Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
152 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 saatte okudu
ÖZKAN ÖZE'nin Çaylak ve Filozof serisinin 7. Kitabı, Teodise/Kötülük problemi ve özgür irade konusunu işliyor. Bu konu, yetişkinlerin bile anlamakta ve anlatmakta zorlandığı konular. Kitapta sorulardan ve sorgulamaktan kaçmayan, sonuna kadar giden diyaloglar var. Yazar, Gazzede yaşanan "vahşet ve soykırım" üzerinden, neden dünyada kötülük var? Tanrı niye kötülükleri engellemiyor? İnsanı kötülük yapamayacak şekilde yaratmış olsaydı, olmaz mıydı? sorularını açık açık soruyor. Şunu belirtmek isterim: bu seri 1. Kitaptan başlayarak okunmalı. Yazar Özkan öze anaokulu çağı -lise arasında her seviyede kitapları olan bir yazar. Çaylak ile filozof serisi ortaokul çağındaki ve üzeri yaş grubuna hitap ediyor. Dili ve üslubu ona göre, puntoları iri, içinde Çaylak ve filozofun çizimleri var. Bilgi boca etmiyor, sohbet-muhabbet ortamında, hazmede hazmede, arada çay, pasta, kurabiye esleri vererek anlatıyorlar. Söylemek istediğini yaş grubu algısına indirgeyerek iletiyor. Bir yetişkinin de argümanlarını zevkle okuyacağını düşünüyorum ki; ben mutlaka önce kendim okuyorum Özkan Öze kitaplarını. Bugün de kargoyu açar açmaz oturdum ve bir solukta okudum. Yazarı böyle zor bir konudaki titiz emeği için tebrik ediyor ve alkışlıyorum.
Çaylak ile Filozof 7
Çaylak ile Filozof 7
Özkan Öze (Tarık Uslu)
Özkan Öze (Tarık Uslu)
Çaylak ile Filozof 7
Çaylak ile Filozof 7Özkan Öze (Tarık Uslu) · Uğur Böceği Yayınları · 018 okunma
Kesinlikle.
İnsanlık ve kötülük arasındaki ilişkinin, okve üstünde yüzen buzdağı arasındaki ilişkiyle aynı olması mümkün müydü ? Okyanus ve buzdağı, her ikiside aynı madden oluşur. Buzdağı sadece katı formda olduğu için ayrışmış gibi görünür. Ama gerçekte uçsuz bucaksız okyanusun bir parçasıdır. İnsanlığın kendisinden ahlaki bir uyanış beklemek tıpkı kendi saçını çektiğinde dünyanın havaya kalkmasını beklemek kadar imkansızdır. Ahlaki bir uyanış için insan ırkının dışında bir kuvvet gereklidir.
Reklam
160 syf.
·
Puan vermedi
·
23 saatte okudu
Tanrı'nın varlığı konusunu tartışmak, birçok felsefi problemi beraberinde getirir.. Tanrı bugün, dün ya da yarın var değildir, sadece vardır.
Tanrı Var Mıdır?
Tanrı Var Mıdır?
Temel bir problem, evrensel olarak kabul gören bir Tanrı tanımının yapılamamasıdır. Bazı Tanrı tanımlamaları o şekildedir ki, tanıma uyan bir şeylerin varlığı kesindir, öte yandan, bazı tanımlar özçelişkilidir . (Tanrıtanımazlık): Tanrı'nın varlığını reddedenlerin görüşleri ateizm kavramı ile açıklanır. Ateistler tanrının varlığını reddederken şu kanıtları kullanırlar: Kötülük Kanıtı: Tanrı olsaydı kötülük olmazdı. Evren'de bir kötülük mevcutsa tanrının varlığından söz edilemez .Ateizm, tanrının var olmadığını veya var olamayacağını savunur. Fakat agnostisizm, tanrının var olup olmadığının bilinmediğini veya asla bilinemeyeceğini savunur. Deizm tanrının varlığını kabul eder mi? Eş değer olarak deizm, Tanrı'nın varoluşunu her şeyin sebebi olarak ortaya koyan ve onun kusursuzluğunu (ve genellikle doğal hukuk ile takdir-i ilahinin varlığını da) kabul eden, ancak Tanrı'nın evrende mucizeler aracılığıyla ilahi vahyini veya doğrudan müdahalesini reddeden görüş olarak da tanımlanabilir.. Ham Müslümanının zihnini karıştırmak için yazılmış bır kıtap bana zor yorucu geldı, Ezcümle, bnde yazar gıbı soruyorum okurun
Tanrı Var Mıdır?
Tanrı Var Mıdır?
Tanrı Var Mıdır?
Tanrı Var Mıdır?Richard Swinburne · İz Yayıncılık · 202319 okunma
Kader bilgisi insana öncelikle ilmi değil, ahlaki bir problemi çözmek için, insanı kibir gibi hastalıklardan uzak tutmak ve kötülük yapan insanın sorumluluktan kaçmasını engellemek için bildirilmiştir.
Sayfa 86
Kader bilgisi insana öncelikle ilmî değil, ahlaki bir problemi çözmek için, insanı kibir gibi hastalıklardan uzak tutmak ve kötülük yapan insanın sorumluluktan kaçmasını engellemek için bildirilmiştir. İnsanın, kusurlu nefsini temize çıkarıp Allah'tan şikâyet etme hastalığından şifa bulması için insana ulaştırılmıştır.
