Mira
İlim alanında "Mira Mücadele" denilen söz söyleme şekli asla caiz değildir. "Mira" başkasının sözlerinde veya anlamında görülen bir noksandan dolayı hemen ona itiraz edivermektir. Bu itiraz, kendini büyük görmekten ve göstermekten ileri gelir. Onun için söylenilen bir sözü hemen düzeltmeye kalkışmamalıdır. Ancak din yönünden bir yarar varsa, o zaman yumuşaklıkla ve kibarca hareket etmelidir. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmuştur: لا يستكمل العبد حقيقة الإِيمَانِ حَتَّى يَدَعَ الْمِرَاءَ وَهُوَ مُحِقِّ "Kul, haklı olduğu halde bile mirâyı (yersiz mücadeleyi) terk etmedikçe, imanın hakikatını tamamlamış olmaz." Hak olan şeyde ısrarla direnmek ve büyüklük taslamak asla caiz değildir. Böyle bir durum, gösterişten, kinden, çekememezlikten ve hırstan ileri gelir. Bu, insan için pek büyük bir noksanlıktır. الحق أحق أن يتبع "Kabul edilmeye en layık olan haktır."
Sayfa 425
GAYEMİZ: Müslümanların İslamlaştırılması SLOGANIMIZ: İnanmak ve Mücadele Etmek
Reklam
Mücadele bizim mücadelemizdir. Allah katında hesap verecek olan anne-babadır. Bu mücadele bir cihattır ve asrımızın imtihanıdır. Bu tehlike yüzünden çocuk doğurmamak-büyütmemek gibi bir imkânımız yoktur. Gayret edilecek, nefeslerimizi bile sayan meleklerin yazdıklarına güvenilecektir. Otuz nefes tüketen baba ile bin nefes tüketen babanın uğraşları aynı tartılmayacaktır.
Sayfa 99
İlerlemeye Başla!
"Mücadele yoksa ilerleme de yoktur."
Sevmeyi bilmeyenler yaşamın güzellikleri ile tanışmayı da bilmiyorlardı, o güzelliklerle tanışmayanlar onun uğruna mücadele etmeyi ve ölmeyi de bilmiyorlardı, onun uğruna mücadele etmeyi ve ölmeyi bilmeyenler ise kendi kozalarının karanlığında bir tırtıl gibi yaşıyorlar, hiçbir zaman kelebek olamıyorlardı. Gece karanlığında kuşatıldığı çukurun dibinde bunları düşünüyordu Deniz.
Hayat nasıl yaşanmalı?
Hayatın karmaşık olduğunu görmekle başlıyoruz. Bu karmaşaya karşı tek bir kural, tek bir amaç veya tek bir harita yetersiz kalıyor. Hayatın içerisinde birçok uğraş var ki bunlara hayallerimiz, ailemiz, dostlarımız ve işimiz örnektir. Bunların her birini cephe olarak adlandıralım. Hayatla başa çıkmak cephe yönetimidir. Cephe yönetimi kısaca kendimizi, cepheleri ve cephedeki kendimizi kontrol etmektir. Cepheler farklı ve değişken de olsa her zaman cepheler, her zaman mücadele olacaktır. (1)Hayatı tek bir cephe gibi görmek veya tek bir cepheye odaklanmak sonunda bizi depresifliğe götürür. (2)Cepheler asla bitmeyecek, zevkten ve keyiften kendimizi mahrum ederek uzun soluklu bir mücadele de bizi depresifliğe götürür. Çünkü herhangi bir cephede yaşanan sıkıntının diğer cephelere taşımamız tümden hayatımızın kötü olduğuna, güçlü olmadığımıza veya yetersiz olduğumuz hissine kapılmamızı sağlar. Oysa bir cepheden gelen eksinin tüm cephelerin artılarını aldığı dönemleri her insan yaşadı. Gün geldi sevdiklerimizle aramızı bozduk, gün geldi hayallerimizden vazgeçtik gün geldi cepheler kapattık gece oldu yenik kaldık. Böyle olmamak için bunu fark etmek ve daha sağlıklı yaşamak içindir bu yazı... Ayrıca cephe yönetimi kadar cephe seçimi de önemlidir. Cepheler sadece dışsal veya maddi olmamalı, içsel ve manevi de olmalıdır. Kendimiz de kendimiz için nadide bir cepheyiz ve bunu unutmamalıyız.
Reklam
1.000 öğeden 981 ile 990 arasındakiler gösteriliyor.