Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sürdürülebilirlik

Profil
114 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
İsraf olan tüm yiyecekler adına…
Klasik okuru olmama rağmen yeni kurgulara şans vermeyi seviyorum. Özellikle yeni ve kalemi güçlü olacak olan yazarları önemsemeli ve okumalıyız ki gençleri wattpad gibi bir ortamdan çekip alabilecek önerilerimiz olsun.
Buzdolabı Vatandaşları
Buzdolabı Vatandaşları
öğrencilerime önerebileceğim bir kitap oldu bu yüzden
Emre Turan
Emre Turan
ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Kitabın incelemesine gelecek olursak, Özenlice hazırlanmış bir eser olduğu belliydi yararlandığı kaynaklar kesinlikle göz dolduruyor. Bir distopya eseri ama ben o yiyecekleri sanki gerçek bir insanmış gibi düşündüm çünkü ruhiyatları çok güzel tasvir edilmiş. Sürdürülebilir yaşam ve israf konusu günümüzün temel problemleri ve yazarımız bunların yol açacağı sorunları yiyeceklerin ağzından vererek bize çok güzel bir bakış açısı kazandırmış. Yazarın ilk eseri olması hasebiyle mi ya da yayınevinden dolayı mı bilmiyorum ama bazı cümleler düşük geldi. Bir sonra ki eserde bu göz önünde bulundurulursa eser tadından yenmez. Fakat bunlar dışında eser gerçekten insanlara güzel bir farkındalık kazandırıyor. Bir şeyler alırken düşünmeye sevk ediyor. Kendi adıma artık yiyebileceğim kadar almaya ve israf etmemeye çalıştığımı söyleyebilirim. Ve son olarak parlak domatesin ümitvar oluştan ye’is hâle gelmesi bazı anlarda “cahillik mutluluktur.” Sözünün sağlaması gibi olmuş. Domates fazla polyana, enginar bilge, elma gerçekçi bir karakteri yansıtıyor.Fakat benim kitaptaki favorim hep Elma oldu. Kitabın ayrıntılarına çok girmek istemem fakat sonunun böyle olmasını asla beklemiyordum.
Buzdolabı Vatandaşları
Buzdolabı VatandaşlarıEmre Turan · Fihrist Kitap · 2023133 okunma
114 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Buzdolabı Vatandaşları İncelemesi
Yazarımız
Emre Turan
Emre Turan
ilk kitabıyla yazın dünyasına güzel bir giriş yapmış bence. İlk kitabı olduğunu da hesaba katarsak ben kitabı beğendim. Kitap ana karakter olan Parlak Domates'in dalından alınıp mutfağa gelişine kadar karşılaştıklarını ve hissettiklerini esas alıyor. Evet, ana karakter Parlak Domates ancak ben Elma'yı daha çok sevdim sanırım. Yaşadığı acı tecrübe ve anıların önce öfkeye ve sonra da tüm buzdolabı vatandaşlarının hayali olan irembağlarına inançsızlığa dönüşmesinin güzel bir detay olduğunu düşünüyorum. Enginar, Elma ve Parlak Domates üçlüsünün buzdolabında gerçekleştirdiği konuşma bence kitabın en güzel kısmıydı. Şahsi görüşlerimi bir kenara bırakıp yazarın bakışını ele alırsam kitap bir 'gastronomi distopya'sı. İsrafın, israf edilenler tarafından fark edilmesi bence güzel bir dikakt çekme yöntemi. Önsözü de bence çok değerliydi. Sizce de gerçekten sürdürülebilirlik mümkün mü? Ya da veganizm bu konudaki bir alternatif olarak görevini yerine getirebiliyor mu? Kitap boyunca bunları düşündüm. Sonu hakkında spoiler vermemek adına sonundan fazla bahsetmek istemiyorum. Yine de şunları söyleyebilirim. Ben daha farklı bir son düşünmüştüm. Ama düşündüğüm alternatif son, kitaptaki sondan daha kötü ya da daha güzel değildi. Aşağı yukarı umduğumu buldum diyebilirim. Yazarımıza yazın dünyasında başarılar!
Buzdolabı Vatandaşları
Buzdolabı VatandaşlarıEmre Turan · Fihrist Kitap · 2023133 okunma
Reklam
114 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
87 günde okudu
Merhaba kitabı çok beğendim. Sürdürebilirlik konusunda sadece gıda olarak değil her türlü israfa karşı dur demeliyiz ancak burada genelde gıda gastronomi üzerine yoğunlaşmış. İsrafa karşı domatesin diğer sebze ve meyvelerin üzerinden bir savaş baslatilmis. Kitabı herkesin okumasını tavsiye ederim. Tarlada başlayan domatesin hikayesi bana güzel bir ilham oldu. Üretim bir şeyler üretebilmek gerçekten harika bir de bunların devam ettirilmesi yani sürdürülebilir olması benim açımdan daha iyidir. O tarladan domatesi koparmak için dikim sulama çapa baya uğraş veriliyor. Bunlara sahip çıkmamız gerekiyor. Genç yaşta bu bilinçte olan yazara ve insanlığa teşekkür ederim
Buzdolabı Vatandaşları
Buzdolabı VatandaşlarıEmre Turan · Fihrist Kitap · 2023133 okunma
Peki çözüm nedir?
