h

Hürriyet

6 üye
Takip
"HÜR OLMANIN" GERÇEK MÂNÂSI...
Üç boyutlu madde dünyası ve madde dünyasındaki itibârî tezahürler insana esaretten gayrısını telkin edememektedir. Hür olan varlık, sadece Mutlak olan Varlıktır. Mutlak varlık ise hür, ebedî, sonsuz, tükenmez, basit ve bir tek olan. İtibârî varlık tezahürleri, bu Mutlak varlık'ta tükenmedikçe ve insan ferdi, kendini Mutlak Varlık'ın hür iradesinin ifadesi olarak yorumlamadıkça, kendi varlığını sosyal hayatın, objektif ve sübjektif oluşların doğurduğu vehimlerden kurtarmadıkça hür olmanın gerçek mânâsına ulaşamaz...
Sayfa 151 - IV. Bölüm. ÜÇ PRENSİP, İnsan Mantığının Gelişmesi, Burak YayıneviKitabı okudu
Gerici, ilerici... Düşünce hürriyeti, bu mülevves kelimelerin esaretinden kurtulmakla başlar, düşünce hürriyeti ve düşünce namusu.
Reklam
meğerki çılgının biri çıkıp da tek bir bilge krala itaat ettiğinde köle, bir barbar çetesine tabi olduğundaysa kendini özgür sansın.
Sayfa 164Kitabı okudu
Günümüzde iyi anlaşılmayan, çoğu zaman kötüye kullanılan, istismara uğrayan konulardan biri de hürriyet kavramıdır. Zaten en fazla istismar edilen şeyler, en büyük değerlerdir.
Sayfa 113Kitabı okudu
KUL'UN HÜRRİYETİ...
İmam Kuşeyri "Risale-i Kuşeyriyye" isimli eserinde; mânevî terakki sürecinde ubudiyyet makamının tamamlığını, hürriyet makamıyla açıklar. Ubudiyyet olmaksızın hürriyet, hürriyete erimeden de ubudiyyetin gerçekleşmeyeceğini ifade eden sufi, hürriyeti yaratılmışların tahakkümünden korunma ve nefsin lehindeki ve aleyhindeki şeylerden etkilenmemesi olarak tanımlamaktadır...
Sayfa 118 - IV. Bölüm -Üç Kimlik: Âlim-Aydın-Mütefekkir- Kudema YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
172 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.