlatıyor. O güne kadar çok iyi anlaştıkları sırp komşularının, savaşın başlamasıyla birlikte nasıl bir canavara dönüştüklerini anlattığı bölümler hala bile aklımdan çıkmıyor. Ülkesinden kaçmak zorunda kalan insanlar ile empati yapılabilmesi açısından çok nitelikli buldum. Kitabın zaten edebi bir iddiası yok, yaşam öyküsü. Ben çok beğendim, okunmasını öneririm.
2017 20. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2017 20:51
Kitabıokumaya yeni basladim ve ilgi cekici geldi bana bosnada yasanan savas sonrasi oluşan kalp kırıntıları umarim okursunuz ve sizdee begenirsiniz bir nevi bizede insanlık dersi
2018 147. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2018 21:31
Yugoslavya dağıldıktan sonra yüzyıllardır iyi-kötü birlikte yaşayan Sırp, Hırvat ve Boşnaklar arasında iç savaş çıkar. Küçük Yugoslavya diye anılan Bosna-Hersek'te Müslümanların soyunu tüketmeyi planlayan Sırplar katliamlarına başlar ve Batı da bu katliama göz yumarak ortak olur. ... Boşnak ve mutlu bir aileye sahip olan Zehra ailesiyle birlikte katliamdan kurtulmak için ormana kaçar. Aylarca ormanda açlık, soğuk, hastalık ve korku ile baş etmeye çalışır. Bu sırada Sırp komşularının çirkin ve ahlaksız davranışlarına şahit olur. ... Katliamdan sonra Danimarka'ya iltica eden Zehra ve annesi bu sefer de savaşın üzerlerinde oluşturduğu psikolojik bunalımla baş etmeye çalışacaklardır. ... Kitabı sevmedim, bir Leyla, bir İncir Kuşları değildi. Gereksiz uzamış diyaloglarla doluydu. Ve en kötü yanı Müslümanlar hakkında üzeri örtülü çirkin mesajlar barındırması ve bunun üzerinde yoğun bir şekilde durmasıydı. Zaman kaybı, tavsiye etmem.
2022 11. kitabı
Okunma: 29 Kasım 2022 23:35
Öncelikle hayırlı akşamlar, Bu benim bosna savaşı ile ilgili okuduğum üçüncü kitap. (Farklı bakış açılarından okuyup bazı gerçekler üzerine düşünüyorum...) Önceki okuduğum iki kitabın aksine
İnceleme
Birakdigim
Kitapta akış dil güzel kullanilmis akıcı anltim hikalyer kafamda güzel canlandi .ama o savas ortaminda yaşanılanlari kaldiramadim .ben yasiyormusum gibiydi .gücü yüreği olan okuyabilir
1000k
2023 190. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2023 20:39
Sıkı okur bir arkadaşım, benim bu tarz kitapları severek okuduğumu bildiği için şiddetle önermişti ;) Sarsılarak okudum :( Her türlü yaşanmışlıklar gibi :( Teşekkürler Kıymetli
Carsten Nagel
Carsten Nagel
‘ yı yazdığınız için.
Puan vermedi·608 syf.·
2018 13. kitabı
Savaşın karanlığını ve vahşetini Bosnalı Zehra'nın ışığından okuyun... Zehra, tüm hayatını altüst eden savaştan önce kendi halinde yaşayan orta halli Begoviç Ailesi'nin, meraklı, hayalperest ve umut dolu "Küçük Kız Kardeş'idir. Ailesi ölüm, tecavüz, şiddet ve açlığa rağmen bir arada kalmak için çok mücadele vermiş ama binlerce Bosnalı gibi onlar da insanın insana yapabileceği bu en büyük kötülük karşısında bir arada kalmayı başaramamıştır. Zehra, yeni bir hayat kurma umuduyla dağılan ülkesini, evini, ölülerini, kayıplarını, sevgili köpeğini ve en iyi arkadaşı Milena'yı geride bırakarak annesi ve ortak sırlarıyla birlikte yola çıkar. Bir kamyon kasasında hiç bilmedikleri bir ülkeye, Danimarka'ya kaçıp orada yeni bir yaşam kurmaya çalışırlar. Ancak savaşın izlerinden kurtulmak kolay olmadığı gibi mülteci kampında yaşanan açlık, sefalet, belirsizlik ve umutsuzluk da yeni bir yaşam kurmayı iyice zorlaştırır.
2022 2. kitabı
Yıllar önce ziyaret ettiğim o güzel topraklardaki yaşanmış kötü olayları 12 yaşında Boşnak bir kız olan Zehra'nın hayatından birkez daha hatırladığım bir roman ...en uzun sürede okuduğum romanlardan biri olabilir çünkü her elime aldığımda belli bir süre ilerledikten sonra içindeki acılara drama dayanamayarak bıraktığım ama sonrasını merak ettiğim için de elime almak için can attigim bir romandi . Hayatın bazı gerçekleri , savaşlar ve insanlarin vahsiliklerini iliklerime kadar hissettim . Sürükleyici ve gerçekçi bir roman diyebilirim ....
2021 52. kitabı
600 sayfalık bir kitap. Zaman kaybı. Açıkçası çok ağır ilerledi ve sadece Zehra odaklıydı. O dönemin gündemine çok yer verilmeden sadece olaylar karşısında nasıl sürüklendiği karakterin anlatılmış. Yarım bırakmayayım diyerek boşuna 600 sayfa okudum. Bu hayal kırıklığının bir süre beni kitap okumaktan uzaklaştırdığını bile söyleyebilirim. Dediğim gibi zaman kaybı bir roman, muadili, o dönemi ve çerçevesini yorumlayan aynı zamanda roman çerçevesinde anlatan daha iyi Kitaplar var kesinlikle.
İnceleme
2020 15. kitabı
Okunma: 31 Mart 2020 00:00
Kitap beklentimi karşılamadı. Bu tür okuduğum diğer kitaplar gibi değildi. Olaydan çok Zehra'nın iç dünyasıyla alakalı bir kitap. Bu tarzda çok daha okumaya değer kitaplar var. Okunabilir mi?? Okumazsanız bir şey kaybetmezsiniz.