Her şeyin temelinde insan varken; bu kadar fazla üreyip onları eğitmeden bilinçsiz bir şekilde yaşamalarına izin verilirken; her türlü sürdürülebilir aktivite zamanla çürüyüp son bulacaktır. Peki çözüm nedir? Veganizmi savunmak mı? Asla arabaya binmemek, marka kıyafetler giymemek mi? Ya da teknolojiden uzaklaşıp kırsalda yaşamak mı?
Sayfa 10 - Önsöz alıntısıKitabı okudu
136 syf.
8/10 puan verdi
Yeni İnsan Yayınevi'nin Ekoloji Serisinden ikinci kitabımı da bitirdim. İlki Ceren Özcan Tatar'ın Atıksız Yaşam adlı kitabıydı. Kendi adıma ikinci kitabı daha faydalı buldum; çünkü Sürdürülebilirlik 101 denebilecek temel bilgileri daha önce internetten öğrenmiştim. Bu kitapta evimizde yapabileceğimiz değişikliklerden ziyade çevre kirliliğiyle ilgili güncel istatistiklere, karbon-su ayak izine, iklim değişikliklerine, gıda sistemindeki suistimallere kısa kısa değinilmiş. Böyle devasa meseleleri 130 sayfaya sığdırmak pek tabii mümkün değil. Her konu bitiminde ileri okuma için kaynakça verilmesini beğendim. Sade yaşamak, dünyanın kaynaklarını hunharca tüketmemek, ufak tefek seçimlerimizin nelere mal olduğunu bilmek gibi kaygıları olan herkese sadece bu kitabı değil, yayınevinin ekoloji serisindeki tüm kitapları öneriyorum. Ben de okumaya devam edeceğim.
Sürdürülebilir Yaşam Rehberi
Sürdürülebilir Yaşam RehberiEmine Aksoydan · Yeni İnsan Yayınevi · 2020141 okunma
112 syf.
8/10 puan verdi
Sürdürülebilirlik 101
Sürdürülebilirlik-sürdürülebilir yaşam üzerine giriş niteliğinde, hafif bir başlangıç oldu. Kitap hacimli değil, çok kısa zamanda okuyabilirsiniz. Yazarı Ceren Özcan Tatar, Instagram'da Atıksız Minimalist hesabıyla faydalı paylaşımlar yapıyor uzun zamandır, takip etmenizi öneririm. Kitapta olmayan pek çok bilgiyi de zamanında oradan öğrenmiştim. Açıkçası Ceren Hanım'la, bireysel çabamızla iklim krizinin şiddetini hafifletebileceğimize dair inancını paylaşmıyorum. Ben sürdürülebilir tercihlerle günde 100 litre suyu kurtaracakken beriki sınai hayvancılık tesisinde 1 kilo et için 15 bin litre su kullanılacak. Tamamen kişisel, vicdani sebeplerden ötürü, atık çıkarmamak, yiyecek israfını durdurmak gibi meselelere hak ettiği önemi vermek için sürdürülebilirlik konusuna kafa yoruyorum. Bu kitap da güzel bir başlangıç oldu. Gıda israfı, çöp çıkarmamak için tavsiyeler, kompost yöntemleri, geri dönüşüme ve plastiğe dair gerçekler, -zannettiğimizin aksine geri dönüştürülebilir plastiğin de verimli olmaması gibi- türlü konuda çok derin olmasa da başlangıç için yeterli bilgiler var. Yeni İnsan Yayınevi'nden benzer konularda birkaç kitap daha aldım, sırasıyla onları da okuyacağım. Ekoloji ve Sürdürülebilirlik odaklı kitaplar yayınlıyorlar genelde. Sürdürülebilirlik konusunda çeşit çeşit kitaplar var, bence Türk yazarların kitaplarına öncelik vermemiz daha uygun olacaktır. Ceren Hanım'ın kitabı ülkemize dair istatistiklere yer veriyor, ülkemizde uygulanan geri dönüşüm yönetmeliğine değiniyor.
Atıksız Yaşam
Atıksız YaşamCeren Özcan Tatar · Yeni İnsan Yayınevi · 202145 okunma
Reklam
Birleşmiş Milletler’in farklı birimlerinin hazırlamış olduğu, ÜCRETSİZ sürdürülebilirlik eğitimlerinin bir listesi: 1. My Sustainable Living Challenge: unssc.org/courses/my-sust... 2. Sustainable Lifestyles: unssc.org/courses/sustain... 3. Digital Sustainability Learning Path: unssc.org/courses/digital... 4. Circular Economy and the 2030 Agenda: unssc.org/courses/circula... 5. Resource efficiency: unsdglearn.org/courses/resourc... 6. Environmental SDG Indicators: unsdglearn.org/courses/environ... 7. The Net-Zero Standard: unsdglearn.org/courses/the-net... 8. An Introduction to E-Waste Policy: academy.itu.int/training-course... 9. The SDG Primer: unssc.org/courses/sdg-pri... 10. Energy Statistics: unsdglearn.org/courses/e-learn... 11. Youth, Peace, and Security Primer: unssc.org/courses/youth-p... Daha fazlası için buraya bakabilirsiniz: unsdglearn.org
Küresel Riskler Raporu 2023 yayımlandı
Rapora göre, on yıllık süreçteki en büyük küresel risk iklim değişikliğine karşı mücadelede yetersiz kalınması olarak değerlendiriliyor. Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum, WEF) tarafından hazırlanan raporda, iki yıllık süreçteki en büyük küresel risk olarak görülen hayat pahalılığı krizini doğal afetler ve aşırı hava olayları takip ederken, jeo-ekonomik çatışma üçüncü, iklim değişikliğini azaltmada yetersiz kalınması dördüncü ve toplumsal kutuplaşma beşinci sırada yer alıyor. isoyesilblog.com/kuresel-riskler...
