Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Metin Otkun

10/10 puan verdi
·
Beğendi
Beş cildin ilkini birkaç sefer okumuştum zaten. İkinci cilt olan Evrenin Sonundaki Restoran'ı da bitirmişliğim var. Ancak bu sefer iddialıyım tamamı bitecek :) Bitince de yorum gelecek tabii...
Otostopçunun Galaksi Rehberi (5 Kitap Bir Arada)
Otostopçunun Galaksi Rehberi (5 Kitap Bir Arada)Douglas Adams · Alfa Yayıncılık · 20213,923 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Cilt 2 Atina dönemi Helen felsefesini anlatıyor. Sofistler, Sokrates ve Platon ana başlıklar. Cilt 3 ise tamamen Aristoteles'e ayrılmış Bitirdiğimde geniş kapsamlı bir yorum yazacağım inşallah.
İlkçağ Felsefe Tarihi 2
İlkçağ Felsefe Tarihi 2Ahmet Arslan · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 2014448 okunma
286 syf.
5/10 puan verdi
·
20 günde okudu
Kitabın tam adı Mahşerin Dördüncü Atlısı - Salgın ve Bulaşıcı Hastalıklar Tarihi. Sıtma, cüzzam, veba, çiçek, frengi, İrlanda patates küfü, tüberküloz, grip, AIDS, antibiyotik direnci ve kanamalı ateş virüsleri başlıklarında büyük salgınların tarihini anlatıyor. Bulaşıcı hastalıklar uzmanı olmam sıfatıyla konu benimle yakından ilgili olduğu için
Mahşerin Dördüncü Atlısı
Mahşerin Dördüncü AtlısıAndrew Nikiforuk · İletişim Yayıncılık · 2016216 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
216 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Colin McGinn 20. yüzyıl analitik felsefe akımının önde gelen isimlerinden biridir. Bu kitabında kendi yaşamını anlatırken 1970'ler ve sonrasında analtik felsefenin gelişimini de aktarmakta. Çok verimli bir yazar olmasına karşın bu kitap yazarın Türkçe'ye çevrilen tek kitabı. Diğer kitaplarını da okumak isterdim. Akıcı bir kitap, üç günde bitirdim. Gerçi felsefe mezunu olarak adını bildiğim felsefeciler ve konuyu kabaca da olsa bildiğim bir analitik felsefe söz konusu, ama yine de bazı cümlelerde durup tekrar tekrar okuma ihtiyacı hissettim. Bu arada en şaşırdığım kısımlar İngiltere ve ABD gibi ülkelerde bile işe göre adam değil adama göre iş seçilmesi, akraba, kanka, torpil muhabbetlerinin olmasıydı. Sonuç olarak analitik felsefe ve metafelsefeye ilgi duyuyorsanız ve çağdaş felsefe hakkında ilk elden bir şeyler okumak istiyorsanız tavsiye edilecek bir kitap.
Nasıl Filozof Oldum
Nasıl Filozof OldumColin McGinn · Alkım Yayınevi · 20056 okunma
368 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
60 günde okudu
Benden önce kitap hakkında eleştirisini yazan bir arkadaş gayet güzel anlatmış, tekrara gerek yok. Tek söyleyeceğim 50 Felsefe fikri adlı kitabı bundan daha çok sevdim. Felsefeye sevginiz bir genel ilgi düzeyinde kalıyorsa ya da aynı konuda birkaç kitabı birden almak istemiyorsanız tercihinizi ötekinden yana kullanın. Bu kitaptaki örneklerin önemli bir kısmı sayı doldurulsun düşüncesiyle yazılmış gibi geldi bana.
101 Felsefe Problemi
101 Felsefe ProblemiMartin Cohen · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2016132 okunma
Reklam
208 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
55 günde okudu
Kitap herbiri 4 sayfa tutan 50 felsefi tartışma sunuyor. Konular bilgi felsefesi, ahlak felsefesi, din felsefesi gibi birkaç ana gruba ayrılmış ve ana grup içindeki başlıklar birbirleriyle bir şekilde bağlantılı. Örneğin ilk dört başlık kavanozdaki beyin, mağara allegorisi, Descartes'in cogito'su ve algı teorisi bilgi felsefesi içinde tarihsel sıraya uymasa da belirli bir mantık dizini içinde yer alıyor. Bir örnek vaka ve onun hakkında sorularla başlayan tartışma konu ile ilgili tarafların görüşlerinden örneklerle ve eğer varsa edebiyat, film gibi sanatlar içindeki tartışmalarıyla devam ediyor. Kaptırırsanız birkaç gün içinde hepsini okuyabileceğiniz kadar akıcı, ama tavsiyem her bir fikri bulursanız bir dostunuzla, bulamazsanız kendi kafanızda derinlemesine tartışın. Benzer konulu bir de 101 Felsefe Fikri diye bir kitap daha var okuduğum. Onun yerine bunu öneririm.
Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Felsefe Fikri
Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Felsefe FikriBen DuPré · Domingo Yayınevi · 2014248 okunma
145 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Kültür İngilizce'de en çok anlamı olan kelime imiş. Felsefe konusunda yüksek lisans yapmış olan yazar kültür kavramını olası her açıdan incelemeye almış. Daha çok bir sözlük ya da ansiklopedi niteliğinde, yani kitabı baştan sona okumak zor. Bu nedenle de incecik kitaba neredeyse 10 gün ayırdım. Yer yer ufuk açıcı olsa da akıcı olduğunu söylemek güç.
Tarihsel ve Felsefi Yönleriyle Kültür
Tarihsel ve Felsefi Yönleriyle KültürFerhat Bayık · Kozmos Yayınları · 20153 okunma
350 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
20 günde okudu
Ahmet Arslan'ın bu kitabı Sokrat öncesi antik Yunan felsefesi tarihini öğrenmek isteyenler için Türkçe en geniş kaynak. Çok akıcı bir dille ve anlaşılması için yazılmış. Felsefeye yeni yeni meraklanan bir arkadaşla bol bol tartışarak okuduk. Her ikimiz için de güzel bir deneyimdi ve tek tek okuduğumuzda gözümüzden kaçabilecek pek çok noktayı farkettik. Bu arada antik Akdeniz şehirlerinin yerleşimini gösteren bir harita çok yararlı olacaktır. Tavsiyem, siz de böyle okumaya çalışın. Yoksa felsefe kitaplarını tek başına okumak düşünce yeteneğinizi geliştirmez, hatta köreltebilir de. Okuduğunuz yazarın düşüncelerine ikna olur ve bunun dışına çıkamazsınız. Felsefe başkalarının cevaplarını öğrenmek değil, kendi cevaplarını bulmaktır.
İlkçağ Felsefe Tarihi 1
İlkçağ Felsefe Tarihi 1Ahmet Arslan · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 2013831 okunma
112 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Çok çabuk bitirilebilecek bir kitap. Aynı gece tamamı okunabilir. Herhalde yazarın okuması en kolay kitaplarından birisi. Öyküsünü herkes anlatmış, tekrara gerek yok. Dil sade, kolay anlaşılır. Öykü kısa, sonu başından belli kurgusu nedeniyle ama yine de merak ettiriyor kendini.
Kırmızı Pazartesi
Kırmızı PazartesiGabriel Garcia Marquez · Can Yayınları · 202178bin okunma
128 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Bir bilim adamının yaşam öyküsü, onun teorik fizikteki özel kuramı ve bilim felsefesi hakkında bir kitap. Farklı gözlerle okunabilir. Bir biyografi de olabilir, bir bilim felsefesi kitabı da olabilir ya da teorik fizikteki gelişmeler anlamında da incelenebilir. En azından sonuncusu bana oldukça uzak olduğundan anlamakta yer yer güçlük çektim. Ancak felsefe mezunu olarak bilim felsefesi kısımları hoşuma gitti. Yazar 10 sene bir felsefe enstitüsünün toplantılarına katılmış ve bu cümlelerinde çok açıkça kendini belli ediyor. Sadece iki gece içinde bitirmiş olmam herhalde kitaba duymuş olduğum merakı yansıtmakta. 125 sayfalık bu kitabı her bilim adamı ya da adayının okuması gerektiği kanısındayım.
Ya Zaman Var Olmasaydı?
Ya Zaman Var Olmasaydı?Carlo Rovelli · Bilge Kültür Sanat · 201474 okunma
Reklam
164 syf.
