Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
614 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Adnan Turani'nin bu yapıtı; ''Dünya Sanat Tarihi'' nde başlangıcından bugüne, buzul çağı, Hitit Sanatı, Hellenistik Sanat, Etrüsk sanatı, Roma sanatı, Bizans Sanatı, Orta ve Kuzey Avrupa'daki göçler çağındaki sanat, Karolenj ve Roman sanatı, Gotik Sanat, İslam Sanatı, Selçuklu sanatı, bu sanatta mimari, cami, medrese, türbeler; Anadolu beylikler dönemi sanatı, Hint, Çin, Japon ve Amerikan yerlileri sanatları, Türk sanatı, Türk sanatının ana özellikleri, gelişimi, Osmanlı klasik mimarisi, Sinan'ın eserleri, Babür Sanatı, Rönesans; Rönesansı hazırlayan etkenler, Rönasansın olgunluk çağı, Mariyenist sanat, Rönesans mimarisi, Rus sanatı, Barok sanatı, Barok'u doğuran kültürel ve toplumsal ortam, barok mimarisi ve resmi, rokoko resim sanatı, Avrupa'da romantik duygunun doğuşu, 19.yy. manzara resmi, Fransız ve Alman Romantizmi, Gerçekçilik, 19. yüzyıl, 20. yüzyıl mimarisi ve heykeli, betonun mimariye girişi, Ruskin ve Morris, 19 ve 20. yüzyıl heykeli, Van Gogh, Gauguin, Cezanne, modern çağın sanat görüşü, modern teknoloji ve sanat, modern sanatın soyutlaşma nedenleri, önemli sanat akımları, fovizm, dışa vurumculuk, kübizm, Münih'teki sanat akımları, fütürizm, dadaizm, neoplastizm, meta fizik resim, yeni gerçekçilik, gerçek üstücülük, Bauhaus sanatçıları, soyut sanatta yeni akımlar, lekecilik, çağın sanatı ve bu sanatın getirdiği sorunlar, 1900'lerden bu yana Avrupa'dakimimari biçem, Chicago okulları, Osmanlı İmparataorluğunda batıya dönüş, Batı kültürünün Türkiye'ye girişi, Türkiye'de batı anlamında resim sanatı, Cumhuriyet dönemi Türk mimarisi, resim ve heykel... Bu konulara ait 1544 adet resimler, gravürler, fotoğraflar...
Dünya Sanat Tarihi
Dünya Sanat TarihiAdnan Turani · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 1983113 okunma
Melekler, Âdem'in fizik yönüne (toprak) değil, meta-fizik (fıtrî akıl) yönüne secde etmiştir. Köken itibariyle ateşten yaratılmış Iblis, bu noktayı tespit edemediği için Âdem'in fizik yönüne vurgu yapmıştır; hâlbuki fizik, her daim meta-fizike secde eder.
Reklam
"Zahiri Güzellik güneş gibidir, ondan herkes ram alır. Batıni güzellik ise keşf ister, keşf gözü olmayan onun güzelliğini göremez. Ruh ve bakış derinleştikçe, güzellik fiziki güzellikten meta-fizik güzelliğe terfi ediyor bu yüzden."
392 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
“Doğanın sonradan aklına düşen bir fikir, insanlığın kaderinde ikincil oyuncular değil kadınlar.” Sakin gidişatına, sadece biri doğrusal ilerleyen üç farklı zaman akışına rağmen tırnaklarımı yiyerek okuduğum muhteşem kitap. Önsözde yazar, kadına (ve de öyküye) hangi açıdan baktığınıza göre değişir, diye belirtmiş olsa da bilindik (ya da moda)
Damızlık Kızın Öyküsü
Damızlık Kızın ÖyküsüMargaret Atwood · Doğan Kitap · 201911,1bin okunma
“Varolan sonlu belirlenimleri, fiziksel gerçekliği anlaşılır bir bütünün parçası kılan ‘kuvvet’ ve ‘yasa’ gibi tüm ‘metafizik’ genelleme ve soyutlamalar, rasyonel ve ideal belirlenimler olarak insan tinselliğine ve bilincine aittirler. Kuşkusuz mutlak idealizm için bu onların yalnızca öznel bir doğruluk ve geçerlilikleri olduğu anlamına gelmez. Tam tersine özne henüz tam olarak bilincinde olmasa da, doğada egemen olduğu düşünülen kuvvetler ve yasalar, tümüyle öznel ve keyfi belirlenimler değildir. İdealizmin ruhuna da uygun olarak, rasyonel ve ideal belirlenimler, yalnızca epistemolojik değil ontolojik bir doğruluk ve geçerliliğe sahiptirler. Dahası kuvvet ve yasa gibi anlayış yetimizin duyulur-ötesi ya da meta-fizik kavramları, genel ve evrensel olarak görünür ve dışsal olmayan fakat duyulur ve maddi şeylerde görünür ve dışsal olan belirlenimler olarak, bilinç kavramına benzerler ve dolayısıyla bilincin kendisini nesne kılmasına ve özbilinç olmasına zemin hazırlarlar.” s.125
Zahiri güzellik güneş gibidir, ondan herkes ram alır. Batîni güzellik ise keşf ister, keşf gözü olmayan onun güzelliğini göremez. Ruh ve bakış derinleştikçe, güzellik fizikî güzellikten meta-fizik güzelliğe terfi ediyor bu yüzden.
Reklam
İnsan bir kendilik arayışıdır. Kendilik-bilincine ermiş insan, çağdaş dünyada anlamın yitimini en derinden yaşamış birey ve tür olarak varlığını korumak için var oluşunu, var olmayı ve hayatı yeniden anlamlı kılmalıdır. Nasıl? Kendi olmuş, kendilik bilincine ermiş, ferdiyetini kazanmış kişioğlunun alâmet-i fârikası "âmentu bi..." diyerek iyi, doğru ve güzel/yüce ile bağını en sahih biçimde kurmak; bir meta-fizik var olan olarak kendini yani emâneti yani akletmeyi yüklenmek; hesabı verilmiş bir hayat görüşü içinde yaşam ile ölümü bir süreklilik içinde idrâk etmek; madde ile manâyı birbirinin yerine ikame etmeksizin sahiplenmek... Ve dahi geçmişiyle geleceğinde buluşmak için teklif sahibi olmak; verili, hazır reçetelerden medet ummadan halis niyetle yola çıkmak ve yolda hatalarını doğrularına azık kılmak..
132 öğeden 81 ile 90 arasındakiler gösteriliyor.