Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
A-Sünnetin Tedvini
Hazret-i Peygamber'in Eshâbı, sünnetin tevâtür yoluyla bugüne kadar nakledilmesini temin eylemiştir. En çok hadîs-i şerîf rivâyet eden Sahabîlerin başında Ebû Hüreyre (5375 hadîs), Abdullah bin Ömer (2630), Enes bin Malik (2296), Hazret-i Aişe (2210), Abdullah bin Abbas (1660), Câbir bin Abdillah (1540) ve Ebû Saîd el-Hudrî (1170)
Mânâ Denizi
Müksirûn: Çok hadis rivayet eden dokuz sahabi.
Reklam
Câbir b. Abdullah da zihnine, hafızasına kayıt ettiği nebevi sözleri bu ümmet ile paylaşan hem de çokça paylaşan yiğitlerden biridir. Müksirûn, yani çok hadis rivayet eden 9 sahâbinin altıncısıdır. Bilindiği üzere, en fazla hadis rivayet eden sahâbi Ebû Hureyre’dir, o 5374 hadis rivayet etmiştir, ikinci sırada 2630 hadis ile Abdullah b. Ömer, üçüncü sırada 2286 hadis ile Enes b. Mâlik, dördüncü sırada 2210 hadis ile Hz. Aişe, beşinci sırada 1660 hadis ile Abdullah b. Abbâs gelmektedir. Sonra altıncı sırada Câbir b. Abdullah 1540 hadis ile o kutlu silsilede yerini almaktadır. Onun rivayet ettiği 1540 hadis bugün akaid, ibadet, ahlak ve muamelat sahalarında bizim dertlerimize derman olacak nice hakikatler sunmaktadır.
Cabir B. Abdullah
En çok hadis rivayet eden yedi âlim sahâbîden biri. Hz. Peygamber'in Mekke'den Medine'ye hicretinden on altı yıl önce (607), o zamanki adı Yesrib olan Medine'de doğdu. Medine'nin iki büyük Arap kabilesinden biri olan Hazrecoğulları’ndandır. Babası Abdullah Uhud Gazvesi'nde ilk şehit düşen sahâbîdir. Annesi Üneyse bint Aneme ise önde gelen hanım sahâbîlerdendir. Câbir babasıyla birlikte hicretten hemen önceki hac döneminde, İslam'ı kabul ettiklerini bildirmek ve Hz. Peygamber'i şehirlerine davet etmek üzere Mekke'ye giden ve onunla “İkinci Akabe Biatı” denilen buluşmayı gerçekleştiren Medineliler arasında bulundu. O zaman on beş yaşlarında olan Câbir, yetmiş beş kişilik bu heyetin en küçük üyesiydi. Câbir b. Abdullah'ı İslam ilim geleneğinde öne çıkaran en önemli özelliği, Hz. Peygamber'in sözlerini ve davranışlarını öğrenme ve başkalarına öğretme konusundaki gayretleridir. Mescid-i Nebevî'de bir ilim meclisi (halka) oluşturan Câbir, tâbiîn kuşağından Hasan-1 Basrî, Mücâhid, Atâ b. Ebû Rebâh, Saîd b. Müseyyeb ve Ehlibeyt imamlarından Muhammed el-Bâkır gibi pek çok meşhur âlime hocalık yapmıştır. En çok hadis rivayet eden yedi sahâbîden (müksirûn) biri olan Câbir, Resûlullah'tan birçok hadisi bizzat duyduğu gibi; Hz. Ebû Bekir, Ömer, Ali, Ebû Ubeyde b. Cerrâh, Muâz b. Cebel, Zübeyr b. Avvâm ve diğer sahâbîler vasıtasıyla da çok sayıda hadis rivayet etmiştir.
İbn Abbas, Hz. Peygamber vefat ettiği zaman çok genç yaşta (13 veya 14 yaşında) olmasına rağmen ömrünü ilme vakfettiği için en çok hadis rivayet eden sahabî (müksırûn) 7 sahabi arasında yer alabilmiştir... İbn Abbas ayrıca hadislerin Doğru bir şekilde aktarılmasına ve anlaşılmasını sağlamaya yönelik bazı temel prensiplerini belirleyen böylece ileride "hadis usulü' adı verilecek olan ilim dalının temellerini atan ilk alimlerdendir.
Müksirûn( Çok hadis rivayet eden)
Enes b. Mâlik, 'Müksirûn' diye bahsedilen yedi sahâbiden biri kabul edilir.
Sayfa 264