Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Sebebini bilmiyorum nedendir ama 2019 da ben Mardini gördüm ve Aşık oldum, sebebini bilmiyorum nedendir ama Dayrül Zaferanı görür görmez o tarihi dokuya bayıldım... Buarada Gelin Damat adayları o akustik mistik tarihi doku dış çekim için sonsuz ötesi güzel özellikle de Dayrül Zaferan Manastırı, Mor Gabriel Manastırı Sebebini bilmiyorum ama bütün kalbimle Süryanileri yakından tanımayı temeli güzel değerler üzerine kurulu sağlam dost ahbap güzel ilişkiler kurmayı o kadar çok istiyorum ki... Sebebini bilmiyorum ama İstanbul Mardin Jerusalem, Petra, Roma, Mısır bir yana dünya bir yana... Mardin demek benim için Süryaniler ve 💚🕊️🤗 demek.
440 syf.
7/10 puan verdi
Kitap esrarengiz bir cinayetle başlıyor. Sorasında süregelen sorgular, tanıklar ve ifadeler derken katil aranmaya devam ediyor. Bu sırada cinayetin gerçekleşme şeklinin dini bir ritüel gibi olduğu düşünülüyor. Delillerin işaret ettiği kişiler incelenirken bir cinayet daha işleniyor yine aynı ritüeller uygulanmış katil üzerinde. Katil ya şüphelilerden biri ya da hala dışarda.. İlk cinayette ölen kişinin araştırmalar sonunda ölmeden önce emniyeti bir kaç kere aradığı görülüyor. Olay daha da karışıyor haliyle. Bu olaylar sırasında ilk cinayetin maktulünün antikacı bir arkadaşı kafası kesilerek öldürülüyor.. Ortak nokta yine dini ritüel olması ve bu üç maktulün de birbiriyle arkadaş olması. Cinayetlerin araştırmalarının devamı sırasında olaylar Mardin’ in Midyat İlçesi ndeki Mor Gabriel Manastırı na dayanıyor. Yıllar önce burada öldürülmüş olan insanların, emniyetin ve bir çobanın hikayesi tüm bu olayları birbirine bağlıyor. • Polisiye çok sevdiğim bir tarz değil. Ama akıcılığı ve beni kitabın içine çekme özelliğiyle yazarın eserlerine daha sıcağım. Ben kitabın konusunu sevdim ama yetersiz buldum. Daha kapsamlı ve daha gizemli olabilirdi. Kitabın sonu daha farklı bir yere bağlanabilirdi. İşin işine bu kadar ruhani ve mistik değerler girmişken bu konuya daha çok yoğunlaşılabilirdi. Beklentimi tam olarak karşılamadı bu yüzden. Yazarın tarzını ve polisiye sevenler eseri sevecektir, okumalısınız. Keyifli okumalar
Kavim
KavimAhmet Ümit · Yapı Kredi Yayınları · 201916,2bin okunma
Reklam
Okuma Listem
DÜNYA EDEBİYATI 📚 *HOMEROS İlyada Destanı ✓ Odysseia Destanı ✓ *DANTE ALİGHİERİ Yeni Dünya✓ İlahi Komedya✓
Süryaniler’in Hristiyanlığa Katkıları
… Süryaniler Hristiyanlığı ilk kabul eden halklardan biridir. Hristiyanlığın yayılmasına, gelişmesine çok emek vermişlerdir. Süryaniler Müslümanlığın ortaya çıkmasından yüzlerce yıl sonra Mezopotamya’da ve Turabdin’de manastırlar, kiliseler, okullar, yollar inşa etmiş, şehirler, köyler kurmuşlardır. Midyat yakınındaki Mor Gabriel Manastırı İ.S 397’de, Mardin’deki Deyrulzafaran Manastırı İ.S 5. Yüzyılda kurulmuştur.
