Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

elif

176 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Açık konuşmak gerekirse Oscar Wilde’dın herhangi bir eserinin Dorian Gray’in Portresi kadar beni etkileyebileceğini hiç düşünmemiştim fakat fazlasıyla yanılmışım. Bu mektubu okurken Wilde’ın şahsi trajedisini kendim yaşıyormuşum gibi hissettim ve doğrusunu söylemek gerekirse hiç beklemediğim kadar duygusal bir boşluğa düştüm. Aşk, nefret, hüzün,
De Profundis
De ProfundisOscar Wilde · Can Yayınları · 20173,873 okunma
Reklam
99 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
Bu tezi okuma isteğim Sylvia Plath’ın Sırça Fanus’unu bitirdikten hemen sonra ortaya çıktı. Sylvia’nın biyografisini ve eserin yarı otobiyografik olmasını az çok bilmeme rağmen Sırça Fanus’u bitirdikten sonra o kadar karışık duygular içinde kaldım ki; hem yazarı, hem de onunla alakalı yazılmış her türlü yazıyı, eseri okumak istedim. İç dünyasını daha iyi anlayabilmek adına okuyabileceğim herhangi bir incelemenin arayışındayken Nilgün Marmara’nın mezuniyet tezi aklıma geldi. Nilgün Marmara’nın bu tezinin varlığını biliyor olsam da kendisinin de incelemiş olduğu Plath gibi trajik bir şekilde hayatına son verdiğini bilmiyordum. Bunu da öğrendikten sonra bu tezi okuma isteğim ihtiyaca dönüştü. Uzun bir arayışın sonunda (maalesef ki okulumun e-arşivinde bile tezin elektronik halini bulamadım) nihayetinde bulmayı hiç ummadığım bir yerde buldum. Aldığıma da asla pişman olmadım çünkü hem okuduğum bölümden kaynaklanan akademik merakımı giderebildim, hem de Sylvia’nın bibliyografisinin tam da istediğim nitelikte olan analizine ulaşabildim. Spoiler vermeden konuşacak olursam, Nilgün Marmara ile fikirlerimin çoğunlukla örtüştüğünü söyleyebilirim. Bu tez hem akademik açıdan, hem bir nevi Nilgün Marmara ile Sylvia Plath’ı az da olsa çözümleyebilmeme yardımcı oldu. Daha büyük bir etki yaratması adına bu tezi okumadan önce hem Sylvia Plath’ın hem Nilgün Marmara’nın biyografisini okumanızı tavsiye ederim, hatta Sırça Fanus’u da okursanız fikrimce ideal olur. Son olarak da, üzüldüğüm bir şey varsa, o da bu iki zeki ve güzel kadının bir nevi benzer trajik sonlarıdır.
Nilgün Marmara
Nilgün Marmara
Sylvia Plath
Sylvia Plath
Sylvia Plath'ın Şairliğinin İntiharı Bağlamında Analiz
Sylvia Plath'ın Şairliğinin İntiharı Bağlamında AnalizNilgün Marmara · Everest Yayınları · 20181,111 okunma
72 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
(Dikkat, spoiler içerir!) Uzun süredir okumak istediğim ve sonunda okumak için zaman bulabildiğim bir hikayedir Beyaz Geceler. Bir pişmanlığım varsa, o da daha erken okuyabilecekken anca bu yılın başında okumuş olmam. Kitaplarda en çok betimlemelere dikkat eden biri için oldukça geç bir keşif oldu. Hem belirli zaman dilimi içinde yaşanan beyaz gecelerin, hem duygusal karmaşaların ve en önemlisi de, fikrimce dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan St.Petersburg’un betimlenmiş olması, hikayeden zevk almam için yeterli oldu. Karakterler hakkında konuşacak olursam, kitabın sonunda doğru Nastenka’ya ne kadar kızmış olsam da, aslında bir nevi duygularını anlayabildiğimi de söyleyebilirim. Sevdiği adamdan beklenen adımlar gelmeyince kendisini seven birine şans veren ilk karakter de değil sonuçta, fakat gene de bütün gece boyunca hayalperestle evlilik planı kurduktan sonra sabaha doğru, sözde nişanlısı ortaya çıktığı an, onu terk etmesi bende oldukça acı bir tat bıraktı. Tahmin edilebilir bir sonuçtu, insan bir yıldır sevdiğini birkaç gecede unutamaz sonuçta. Yazar çok hayalperestti, kafasında Nastenka’yı idealize edip, hem ona, hem de onu sevmeye aşık oldu. Nastenka’nın dürüstlüğüne inanarak kurduğu hayallerle yerden göğe yükseldi, son gecenin sabahına doğru ise yıkılan hayallerinin ağır yükü ile gökten yere indirildi. Nastenka ise sevilmek istedi, fakat sona doğru sevilmek yerine sevmeyi tercih etti. Oldukça depresif ve tek yönlü bir aşk hikayesinin tahmin edilebilir bir sonu oldu.
Beyaz Geceler
Beyaz GecelerFyodor Dostoyevski · Karbon Kitaplar · 201774,3bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
364 syf.
6/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Lo-Li-Ta
(Dikkat, spoiler içerir!) Nabokov’u yazar olarak oldukça severim, Lolita da kendisinden okuduğum ilk kitaptı. Kendimce sabit bir fikre sahip olabilmek adına birkaç kere okumuşluğum vardır. Çok fazla çelişkili fikir yaratan ve pedofili gibi tehlikeli bir konuyu ele alan bir eser olduğu için okunduktan sonra çok karışık duygular içinde bırakabilir.
Lolita
LolitaVladimir Nabokov · İletişim Yayınevi · 20192,758 okunma