Entegre Düşünce
Tek bir dünyamız var ve canlı ve cansız tüm varlıklar hep birlikte bu dünyanın ortağı. Sadece soluduğumuz hava ve içtiğimiz suyla değil, görünmeyen döngüsel bağlarla da birbirimize bağlıyız. Bu görünmez bağlar hassas bir denge oluşturuyor. Biz bir şekilde bu dengeyi bozacak şekilde davrandığımızda, mesela birine zarar verdiğimizde, aslında aynı anda kendimize de zarar veriyoruz.
176 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Bugünün ve geleceğin en önemli konusu belki de "Sürdürülebilirlik" ve bu kelime ile bağlantılı olan küresel ısınma, küresel iklim değişikliği, karbon ayak izi vb. Levent Kurnaz da yayımladığı kimi makaleleri bu kitapta birleştirip aslında sürdürülebilirliğin ne olduğu ve ne olmadığına değiniyor örneklerle. Temelde yer alan gelecek nesillere de kullanabilecekleri kaynakları ve dünyayı bırakmak. Bizim büyüklerimiz bize kendi kullandıkları kadar kullanabileceğimiz kaynak bırakmadı. Sanayileşme ve yanlış atılan adımlar nedeniyle bugüne geldiğimizde eğer bu şekilde devam edersek 50 yıl kadar sonra bize dede/nene diyecek çocukların hali bizden de vahim olacak. Bu noktada bizlere kızmakta da haklı olacaklar. Sadece insanlar değil konu. Doğanın geçirdiği kötü yöndeki değişim ekosistemdeki zincirlere de etki ediyor ve yok olan türler sebebiyle sistemin döngüsü ya tamamlanamıyor ya da eksik kalıyor. Bu sebeple de denge şaşıyor ve sıcaklık başta olmak üzere mevsimsel değişiklikler başa geliyor. Kitapta "Küresel ısınma yalandır." diyen kişilere de birçok açıdan yanıt veriliyor. Normalden daha sıcak yazlar ve normalden daha soğuk kışlar yaşanmasının bilimsel açıklamaları, hayvanların türlerinin özellikle mikroorganizmaların yok oluşunun etkilerinden net bir şekilde bahsediliyor. "Sürdürebilirlik nedir?" dendiğinde verecek iyi bir cevabınız yoksa, gelecek nesillere de bir şeyler bırakmak istiyorsanız ve bu açıdan artık daha fazla bencillik yapmak istemiyorsanız okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Yeni Gerçeğimiz Sürdürülebilirlik
Yeni Gerçeğimiz SürdürülebilirlikLevent Kurnaz · YENİ İNSAN YAYINEVİ · 202139 okunma
Reklam
“Vatandaşlar İçin Zehirsiz Kentlere Doğru Uygulamalar Rehberi” Yayında
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Zehirsiz Kentlere Doğru projesi kapsamında “Vatandaşlar İçin Zehirsiz Kentlere Doğru Uygulamalar Rehberi”ni yayımladı. ekoiq.com/2022/06/03/vata...
Sürdürülebilirlik Zirvesi 2022
Harvard Business Review Türkiye olarak iş dünyasının sürdürülebilirliği anlama, içselleştirme ve bu yönde odaklanma yaklaşımını ele alacağımız, ülkemizden ve dünyanın farklı noktalarından uzmanları, fikir önderlerini ve iş dünyası temsilcilerini ağırlayacağımız etkinliğimizde sizlerle birlikte olmayı arzu ediyoruz. webinar.hbrturkiye.com/register/surdur...
"Önemli olan bir şeyi başarmak değil; o başarılan şeyi sürdürülebilir hale getirmektir."
Sayfa 33
Kadınlar “Vergi Adaleti” İstiyor
Bu yıl, 14-25 Mart tarihleri arasında gerçekleşen “6. Kadın Hakları için Vergi Adaleti Küresel Eylem Günleri”nde kadınlar, cinsiyet eşitliğine katkı sağlamak için bir araya geldi. Yıpranan gezegenimizin iyileşme ihtiyacına vurgu yapan kadınlar; iklim, cinsiyet, vergi adaleti ve bakım arasında bağ kurdu ve taleplerini yineledi. ekoiq.com/2022/03/25/kadi...
21 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.