Bir Mardin tanıtımı sözüm vardı :)
Mor Gabriel Manastırı-Mardin M.S. 403 yılında eski bir tapınak üzerine inşa edilen Manastır, Süryani Cemaatinin önemli dini merkezlerinden biridir. 630 yıl boyunca Dünya Ortodoks Süryanilerinin merkezi konumunda olan Manastır, hala etkin bir şekilde ziyaret almakta ve bir ibadet mekânı olarak hizmet vermektedir. "Rahiplerin Meskeni" anlamına gelen "Deyrulumur" ismiyle de bilinmektedir. "Mor Gabriel Manastırı" adlandırması, Turabdin Metropoliti Mor Gabriel'in (634-668) adından gelmektedir. Mor, Süryanice "Aziz" demektir. Deyrulzafaran Manastırı-Mardin Üç kattan oluşan Manastır 5. yüzyıldan başlayarak farklı zamanlarda yapılan eklentilerle bugünkü haline 18. yüzyılda kavuşmuştur. Manastır, önceleri Mor Şleymun Manastırı olarak biliniyordu. 15. yüzyıldan sonra Manastır’ın etrafında yetişen zafaran (safran) bitkisinden dolayı Deyrulzafaran (Safran Manastırı) adı ile anılmaya başlandı.
Bizans'a karşı duydukları anti- pati nedeniyle, Araplar, Süryanileri işbirlikçi olmakla suçlayamamıştır. Helen kültürünü bildikleri için, Hıristiyan bilginler, iki kültür arasında aracı olarak Araplar için önemli bir rol oynayabilmiştir. Ayrıca Hiris- tiyanlar, ticari ilişkileri sayesinde ekonomik alanda da güçlü olmuştur. Gayrimüslimlere uygulanan cizye vergisine karşın, birçok kilise ve ma- nastır yükselme dönemi yaşamıştır. Aynı dönemde, Süryanice de öne- mini korumuştur.20 "Hilafet'in çekirdek bölgelerinde, Aramicenin edebi dili olan Süryanice, uzun bir süre dayanmıştır. Ancak Helenist-Süryani kültürünün İslamiyet'e asimilasyon süreci bitince, Süryanice önemini yitirmeye başlamıştır."21 Mor Gabriel manastırının diğer adı Deyrulu- mur ("Ömer Manastırı"), Süryanilerin o dönemde görece olumlu du- rumunu belirtmektedir. Başrahibi Gabriel, halife Ömer'den manastırı için tanınma ve rahiplere vergi muafiyeti sağlamıştır. Bazı zamanlarda yüzlerce rahibi barındıran Mor Gabriel manastırı, bölgenin Süryanileri için merkezi bir rol oynamıştır. Yedinci ile onuncu yüzyıl arasında, Tur Abdin'de sayısız manastır kurulmuştur. İslamlaş (tırıl) maya karşın, Tur Abdin bölgesinde nüfusun çoğunluğu, 19. yüzyıla dek Hıristiyan kal- mıştır.22
Sayfa 18 - AyrıntıKitabı okudu
Reklam
440 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Başkomiser Nevzat karakteri. Süryaniler, Nusayriler, Türkler, Kürtler,Mor Gabriel manastırı ve tarihe ait izleri barındıran, Mardin sokaklarında geçen keyifle okuyacağınız bir polisiye roman...
