Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Hegel'in Tarih Felsefesi
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
tarih felsefesi denebilecek (öneri ve terminoloji Voltaire'indir) yeni bir tür tarih önerir; ve salt deneysel tarihten farklı olarak felsefi tarih, yani yalnızca olgu olarak saptanmakla kalmayıp, olguların niye oldukları gibi olup bittiğinin nedenleri kavranarak anlaşılan tarih haline gelir. Bu felsefi tarih insanlığın evrensel bir tarihi olacak (Hegel burada Herder'i izler) ve ilkel çağlardan bugünkü uygarlığa doğru bir ilerlemeyi sergileyecektir.
Tarihte Mutlağın Gerçekleşmesi & Bilinebilirlik
Tarih hem bilginin hem bilinebilirin ilerleyici bir biçimde varlık kazandığı zamansal bir süreçtir ve bu, tarihe Mutlağın kendini gerçekleştirmesi denerek dile getirilir; Mutlak burada hem bilinebilir akıl hem de bilen akıl demektir.
Reklam
Tarih bir gösteriyse, bir fenomendir; bir fenomense, doğadır, çünkü doğa,
Immanuel Kant
Immanuel Kant
'a göre, epistemolojik bir terimdir ve bir gösteri olarak görünen şeyler anlamına gelir.
Romantiklerin Tarihe Bakışı
Romantikler tarihin Orta Çağ gibi geçmiş bir aşamasının değerini iki biçimde tasarlıyorlardı: Kısmen kendi içinde kalıcı değeri olan bir şey, insan aklının biricik bir yapıp etmesi olarak, kısmen de daha büyük değeri olan şeylere götüren bir gelişme akışı içinde yerini alan bir şey olarak. Böylece Romantikler geçmişe insancıların Yunan-Roma Eski Çağı'na duyduklarına benzer bir hayranlık ve yakınlıkla bakma eğilimindeydiler; ama benzerliğe karşın, fark çok büyüktü.
Giambattista Vico
Giambattista Vico
'ya göre, tarih geçmiş olarak geçmişle ilgili değildir. Her şeyden önce içinde yaşadığımız halihazırdaki toplumla, çevremizdeki insanlarla paylaştığımız âdetlerle ve geleneklerle ilgilidir.
David Hume
...tarihin meşru ve geçerli bir bilgi tipi olduğunun, gerçekleştirebileceğinden daha fazlasını vaat etmediği için değil, kuşkulu metafizik sayımlara bağlı olmadığı için birçok başkasından aslında daha meşru olduğunun tanıtlanması olduğunu söyleyebilirdi.
Reklam
Bütün rivayetler doğrudur ama hiçbiri söylediği şeyi söylemek istemez; söylemek istediklerini keşfetmek için onları ne çeşit insanların icat ettiğini ve o çeşit insanların o çeşit şeyi söylemekle ne söylemek istemiş olacaklarını bilmemiz gerekir.
Tarih tasarımlar hakkındaki sorular ile olgular hakkındaki sorularının birbirinden ayrılamadığı bir bilgi türüdür;
René Descartes
René Descartes
felsefesinin tüm sorunu da bu iki tip soruyu birbirinden ayırma sorunudur.
Descartes'çi Tarihyazımına ilişkin üç yöntem kuralı:
(1)
René Descartes
René Descartes
'in, hiçbir yetkenin bizi olmuş olamayacağını bildiğimiz şeye inanmaya itmemesi gerekir biçimindeki örtük kuralı; (2) farklı yetkelerin birbiriyle karşılaştırılıp uyuma sokulması gerektiği kuralı; (3) yazılı yetkelerin yazınsal olmayan kanıtları kullanarak sınanması gerektiği kural.
33 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.