GAYB MESELESİ
Gaybı Allah bilir ama Nur Risaleleri'nden yaptığımız bu alıntılardan, evliyanın gaybı bildiği sonucu çıkmaktadır.(Hâşâ) Nitekim bu kanaat Nur Risaleleri'nde açık olarak belirtilmiştir: Madem Hz. Ali (R.A.) "ene medînetu'l-'ilmi ve 'aliyyun babuha" hadisine mazhardır. Hem madem Şah-ı Velayet ünvanını alarak
Sayfa 216 - Süleymaniye vakfıKitabı okudu
Reklam
İnsanlık ve kötülük arasındaki ilişkinin, okyanus ve ūstünde yüzen buzdağı arasındaki iliskiyle aynı olması mümkün müydü? Okyanus ve buzdağı, her ikisi de aynı maddeden oluşur. Buzdağı sadece katı formda olduğu için aynıymış gibi gõrünūr. Ama gerçekte uçsuz bucaksız okyanusun bir parçasıdır. İnsanlığın kendisinden ahlaki bir uyanış beklemek tıpkı kendi saçını çektiğinde dünyanın havaya kalkmasını beklemek kadar imkansızdı. Ahlaki bir uyanış için insan ırkının dışında bir kuvvet gereklidir.
Not!
üzerine çalışmak istediğim tez için, ilgili bütün kitapları tekrar baştan okumam gerekiyor; anlaşıldı. anahtar kavramlar: postmodern çağda mahremiyet ve eros dönüşümü, şeffaflık ve yorgunluk toplumu, fark ve başka, dekonstrüksiyon, tüketim toplumunda kötülük problemi, simülarklar ve simülasyon. yazarlar: martin heidegger, emmanuel levinas, jacques derrida, byung-chul han, jean baudrillard, hannah arendt, alain badiou, jean-luc nancy, girorgio agamebn, gilles deleuze.
Dünya iyinin ve kötünün karışımı olabilir ama dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek Tanrı'nın yahut yazgının değil bizim görevimizdir. Kötülük problemi bizim problemimizdir.
284 syf.
·
Puan vermedi
·
89 günde okudu
Kötülük problemi savaşlar çocuklara işlenen suçlar derken derin bi bunalım ile arayış sonucunda Dilara dilozofun kanalındaki içerikler felsefeye ilgi duymama sebep oldu bu kitabı videonun altında yorumlarda biri önermişti o vesile ile aldım. Kendi hayatımda uzun zamandır aşamadığım konularda senecanın iki kitabı ilaç gibi gelmişti bu kitapta romalı staoculara bol atıf var kitap felsefe öğretme amacından ziyade terapi ve sohbet tadında bu yüzden beğendim uygulanabilir açık anlaşılır net ayrıca Amerika’yı yeniden keşfetmiş gibi hissettim islam ahlakı ve tasavvuf nefis terbiyesi ile neredeyse tam bir uyum içinde Gençken okuduğum nice şeyleri tekrar hatırladım
Güzel Yaşam Kılavuzu
Güzel Yaşam KılavuzuWilliam Braxton Irvine · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022379 okunma
Reklam
"Kötülük problemi"
"Külfet, nimete göredir" cümlesi, yaşadığımız imtihanların anahtar cümlesidir. Biz dünyada niye kötülük olduğunu çözemiyoruz çoğu zaman. Pek çok insan bu yüzden inancını kaybediyor. Kötülük konusunu düşünürken genellikle mahrumiyet çeken insanlara odaklanıyoruz. "Yazık değil mi savaş bölgelerinde doğan çocuklara.. Tacize uğrayan çocukların ne günahı var?" O yüzden de tatmin edici bir cevap bulamıyoruz. Asıl odaklanmamız gereken yer şurası: Nimetler içinde yüzen insanlar ne hesap verecek? Yani "Gariban komşumun ne kabahati var" değil, "Allah acaba bu garibanı gözümün önüne koyarak benden ne istiyor?" Çünkü külfet nimete göredir. Size bu nimetler verildiyse bilin ki sizden ekstra bir şeyler isteniyor...
Sayfa 66
İnsanlık ve kötülük arasındaki ilişkinin, okyanus ve üstünde yüzen buzdağı arasındaki ilişkiyle aynı olması mümkün müydü? Okyanus ve buzdağı, her ikisi de aynı maddeden oluşur. Buzdağı sadece katı formda olduğu için ayrıymış gibi görünür.
İnsanlık ve kötülük arasındaki ilişkinin, okyanus ve üstünde yüzen buzdağı arasındaki ilişkiyle aynı olması mümkün müydü? Okyanus ve buzdağı, her ikisi de aynı maddeden oluşur. Buzdağı sadece katı formda olduğu için ayrıymış gibi görünür. Ama gerçekte uçsuz bucaksız okyanusun bir parçasıdır. İnsanlığın kendisinden ahlâki bir uyanış beklemek tıpkı kendi saçını çektiğinde dünyanın havaya kalkmasını beklemek kadar imkânsızdır. Ahlâki bir uyanış için insan ırkının dışında bir kuvvet gereklidir.
" Kötülük problemi kaynaklarda genel olarak doğal ve ahlâkî olarak tasnif edilmiştir." Makale ( kötülük algısının din felsefesinde konumlandirilişi)
745 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.