Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
"Eğer Tanrı varsa ve iyiyse, fakat kötülük de varsa, demek ki Tanrı sonsuz güçlü olamaz. Eğer Tanrı varsa ve sonsuz güçlüyse, fakat kötülük de varsa, demek ki Tanrı iyi değildir. Eğer Tanrı varsa, sonsuz güçlüyse ve iyiyse, o zaman kötülük var olmamalıdır. (Fakat kötülük bilindiği gibi vardır). Dolayısıyla, tek tutarlı sonuç, eğer kötülük varsa, tanımı gereği sonsuz güçlü ve iyi olan bir Tanrı var olamaz. Eğer Tanrı’nın niteliklerini değiştirerek işin içinden çıkmaya çalışırsanız, o zaman bahsettiğiniz Tanrı teizmin Tanrı’sı olmaz. Dolayısıyla, içinde kötülük barındıran veya sonsuz güçlü olmayan bir Tanrı tanımı yaparak problemi çözmeye çalışırsanız, o zaman bahsettiğiniz Tanrı teizmin tanrısı değildir. Kısacası, kötülük problemi mantıksal açıdan sarsılması çok güç ve çok etkili bir argümandır."
Propaganda YayınlarıKitabı okudu
"‘Evrenin sebepsiz veya kendi kendisinin sebebi olduğunu söylemek, Tanrı’nın sebepsiz veya kendi kendisinin sebebi olduğunu söylemekten daha basit bir açıklamadır, dolayısıyla açıklayıcılığa bir şey katmayan fazlalık bir ifade olan Tanrı kavramına ihtiyaç yoktur."
Sayfa 147 - Propaganda YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Teizmin Tanrı’sı ’transendent’ ya da ’aşkın’ bir varlıktır. Bildiğimiz fiziksel dünyanın ve uzay ve zamanın dışında, ötesindedir. Onlara bağlı değildir. Ezeli ve ebedidir, dolayısıyla zamana bağlı değildir. Zamanın dışında ve ötesindedir. Peki ’düşünmek’ ne demektir? Düşünmek geleceğe ve geçmişe dair olur. Zamansız bir varlık nasıl
Sayfa 144 - Propaganda YayınlarıKitabı okudu
"Tanrı’nın olduğu bir evrende, yarın güneşin doğacağının da bir garantisi yoktur, bir saniye sonra çevremizdeki her şeyin yok olup, sadece bizim kalmayacağımızın da garantisi yoktur. Yalnızca ’self contained’ yani kendi içinden ibaret, materyalist bir evren doğanın mantığını ve devamlılığını garantiler. Çünkü bu evren kendi içinden ibaret değilse, dış etkilere açıksa, ve dışında bu doğayla istediği şekilde oynayabilecek bir Tanrı varsa, doğanın düzeni, sürekliliği ve bildiğimiz şekilde devamlılığı garanti altında değildir. Teist evren indeterministtir."
Sayfa 141 - Propaganda YayınlarıKitabı okudu
"Ben doğmadan kaderimi yazan Tanrı, ben öldükten sonra neden hesap soruyor?"
Stephen W. Hawking
Stephen W. Hawking
"Bizim inançlarıyla bir sorunumuz yok. İstedikleri şeye inanabilirler. Ama teistler, bu inançlarının rasyonel olduğunu, akıl ve mantıktan çıktığını, dış dünyaya bakarak ve akılda geliştirilen argümanlarla kanıtlanabilir olduğunu söylüyorlar. Bizim meselemiz budur. Eğer fideist bir imanı savunanlardansa inançlı, yani Tanrı hiçbir zihinsel muhakemeyle kanıtlanamaz ama ben yine de inanıyorum diyorsa, o zaman o inançlıyla bir derdimiz olmaz."
Sayfa 132 - Propaganda YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Şöyle bir diyaloğa dönüştürülebilir bu konu: T- Tanrı vardır. A- Tanrı nedir? T- Tanrı yaratandır. A- Peki ama Tanrı nedir? T- Tanrı alemlerin rabbidir. A-Iyi de, nedir o? T- Tanrı insanı yaratmıştır A- Bunları anladım, fakat bunların hepsi ikincil karakterler. Tanrı’nın ne olduğunu bana söylemiyor, ne yaptığını söylüyor. Ben Tanrı’nın tam olarak ne olduğunu merak ediyorum. T- Ne olduğunu bilmiyoruz. A- Peki o zaman siz yaptıkları haricinde bu varlığın ne olduğuna dair bir fikre sahip değilsiniz T- Evet. A- Yani ‘Bir şey evrene sebep olmuştur’ ve ‘Bir ¸ sey insanı yaratmıştır’ diyorsunuz, hakkında başka bir şey demiyorsunuz T- Evet. A- Peki bunun ‘Bilinmeyen şeylerin, bizim bilmediğimiz bir sebebi vardır’ demekten farkı ne? T- Farkı yok A- Peki o zaman Tanrı bunun neresinde? Bilinmeyen şeylerin, bizim bilmediğimiz bir sebebi olduğunu yeri gelince biz de söylüyoruz. Ama siz araya bir de ’Tanrı’ diye bir kelime sıkıştırıyorsunuz. Tanrı denen bu kelimenin anlamı nedir deyince, tanımlamıyorsunuz. O zaman o kelimeye ne gerek var? Doğrudan bu bilinmeyen şeylerin sebebini bilmiyoruz desenize?"
Sayfa 131 - Propaganda YayınlarıKitabı okudu
"Bu tarif, gökyüzünde kırmızı renkte, katmerli bir görünüm alan gökcisimlerinden özellikle "Rosette Nebula" ile çok büyük benzerlik taşımaktadır."
"Tanrı’dan bahseden herhangi bir açıklama, ne kadar çok sözcük içerirse içersin, anlamsız bir laf salatasıdır. Söylenenler anlamsız olduğundan, Tanrı hala tanımsızdır."
Sayfa 129 - Propaganda YayınlarıKitabı okudu
186 öğeden 121 ile 130 arasındakiler gösteriliyor.