Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ozan K.

Ozan K.
@mon_eternite
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK CUMHURİYET - 1923 youtube.com/watch?v=eyUM0Jr... -Sergei Rachmaninoff
145 okur puanı
Şubat 2018 tarihinde katıldı
newton:
"Kralların ölü atalarının gördükleri hürmete zaafları vardır: Kahramanların ve azizlerin ruhuna hürmet etmek ve onların bizi duyup bize yardım edebileceklerine inanmak ve onları Tanrı ile insan arasında aracı olarak görmek ve onların onuruna ve hatırasına adanmış heykel ve tapınaklarda yaşamak ve genellikle orada eylemde bulunmak mantıklı gözükür."
Reklam
Hala kullanıyoruz Newton mekaniğini:
"Newton'un Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri kitabı tüm zamanların en önemli bilimsel eseridir. Bu kitapta Newton, klasik mekaniğin, fiziğin temel teorisinin temellerini atmıştır. Newton'un bu kitapta geliştirdiği fiziği kullanarak neredeyse bugün yararlandığımız bütün teknolojiyi inşa ettik."
"Zira görüngülerden çıkarsanamayan her şeye hipotez denilmelidir ve hipotezlerin ister metafiziksel ister fiziksel olsun, ister okült ister mekanik niteliklerde olsun, deneysel felsefede yeri yoktur. Bu felsefede tikel önermeler görüngülerden çıkarsanır ve daha sonra tümevarım yolu ile genelleştirilirler. Cisimlerin nüfuz edilmezliği, devingenliği ve itici kuvveti ve hareket ile yerçekimi yasaları bu şekilde keşfedilmiştir."

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Altı ana gezegen Güneş etrafında, Güneş merkezli dairesel yörüngelerde, aynı hareket yönünde ve hemen hemen aynı düzlemde dönerler. On uydu Dünya, Jüpiter ve Satürn merkezli dairesel yörüngelerde, aynı hareket yönünde, hemen hemen aynı düzlemde dönerler. Ve tüm bu düzgün hareketlerin kökeni mekanik nedenler olamaz, zira kuyruklu yıldızlar eksantrik yörüngelerde serbestçe ve göklerin her tarafına hareket ederler."
Newton'a hayranlık uyandırtan ters kare yasası:
"Güneş'e doğru yer çekimi Güneş'in cismini oluşturan bağımsız parçacıklara doğru yerçekimlerinden oluşur ve Güneş'ten uzaklaştıkça, Satürn'ün yörüngesine kadar uzanan gezegenlerin günötelerinin sükunetinden, hatta kuyruklu yıldızların en uzak günötelerinden, eğer bu günöteler de sükunette iseler, anlaşılacağı gibi hassas bir biçimde uzaklıkların kareleri ile ters orantılı olarak azalır."
Reklam
Newton'un teolojik yorumları:
"Newton, İsa'ya ve o dönemlerde Katoliklerin sıkça yaptığı gibi Azizler'e dua etmemizin gereksiz olduğuna dikkat çekmektedir. Tabi burada İsa'nın Tanrı olduğu görüşüne bir başka eleştiri daha vardır. Başka eserlerde Azizler'e dua etmenin bizi en büyük hata olarak gördüğü putperestliğe götüreceğini, bu yüzden Tanrı'dan başkasına dua etmememiz gerektiğini savunmuştur."
"Havamızda atılan cisimler, hava dışında bir dirençle karşılaşmazlar. Bay Boyle'un vakumunda yaptığı gibi havayı çıkartın ve direnç kaybolacaktır. Zira bu boşlukta bir parça ince tüyle, bir parça katı altın aynı hızlarla düşmektedirler."
Newton mekaniğini kullanan mühendisler:
"Newton'a göre Tanrı'nın özelliklerini bildirmek bilimin işidir, biz evreni inceleyerek Tanrı hakkında bilgi alırız. Dolayısı ile Newton'un bilim yasalarını kullanan bir inançsız, Newton'a göre ister istemez Tanrı'ya inanmaya başlayacaktır."
"Doğa felsefesinin başlıca işi...kesinlikle mekanik olmayan gerçek ilk nedene ulaşana kadar sonuçlardan nedenleri çıkarsamaktır." Bu pasajdan da anlaşılacağı üzere Newton ateistik bir mekanistik felsefeyi reddediyor, evrenin var oluşunu mekanik olmayan bir nedene bağlıyordu.
"Newton ikinci ünlü eseri Opticks'in basılmamış ilk versiyonunda Tanrı'nın bilimin ilk aksiyomu olduğunu söylüyordu. Newton'a göre bilim, Tanrı'nın varlığını kabulle başlardı, ancak bu kabul dogmatik olmazdı, Tanrı'ya tümevarım metoduyla ulaşılırdı. Newton Optik'in yayımlanmamış bu ön versiyonunda din felsefesinde "Alem Delili" ya da "Kozmolojik Argüman" olarak bilinen Tanrı varlık delilinin bir versiyonunu ortaya atıyordu."
Reklam
"Geleneksel Hristiyanlık'ın önemli bir öğesi olan "üçleme"yi reddetmiş, onu Tanrı'ya bir hakaret olarak görmüştür. Tanrı'nın maddi olmadığını savunmuştur. İnsanın ölümsüz bir ruha sahip olduğu iddiasını reddetmiş, Tanrı'nın insanı ölümden sonra tekrar bedeniyle beraber canlandıracağını iddia etmiştir. Şeytanın bir varlık değil kişinin kötü tarafının metaforik bir gösterimi olduğunu düşünmüştür. Bütün bunların hepsi Newton'un yaşadığı dönemde ifade edilmesi yasak olan şeylerdi."
Benim de gönlüm onda :)
"2003'te Royal Society'deki bilim insanları arasında yapılan ankette "Einstein mı yoksa Newton mu daha önemli bilim adamı?" sorusu sorulmuş, sonuç olarak Newton galip gelmiştir."
"Matematiğin doğa bilimlerinde başarıyla kullanılabileceği önceden kabul edilmişse de bunu gösterip matematikle fiziği birleştiren kişi odur. Principia'nın yayımlandığı 1687 yılı tarihçiler tarafından Aydınlanma Çağı'nın başlangıcı olarak kabul edilir."
"Engels, modern jeolojinin kurucularından Sir Charles Lyell’i (1797-1875) jeolojik evrimde gereklilik yerine tesadüfü vurguladığı için Doğa’nın Diyalektiği’nde (1925; yazılışı 1873’den 1886’ya kadar) eleştirmiştir. Aynı nedenden ötürü Marx ve Engels, Darwin’in evrim kuramını “insanlık hakkında acı bir hicviye” olarak nitelemişlerdir."
"Dikkat edilirse, Atatürk “Hayatta en hakikî mürşit ilimdir, fendir” demektedir; “Hayatta tek hakikî mürşit ilimdir fendir” dememektedir. Buradan, Atatürk’ün bilimin hakikati tamamen bulmuş olduğunu sanmasa bile ona en çok yaklaşabilme potansiyelini içeren bir kılavuz olduğunu idrak ettiğini görüyoruz."
297 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.