Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
MEHMED ÂKİF ve REFORMİSTLER...
Allah kimseyi îmânsızlığa düşürmesin! İşin başı, kökü, esası, ruhu olan îmân elden gitti mi; insanın aklı mantığı da gider. Şu şanları, şöhretleri her tarafa yayılmış olan (Reformistler), Âkif'imiz rahmetlinin, o güzel ve akıcı üslûbu ile seve seve tercüme ettiği eserlerin sahibi, Şeyh M. Abduh ile Ferid Vecdi Bey'in düştükleri hâli görünce, şu Âyet-i Kerime'yi çok okur oldum: "Ya Rabbi, bizi, hidayetten sonra dalâlete düşürme. Bizleri hak ve hakikat yolundan saptırma..."
Sayfa 65 - 2.Kısım, (Kahire, Ezher'de Okuduğum Yıllar), -Şeyhü'l-İslâm Mustafa Sabri Efendi-, İmân Gitti mi, Akıl ve Mantık da Gider, Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Safahat - Hâtıralar'dan
Ne irfandır veren ahlâka yükseklik, ne vicdandır; Fazîlet hissi insanlarda Allah korkusundandır, Yüreklerden çekilmiş farz edilsin havfı Yezdân'ın... Ne irfânın kalır te'siri kat'iyyen, ne vicdânın.
Sayfa 68 - Diriliş Yayınları
Reklam
Ölüm bir son değil bir başlangıçtır. Nitekim ölülerin arkasından okuduğumuz Fatiha da, Kur'an-ı Kerim'in başlangıç sûresidir.
Sayfa 56 - Diriliş Yayınları
Bir savaşta, askerleri heyecanlandırmak için komutanın yaptığı bir konuşmadır Âkif'in şiiri. Ama savaş bittikten sonra, şehit olanlar için dikilen anıt ve kitâbedir, o kahramanlığın destanıdır Yahya Kemal'inki.
Sayfa 49 - Diriliş Yayınları
İslâm ve realite. İşte bu iki kelime, Âkif'in bütün şiirini özetler.
Sayfa 39 - Diriliş Yayınları
Mehmed Akif
"Değil mi, cephemizin sinesinde iman bir, Sevinme bir acı, bir, gaye aynı, vicdan bir; Değil mi, sinede birdir vuran yürek.... Yılmaz! Cihan yıkılsa, emin ol, bu cephe sarsılmaz!"
Sayfa 195Kitabı okudu
Reklam
Ortalığı öylesine bir yokluk kaplamıştır.
Sayfa 22 - Diriliş Yayınları
Sırat-ı Müstakim
Mehmed Akif'in -heyhat ki, o da kendini reformculara kaptıranlardandır- sandığı gibi: "Asrın idrakine söyletmeliyiz İslam'ı..." değil de, yine aynı vezinle: "İslam'ın idrakine söyletmeliyiz asrımızı..."
Sayfa 4 - Mehmet AkifKitabı okuyor
İLMİ VAR İRFANI YOK!..
Yozgatlı Müderris İhsan Efendi, Mehmed Âkif Bey'den duyduğu bir anekdotu anlattı: "Esterâbâdi'nin bir beyti var. Beytü'l kasîddir, mısra-ı bercestedir, hakkında ciltler yazılsa, şerhi bitmez. Beyit şudur: "Âlimanrâ ilm hest ü râz nîst / Mürgânrâ bâl hest pervâz nîst!.." Bu Farsça beyitin kısa mânâsı: "Âlimler görüyorsun ilmi var irfanı yok. Kuşlar görüyorsun, kanadı var, uçması yok..."
Sayfa 383 - 2.Kısım, (Kahire, Ezher'de Okuduğum Yıllar), -Müderris Yozgatlı İhsan Efendi-, Mehmed Âkif'i Nasıl Tanıdım ve Sevdim, Kaynak YayınlarıKitabı okudu
"Beş yüz sene bekler mi? Nasıl bekleyeceksin? Rûhun da asırlarca bu hüsrânı mı çeksin?"
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.