Kavim
KavimAhmet Ümit · Yapı Kredi Yayınları · 201916,2bin okunma
KENT DURAKLARI - 48 SAATTE MİDYAT Midyat tam anlamıyla bir müze kent. Burada başınızı nereye çevirseniz yıllara meydan okuyan bir tarihî yapıyla karşılaşıyorsunuz. Kentte daracık gölgeli sokaklarda dolaşırken ya da zarif kemerli geçitlerden geçerken kendinizi Doğu'da geçen gerçeküstü bir romanda gibi hissetmeniz işten bile değil. Kentin mührü sayılan taş evler, özellikle masmavi gökyüzünün altında adeta altın gibi parlıyor. Kalker taşından yapılmış birkaç katlı evlerin kapı ve pencerelerindeki oya gibi işlemelere hayran kalacaksınız. Midyat'ın mimari dokusu burada yıllarca beraber yaşamış farklı kültürlerin ve inanışların bir sentezi. Gezinize kent merkezindeki en eski kilise olarak anılan Mor Aksanoya'dan başlayın. Tarih sahnesine çıkışı yine 4'üncü yüzyıla uzanan Mor Barsavmo kilisesi, 20'nci yüzyılın başında inşa edilmiş Protestan Kilisesi ve Mor Gabriel Manastırı'ndan iki keşiş tarafından kurulmuş Mor Abraham Kilisesi de kent merkezinde birbirlerine çok yakın mesafede bulunuyor. Midyat'ın en bilindik tarihî yapısı olan Mor Gabriel Manastırı ise kent merkezine 23 kilometre uzaklıkta alçak bir tepe üzerinde yer alıyor. Temelleri 397 yılında Mor Şmuel (Samuel) ve Mor Şemun tarafından atılan Mor Gabriel, dünyanın en eski ve faal Hristiyan manastırlarından biri. Süryanilerin anayurdu olarak bilinen Tur Abdin platosunda yükselen manastırda ayrıca altıncı yüzyıldan kalma Azizler Evi, Meryem Ana Kilisesi ve göz alıcı Teodora Kubbesi bulunuyor. Minarelerindeki işlemelerle büyüleyen Ulu Camisi ve H. Abdurrahman Camisi'ni de gördükten sonra kendinizi, yörenin leziz yemekleriyle ödüllendirin.
440 syf.
10/10 puan verdi
Ahmet Ümit'in kitapları içerisinde okuduğum açık ara en iyi kitabı Kavim. Kurgusu o kadar güzel ki, üzerinde çok uğraşılmış ve uzun bir araştırma süreci gerektirmiş. Kitapta beni en çok etkileyen şey verilen tarihi bilgiler. İsa Mesih'ten Tarsuslu Pavlus'a kadar birçok değerli bilgi var bu romanın içerisinde. Keşke bu kitabı Mardin'de Mor Gabriel Manastırı'nda okuyabilseydim. Sadece polisiye olmaktan öte bir roman Kavim. Kurgusu, olay örgüsü, karakterlerin isimlerinden takma isimlerine kadar beni kendine hayran bıraktı. Üzerinde yaşadığımız toprakların sosyo-kültürel zenginliğini fark etmek açısından da güzel bölümler var kitapta. Katili zaten tahmin edememiştim okurken karmaşık bir olay örgüsü var. Hoşuma giden bir diğer husus da kitabı okurken not almam gerekmesi ve verilen bazı bilgileri olayı tam anlamıyla anlamak için araştırmam gerekmesi oldu. Bu sayede Hristiyanlık,Süryanilik gibi dinler hakkında ve Mor Gabriel, Tarsuslu Pavlus ve İsa gibi kişiler hakkında az da olsa bilgi sahibi olmuş oldum. Çok beğendim, polisiye seven ve farklı tarzda bir şeyler okumak isteyenlere gönül rahatlığıyla Kavim'i önerebilirim.
Kavim
KavimAhmet Ümit · Yapı Kredi Yayınları · 201916,2bin okunma
400 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Polisiye romanları okumayı seviyorum, bir de detaylı araştırmalarla emek emek olay örgüsü süslenmişse tadından yenmez. Kitapta gizem dolu cinayet vakasının yanı sıra Süryaniler hakkında da bir çok bilgi edinebiliyoruz. İlk defa okuyorum yazarı ve kesinlikle son olmayacak. Çalışma arkadaşlarımla bir Urfa-Mardin turu yapalım derken tanıştım Mor Gabriel Manastırı ile. Tüm ibadet mekanlarına has huzur kokusu sinmiş taş duvarlarına. Susuz toprakların ortasında şöyle bir nefes almanıza olanak veren vaha havası var ibadethanede. Kitapta bahsi geçince o geziyi tekrar mutlulukla anımsadım. Komiser Nevzat emekliliği geldiği halde amirinin isteği üzerine çalışmaya devam eden bir başkomiser. Yanında kızı yerine koyduğu Zeynep ve Ali ile garip bir cinayet üzerinde çalışıyorlar bu kitapta.
Kavim
KavimAhmet Ümit · Everest Yayınları · 201916,2bin okunma
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.