Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Sünnet olmadan din doğru anlaşılamaz
Namazın erkânı, vacipleri, sünnetleri, şartları, farzların rekâtlarının sayısı, bir defa ruku yapılıp iki defa secde edilmesi, tüm bunların yapılış şekilleri, farz, sünnet ve mendup olan namazlar, namazda kıraat, namaza giriş ve çıkış... Bunların hiçbiri Kur'an'da bulunmamaktadır ve bunların bilinme yolu ise sünnettir.
Ve dahi namazın otuz dört kadar sünnetleri beyan olunur: 1. Misvak tutunmak, 2. İftitah tekbirinde ve vitrin Kunut tekbirinde ellerin(i) kulaklarına ve avretler omuz beraberine (hizasına) kaldırmak, 3. İftitah ve Kunut tekbirlerinde avuçlarını kıbleye teveccüh ettirmek, 4. Kıyamda ellerin(i) bağlamak, 5. Sağ elini sol eli üzerine komak, 6.
Reklam
Namazda Ta'dîl-i erkân
Namazın 5 yerinde, tadil-i erkanı, unutmadığı hâlde, bilerek terketse, İmam-ı Ebû Yusuf’a göre, namazı fasid olur. Tarafeyne göre, fasid olmaz. Lakin vacibin kasten terki dolayısı ile noksanın cebri için iade lazım gelir. Unutarak terkedince (Secde-i sehv)  lazım olur. Tadil-i erkanın terkinden, 26 kadar zarar vardır: 1- Fakirliğe sebep
Bir kisme peygamberlerin sünnetlerinden birini kabûl etmese, veya ayıplasa veya beğenmese kâfir olur. Özellikle (delil ile bilinen ve sünnet olduğu tevâtür hâlinde olan, misvak kullanmak), ezân, ikâmet, itikâf ve namazın sünnetleri gibi olan sünnetler.
Sayfa 237Kitabı okudu
Tadil-i erkânın) terkinin yirmi altı kadar zararı vardır:
1. Fakirliğe sebep olur, 2. Ahıret uleması ona buğz eder, 3. Adaletten düşer, şahadeti makbul olmaz, 4. Namaz kıldığı mekân yevm-i Kıyamet’te aleyhine şehadet eder, 5. Bir kimse tadil-i erkânsız namaz kılarken öte yanında biri görüp söylemese günahkâr olur, 6. Ol namazı geri çevirmek (iade etmek) üzerine vacip olur, 7. İmansız gitmesine sebep olur, 8. Namazın hırsızı olur, 9. Allah Taâlâ’nın nazar-ı rahmetinden sakıt olur, 10. Kıldığı namaz eski bez gibi yevm-i cezada (ahirette) yüzüne vurulur, 11. Allah Taâlâ’ya münacatta sû-i edep etmiş olur, 12. Namazın fazla olan sevabından mahrum olur, 13. Sair ibadetlerin sevabı verilmemeğe sebep olur, 14. Nâra (ateşe) müstahak olur, 15. Cahiller(in) onu görüp tadil-i erkânı terk etmelerine sebep olur, 16. İmamına muhalefet etmiş olur, 17. İntikalâtta (geçişlerde) olan sünnetleri terk etmiş olur, 18. Allahu azimü’ş-şan’ın gadabına mazhar olur, 19. Şeytanı sevindirmiş olur, 20. Cennet’ten ırak olur, 21. Cehennem’e yakın olur, 22. Kendi nefsine zulm etmiş olur, 23. Tâhir (temiz) olan nefsini mülevves etmiş olur, 24. Sağında ve solunda olan melâikelere eziyet etmiş olur, 25. Resûlüllah sallallâhu aleyhi ve sellemi mahzun etmiş olur, 26. Cemî-i mahlûkata (bütün yaratıklara) zararı dokunmuş olur, zira ol adamın günahı sebebine yağmurlar yağmaz ve yerlerde ekinler bitmez ve yağmur vaktiyle yağmaz
Tadil-i erkânın terk-iKitabı okudu
Bilin ki namazın rükünları, vacipleri, sünnetleri var, onun ruhu niyet, ihlas, huşu ve kalbin namazda hazır olmasıdır.
Sayfa 49 - Selis
Reklam
"Dinin direği"
Bir ibadetin kabul edilmesi veya reddedilmesi yalnız Allah'ın iken!! Ehlisünnet, namazın kabul olacağı ve olmayacağı şartları belirlemiştir. Namazı bozan şeyler, namazın farzları, sünnetleri gibi binlerce hüküm... Örneğin namazda ellerin nasıl ve nerede bulunması gerektiği, besmelenin çekilip çekilmeyeceği, amin denilip denilmeyeceği... Bir Müslüman Kuran'da belirtilmeyen bu hususların dinin bir kapsamı ve şartı olmadığını bilir.
36 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.