10/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Sabahattin Ali'nin bu "Büyük Hikaye"sini 1943 yılındaki orijinal baskısından okudum. "Büyük Hikaye" kelimeleri bu baskıda yazıyordu. Arada sırada sözlüğe bakma ihtiyacı olsa da son derece akıcı bir dili var ve yazarı kelimeleri kullanmayı çok iyi biliyormuş. Herhalde zamanında çok fazla Yeşilçam melodramı seyretmiş olmam nedeniyle gidişatı önceden tahmin etmek mümkündü. Daha kitapta ilk defa "düne kadar" sözleri geçtiği anda sonu belli olmuştu ama bunun hiç önemi yok. Hatta sonunu okuduktan sonra dönüp bir daha, bir daha da okunabilecek bir hikaye. Belki de bunun nedeni hele ki günümüzde yoğun bir şekilde yaşadığımız sevgisizlik ortamı, sevgiye, aşka hasretimiz. Hikaye bir yandan da bana ondan 15 sene daha eski olan Reşat Nuri'nin Acımak romanını hatırlattı. Orada da yaşarken bambaşka bilinen Mürşit Efendi'nin ölümünden sonra kendi hatıra defterinden gerçekleri öğrendiğimizde aynı kızı gibi içimizi bir acımak duygusu sarar ya bu Raif Efendi'nin defteri de öyle bir acımak duygusu uyandırıyor insanın içinde. Acaba Sabahattin Ali bu konuda Reşat Nuri'nin romanından ilham almış olabilir mi? Sabahattin Ali'nin kendi sözleriyle: ”Dünyanın en basit, en zavallı, hatta en ahmak adamı bile, insanı hayretten hayrete düşürecek ne müthiş ve karışık bir ruha maliktir! Niçin bunu anlamaktan bu kadar kaçıyor ve insan dedikleri mahluku anlaşılması ve hakkında hüküm verilmesi en kolay şeylerden biri zannediyoruz?” Velhasıl Türk edebiyatının yüz aklarından biri bu büyük hikaye. Yazarı ışıklar içinde yatsın.
Kürk Mantolu Madonna
Kürk Mantolu MadonnaSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2021315,7bin okunma
97 syf.
·
Puan vermedi
·
55 günde okudu
Bu kadar uzun sürede okunacak bir kitap değil tabii ki ama tek bir kitapla yazar hakkında olumsuz bir yorum yazmak doğru olmayacaktı. Bu nedenle kitap hakkında şu anda hiç bir şey söylemeyeceğim. Belki başka bir kitabında fikrim değişebilir.
Mavi Köpeğin Gözleri
Mavi Köpeğin GözleriGabriel Garcia Marquez · Can Yayınları · 20181,940 okunma
752 syf.
6/10 puan verdi
·
31 günde okudu
Okuması benim için zor bir kitaptı. Yazım tekniği nedeniyle iki kahramanın beyninden sürekli geçenleri yazmış Türkali. Bir ara kendi bile yorulmuş olacak ki kahramanın ağzından beyninden geçenler onu çok yormuştu, yatakta sızdı kaldı yazmış. Aslında dili duru ve kalınlığına rağmen hızlı okunabilecek bir kitaptı ama ben çok ısınamadım, herhalde Kenan'a ısınamadığımdan olsa gerek.
Bir Gün Tek Başına
Bir Gün Tek BaşınaVedat Türkali · Ayrıntı Yayınları · 20195,2bin okunma
214 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Kitap 233 sayfa, ki bunun son 16 sayfası dizin. Bir antropolog ve bir psikiatrist tarafından yazılmış. Dili çok zor değil, çevirisi de Ayşe Seda Toksoy tarafından yapılmış, fena değil. Arada bir bazı cümlelerde anlatım kusurları olsa da okumaya engel değil. Ben sadece gece yatarken okuyarak 6 gün içinde bitirdim. Yer yer tekrarlara girse de planlı bir bakış açısı var. Netameli bir konu olması nedeniyle, ne inananları ne de ateistleri karşılarına almamak için iki yazar da epey uğraşmışlar, hatta bunu açıklamak için en sonda, uzun bir son söz niteliğinde, bir bölüm eklemişler. Dolayısıyla bu kitapta tanrı var mıdır, yok mudur diye bir cevap aramayın, arayacağınız şey tam da kitabın adında yazmakta. Kitap 11 bölümden oluşmuş: 1- Olanaksız değilse de ne şaşırtıcı bir öyküdür bu 2- Dini görmek için hem teleskoba hemde mikroskoba ihtiyacınız vardır 3- Ruhun serüvenleri 4- Cinsellik inancı 5- Yasa olarak din ve biyolojinin inkarı 6- Din maymun işi mi? 7- Benim beynim, senin ayinin, bizim inayet halimiz 8- Kilisedeki fil kafatasınızın içinde 9- Bilmeceler, cevaplar, yeni bilmeceler 10- Peki sizin beyin sakinleştiricisi puanınız kaç? 11- Sonuçtan çok başlangıç Son olarak yazarlar kaynaklarını her sayfanın altında dip not olarak yazmışlar. Hepsine olmasa da büyük bir kısmına internetten ulaşmak mümkün, tabii İngilizce olarak.
Tanrı Beyni
Tanrı BeyniMichael Mcguire · Alfa Yayıncılık · 2018137 okunma