Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, benim açımdan 2023 yılı da (okuma serüvenim açısından) tıpkı bir önceki yıl gibi vasat geçti. Geriye dönüp baktığımda hemen hemen aynı miktarda kitap okumuşum. Belki sene bitmeden araya birkaç kitap daha sıkıştırabilirim. Kısmet... Eldeki imkânlar nispetinde, “hiç okumamaktansa” buna da şükredip bir okuma dönemini daha artık geride bıraktım sayılabilir. Gelelim 2023 yılının ufak bir değerlendirmesine ve 2024 yılının okuma planlamasının yapılmasına.
2023 yılında, dini alanda okumayı arttırıp edebi türde ki eserleri biraz daha geri plana atmak niyetindeydim ve seneye böyle bir başlangıç da yapmıştım. Bu bağlamda 2023’ün bitirdiğim ilk kitabı merhum Dilaver Cebeci beyin Kur’an’dan Gerçekler isimli çalışması oldu. Sonrasında zekât, ahlaki erdemler, İslam hukukunda temel hak ve hürriyetler gibi çeşitli konularda dini eserler okudum. Yine bu alanda Emre Dorman, Seyyid Kutup, Ali Şeriati, Aytunç Altındal gibi isimlerle ilk kez tanışmış oldum. Esasen bu senenin en önemli okumaları, yarım bıraktığım birçok kitabı geriye dönüp tekrar okumamdı. Bu benim için çok mühimdi. Bu kapsamda okumasını yarım bıraktığım Cahit Zarifoğlu, Ahmet Hamdi Tanpınar, Franz Kafka, Cemil Meriç, Fethi Gemuhluoğlu, Ömer Lütfi Mete gibi kıymetli yazarların eserlerini tamamlama fırsatını buldum. Sene içinde yeni tanıştığım yabancı yazarlar arasında; F.Scott Fitzgerald, Jane Austen, Andrew Carnegie, Martin Luther, Niccolo Machiavelli bulunuyor. Bu isimlerle, okuma niteliğimi bir kerte de olsa arttırdığımı düşünüyorum. Ve günahıyla-sevabıyla 2023 okuma yılını geride bırakmış olduğumuzu düşünerek, 2024 yılının planlamasına kısaca değinmek istiyorum.
Nasip olursa, 2024 yılının başında, önceden temin ettiğim kitapları okuyarak başlayacağım. Bu kitaplar ağırlıklı olarak