Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Son cümle:
Türk toplumunun arada kalmışlığını çözümlemiş bir sanatçı olarak Zeki Müren, kendi ikileminin toplumda kabul görebileceğini de öngö­rebilmiştir. Sahneyi özgürce kullanmış ve var olan heteronormatif yapı­yı yıkmıştır. Türk makam müziğinde olduğu kadar toplumun dayattığı cinsiyet kalıpları üzerinde de dönüşümlere sebep olmuş, gökyüzündeki milyonlarca yıldız'dan biri iken en büyüğü olan güneş'e dönüşmeyi ba­şarmıştır. Türkiye'nin "Sanat Güneşi" Zeki Müren...
Tarih Vakfı Yurt YayınlarıKitabı okudu
Cinsiyeti veya cinsel yönelimi hep merak edilen Müren'e Hayat dergisinde yöneltilen soruların yanıtları Müren'in farklı ve çoğul kimliğini ortaya koyar: 1-) Erkek olmaktan memnun musunuz? Yoksa, kadın olmak mı is­terdiniz? Erkek olmaktan memnunum. Ancak kolayca cinsiyet değiştirilebilsey­di, 25 yaşına kadar kadın, 25'ten 50'ye kadar erkek, 50'den sonra yine kadın olmak isterdim.
Tarih Vakfı Yurt YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Cumhuriyet sonrası eğlence yaşamındaki üçüncü cin­siyet temsili, Osmanlı eğlence yaşamındaki köçek, tavşan dansçılardan sonra Zeki Müren'in sahnesiyle yeniden canlanmış ve bu görünüm tekrar gündeme gelmiştir. Bedenini gösterisinin bir enstrümanı olarak kullanarak erkek, kadın ve eşcinsellere hitap etmiş, sözel ifadelerini kos­tümleri ve davranışlarıyla süslemiş ve bu anlamda çoğulcu bir kimlik ya­ratmıştır.
Tarih Vakfı Yurt YayınlarıKitabı okudu
Nokta: Sanatçı ruhu ve eşcinsellik arasında nasıl bir bağlantı var? Müren: Eşcinsel anlamında kullanılan "gay" sözcüğünün lugat anlamı "neşeli". Sanat anlamında dünyanın ünlülerini tetkik ettim. Yüzde 80'i, hatta daha da fazlası gay. Demek ki, iki ruhu da taşıyor. Ben buna hata demiyorum, ruh zenginliği diyorum. Hem kadın ruhunu hem erkek ruhunu taşıyıp da bunu rezilliğe dönüştürmemek (...)"
Tarih Vakfı Yurt YayınlarıKitabı okudu
Gazeteci Halit Çapın'ın "Zeki Bey, bir erkeğin kadın giysileri içinde sahneye çıkması o erkeğin erkekliğinden bir şeyler ek­siltir mi?" sorusuna karşılık, "Benim giydiğim elbiseler kadın elbiseleri de­ğildir. Benim giydiğim elbiseler Sezar'ın, Baytekin'in ve Brutus'un giydiği elbiselerdir," der.
Tarih Vakfı Yurt YayınlarıKitabı okudu
Murat Bardakçı, Müren'in ses rengindeki farklılığın dikkat çekici ol­masını şu sözlerle açıklamıştır: "Zeki Müren'in sesi mükemmel mi idi? Hayır! Değişik bir sesti ve değişik gelmesinin sebebi, tınısının hünsa olması, yani içinde hem erkek hem de kadın tınısının bulunmasıydı. Halkın merakını çeken, hatta hayran bırakan tarafı, sesinin o zamana kadar örneği pek işitilmemiş olan bu özelliği, yani 'hünsalığı' ve sahnede kıyafet­leri idi."
Tarih Vakfı Yurt YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Toplumsal cinsiyet kavramı, her ne kadar biyolojik farklılığa dayanan ayrımlar ile oluşuyor gibi gö­rünse de, aslında kültürel olarak inşa edilmiş ve değişken fikir kalıplarını bir araya getirmiştir. Kadın ve erkek kimlikleriyle ilişkilendirilen özelliklerin keyfiliğine rağmen, literatürde "tüm çağdaş toplumların bir derece­ye kadar ataerkil olduğuna ve kadının boyun eğme derecesinin çeşitlilik gösterdiğine" dikkat çekilir. Bu alandaki temel ayrım, biyolojik cinsiyet ve toplumsal cinsiyet tanımlamaları arasındadır.
Tarih Vakfı Yurt Yayınları ~Kitabı okudu
İkimizin de saçları ak Öyle durup bakışacağız
Yaşlı gözlerime baktığın yerden Gözlerin doğuyor gecelerime🎶
Hani beni seviyordun Yalnız benle gülüyordun Yokluğumda özlüyordun Neden benden bıkıverdin youtu.be/g942qom8HqM🌼🤌
Reklam
Ne mektup geliyor ne haber senden Söylede bileyim bıktın mı benden youtu.be/_LK4WaaoWHc
Bir gülü sevdim bir onu sevdim Tek mevsimlikmiş ah geçiverdi Gel etme dedim kal gitme dedim Söz dinlemedi bak kaçıverdi youtu.be/Jhkrm_JfrWE
"Kimseye etmem şikâyet Ağlarım ben halime. Titrerim mücrim gibi Baktıkça istikbalime..."
her akşam güneşin battığı yerden gözlerin doğuyor gecelerime
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.