Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Hayatımızın ilk yıllarında travma yaşadığımız zaman, ileride ciddi fiziksel sorunlar yaşama ihtimalimiz artar, bu hastalıklar da zaten yüksek olan stres seviyemizi daha da yükseltir. İster ebeveynlerle çocuk arasında, ister eşler arasında olsun, güvenli ve destekleyici bağlanma ilişkileri insanlara bir güvenlik duygusu verir ve uyarılma düzeylerini düşürür. Bizi seven ve bizimle uyumlanan birinin varlığı, belirsizlik ve stres duygularını, ya da bir başka deyişle, HPA ve sinir sistemi faaliyetlerini azalır. (Sachser ve diğ., 1998). Sevdiğimiz birinin ilgi dolu dokunuşu nörotransmitterlerde değişimlere neden olur ve bağışıklık işlevle rini güçlendirir (Goodfellow, 2003; Hernandez Reif et al, 2004 Lund ve diğ., 2002). Kaçıngan ve güvensiz bağlanma ilişkileri kuran kişiler için ilişkiler bir stres kaynağıdır, dolayısıyla da bu kişiler yakınlık ve bağlanmanın pozitif biyolojik etkilerinden faydalanamazlar (Temoshok, 2002).
Sayfa 284Kitabı okudu
Sayıları gittikçe artan araştırma sonuçları, gelişimin ve davranışların ana rahminde yaşananlardan etkilendiğini göstermektedir. Bazı araştırmalarda, hamilelik sırasında annenin stres düzeyinin yüksek olmasının çocuğun gelişimini etkilediğini gösteren veriler bulunmuştur.
Sayfa 271Kitabı okudu
Reklam
Erken dönemlerde yaşanan etkileşimlerin beynin yapılanmasında hayati önem taşıdığını gösteren bir başka olay da, yetimhanede fiziksel temastan ve sevgiden yoksun bir şekilde büyüyen çocuklardan bazılarının, sağlıklı olmalarına rağmen ölmesidir (Spitz, 1946).
Sayfa 270Kitabı okudu
Yakın olma kuvveti.
"Birine yakın olma kuvvetidir bağlanma."
Sayfa 164 - Doğan Kitap YayıneviKitabı okudu
"Eğer ben birine bağlıysam, onu düşünüyorum, onun için endişeleniyorum demektir."
Beynin uyumlanma konusunda bu kadar uzman olması hem iyi hem de kötüdür. İyi tarafı, beklenmedik zorluklarla karşılaştı ğımızda beynimizin yeni duruma uyum sağlayıp hayatta kalması ihtimalinin yüksek olmasıdır. Yeterince-iyi ebeveynlerle yeterince-iyi genetik programlama birleşince beynimiz bize hayatımız boyunca faydalı olacak biçimde şekillenir. Peki ya kötü tarafı? Kötü tarafı, sağlıksız ortamlara ve patolojik bakıcılara da aynı şekilde uyum sağlayabiliyor olmamızdır. Bu kapasite travmatik bir çocuk luk dönemini atlatmamıza yardımcı olabilir ama hayatımızın iler leyen etaplarında sağlıklı bir şekilde gelişmemizi engeller.
Reklam
"Yaşadığınız boşluk duygusudur; bağlanmak için açlıktır."
"Büyük bağlanma ve güven rüyası iki insanı bir araya getirir, sonra ikisinin de özgürlük ve özerklik talepleri duyurur tekrar kendini."
Biraz yürürsem geçer dediğim o his, beni sokak ortasında ağlattı.🍁 ⚡
50 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.