Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Osmanlı Türkçesi

Profil
#Osmanlıca Türkçesi Okurum diyenler buyursun pratik niyetine 💐😇⁉️
Hayırlı Akşamlar ☺️ Osmanlıca Okurum diyenler Akşam Sporu niyetine 💐😇⁉️
Reklam
يوق صايمق چوق ظریف بر انتقامدر.
Allah için olmayan her sevgi acıtır.
Hayırlı Sabahlar ☺️ #Osmanlıca Türkcesi Okurum diyenler buyursun Sabah Sporu niyetine 💐😇⁉️
Pişani, cebûn, nasiye, Müjgan,leb, dehân, dendân,zebân,güş,uzn
Sayfa 114 - Kesit (Osmanlı Türkçesiyle yazılmıştır.)
Reklam
Bülend,Âlî,pest, dün,geda, gânî,rûşen,münevver, lerzân,erzân
Sayfa 110 - Kesit (Osmanlı Türkçesiyle yazılmıştır.)
ALIŞTIRMA
Afitāb, hurşid, mihr, şems,mah,kamer, ahter, sitare, necm, kevkeb
Sayfa 98 - Kesit (Osmanlı Türkçesiyle yazılmıştır.)
Ahmet Paşa
Cânıma bir merhaba sundu ezelde çeşm-i yâr Şöyle mest oldum ki gayrın merhabâsın bilmedim. (Eski bir vakitte sevgili şöyle göz ucuyla bana bir merhaba lûtfetti. O gün bu gündür, o bakışın mestliğiyle başka birinin merhabasını hiç tanımadım.)
Sunuş Bölümünden:
Yaban ellere teslim edilmiş nazenin bir dilberin sevgisi yüreklere ne kadar acı verirse, Osmanlı Türkçesini okumayı bilmeyen kişilere satılmış bir el yazması kitap da beni o kadar yandırır.
Kapı yayınları, 1. Basım: Nisan 2009
Reklam
Uzerine bir hafta geçmiş. Haftanin talimleri gelsin o halde. Bu hafta basit 🙃 Sonuncusu cevabıyla gitmiş ,çaktırmadan devam🌿
Alfabe Tartışması
Felâtun: (hâlâ o mübarek tebessümle) Hanımların zekâvet ve dirayetlerine söz ister mi? Fakat birâder ben bu derslerin içinde bazı şeyler görüyorum da bir mana veremiyorum. Ezcümle şu elifbada, bu pe, çe, je harfleri var mı ya? Biz mektepte iken elif, be, te, se, cim, ha, hı, dal, zal, rı, ze, sin, şın diye okuduk. Bunları görmedik. Bunlara ne isim vermeli? Can (Ziklas): Evet muallim efendi! Felâtun Efendi öyle söyledi. Bizim zihnimiz şaşırdı. Râkım: Hayır Efendim! Bunda zihin şaşıracak bir şey yok. Felâtun Beyefendi ra’nâ bilirler ama birdenbire zihinlerine gelmedi. Vâkıâ beyim, mektepte biz buyurduğunuz gibi okuduk. Ama bizim okuduğumuz elifba yalnız Arapça içindir. Türkçe için ise ondan fazla birkaç harfe ihtiyacımız vardır. Meselâ “paşa, çavuş, müjde” yazacağımız zaman nasıl yazarız? Elbette bu harflere muhtaç olmaz mıyız?
23 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.