Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Mermer Tezgah
"Dünyanın nizamını bozmaya kalkma. Marangozun tezgâhı kalastan olur. Şimdi kırdığın şu mermeri hemen kaldır. Yerine ahşap bir tezgâh koy!"
Reklam
Şamil'in oğlu Cemaleddin esir alınıp St. Petersburg'a getirileli on üç yıl olmuştu. Bu on üç yıl içerisinde Şamil, Zümrüdüan­ka gibi Ahulgo'nun küllerinden yeniden doğmuş ve Kafkasya'ya hakim olmuştu. Rus askerleri, akın akın bu dev gibi adama sal­dırmış ancak geri çekilmek zorunda kalmıştı. Bu on üç yılda, esir olarak St.
250 syf.
·
Puan vermedi
Hikayeler çocuklar için yazılmış anlatımlar değildir. Onlar, ihtiyacı olan herkes için yazılmış yazılardır. Bunun yanında hikayelerin, yazıldığı dönemin toplumsal ve kültürel yanına ışık tuttuğu da görülür. Örneğin bir hikayede falaka ile toplumun cezalandırma yöntemini görürsünüz. Bu durum toplumla alakalı çıkarımlar yapmamıza olanak sağlar. Bir başka hikayede otantik tarihi dokular görürsünüz. Bu da toplum nasıl bir bilinçle şekillendiği noktasında fikir yürütmemize olanak sağlar. Tıpkı Ömer Seyfettin'in yaptığı gibi. Türk edebiyat tarihin önemli hikaye yazarlarından biridir Ömer Seyfettin. Onun hikayelerinden derlenen bu eserde çeşitli hikayeler mevcut. Hikaye başlıkları şu şekilde; Ant, Falaka, Kaşağı, Forsa, Kurbağa Duası, Pembe İncili Kaftan, Gizli Mabet, Mermer Tezgah, Perili Köşk, Rüşvet, Türkçe Reçete ve son olarak Yüz Akı. Hikayeler, birbirinden kıymetli önermeler taşıyor; Ant; Dostluktan Falaka; Cezalandırma Kaşağı; Yalandan Forsa; Milli duygulardan Kurbağa duası; Komediden Gizli Mabet; Toplumsal normdan Mermer Tezgah; Yanılma ve hırstan Perili Köşk; Dolandırıcılıktan Rüşvet; Haksız kazançtan Türkçe Reçete; İhtirastan Yüz Akı; Dürüstlüğün sonuçlarından bahseder. Okuyucusuna keyifli okumalar. Zihinde kalın.
Ömer Seyfettin’den Seçme Hikayeler
Ömer Seyfettin’den Seçme HikayelerÖmer Seyfettin · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20183,954 okunma
Yay yapımında ikinci ana malzeme ‘öküz boynuzu’dur. Bir boynuzdan iki parça çıkar; dış tarafından alınan parçaya ‘kapak’, iç tarafından alınan parçaya ‘karın’ denilir. Bir yayın kollarına ya iki kapak, ya iki karın konulur. Alınan parçalar törpü ile uygun biçimde düzeltilir. Saf su dolu bir kapta yumuşayıncaya kadar kaynatıldıktan sonra çıkartılıp dumansız talaş alevinde ısıtılır. Özel kalıplarla sıkıştırılıp istenilen biçim verilerek kurutulur. Bir yayda kullanılacak boynuzlar aynı hayvana ait olmalıdır. Yayların dış yüzlerine döşenen ‘sinir’ öküzün bacağının ayak bileğinden diz kapağına kadar olan yerinden çıkartılır. Bunlar önce güneşte veya sıcak bir yerde iyice kurutulur. Sonra mermer bir tezgah üzerinde, şimşir tokmakla kuru kuruya iyice dövülür. Ezilip tel tel olunca, demir dişli sinir tarağı ile püskül püskül oluncaya kadar taranır. Yay yaparken, ağaç, boynuz ve sinirleri birbirine yapıştırmak için hayvan dokularından elde edilen tutkallar kullanılırdı. Bunlar; ‘Çega tutkalı’ ve ‘balık tutkalı’ olmak üzere iki çeşittir. Çega tutkalı, daha önce dövülen öküz sinirlerinden artan uçlarla yapılırdı. (Gelibolu’nun Çega Köyü’nde iyisi yapıldığı için bu ad verilmiştir.) Daha çok tercih edilen balık tutkalı ise; Tuna, Dinyeper ve Volga nehirlerinin denize döküldüğü yerlerde yaşayan mersin morinasının damak derisinden yapılırdı.
Sayfa 19
insanın "düşünen bir hayvan" olduğunu, dalgınlıkla bazen dikkat hassasını kaybettiğini, "yanılmaz, keskin bir dikkat"in sırf "düşüncesiz hayvanlar"a mahsus bir fazilet sayılacağını uzun uzadıya anlattı.
Reklam
Sokaklarında, çarşısında, pazarında dolaşan her adam da başlı başına ayrı bir cihan, ayrı bir kitaptı. Bu kitapların hepsini okumaya kalkmak, ummanı içmek kadar imkânsızdı; yalnız bir tanesinin bir bölümünü süzebilen insan şüphesiz en büyük bir irfanın sahibi olurdu.
Hakikat kitapta değil, hayatın kendisinde idi. Kitaba inanan esir olur, zihni katılaşır, kafası kerpiçleşirdi.
Onun fikrince kitaplar "hakikat"ın üstüne gelişigüzel yığılmış birtakım zarif, süslü, kıymetli kerpiçlerdi.
Reklam
Mermer Tezgah
"Allah'ım, kulaklara da niçin birer kapak yapmadın?"
Sayfa 103 - Beyan YayınlarıKitabı okudu
Mermer Tezgah
"Birinin ettiği halt, ötekine nimet..."
Sayfa 102 - Beyan YayınlarıKitabı okudu
74 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
9 kısa hikaye: 1-YÜKSEK ÖKÇELER 2-DÜNYANIN NİZAMI 3-BEKÂRLIK SULTANLIKTIR 4-TÜRKÇE REÇETE 5-NİŞANLILAR 6-İNSANLIK VE KÖPEK. 7-ACIKLI BİR HİKÂYE 8-PİRELER 9-MERMER TEZGÂH Hikayeleri,
Ömer Seyfettin
Ömer Seyfettin
Mermer Tezgahında ustalık yapan bir marangoz titizliğinde kaleme almıştır. Hiçbir zaman Yüksek Ökçeler giyip gerçeklerden kaçmamıştır. Her hikayesinden ayrı bir roman yazılacak kadar konuları böyle kısa öykülere indirgemek büyük ustalık işi. Kesinlikle yatırım tavsiyesidir.
Yüksek Ökçeler
Yüksek ÖkçelerÖmer Seyfettin · Karbon Kitaplar · 20185,3bin okunma
68 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.