478 syf.
·
Puan vermedi
·
536 günde okudu
1895'de İstanbul'da doğan Fahri Celâl Göktulga 1918 yılımda İstanbul Tıp Fakültesini bitirmiş doktor yazarlarımızdandır. Yaşadığı zamana göre hikayeleri son derece akıcı ve sade bir dille yazılmıştır. Hikayelerinde o zamanın gündelik yaşantısı hakkında da bilgi vermesi açısından değerlidir. Hikayelerinin yanısıra kitabın sonlarında Neyzen Tevfik ve Cenab Şahabeddin gibi yazarların portre denemeleri ve Evliya Çelebi Avrupa yı yazaaydı nasıl yazardı diye de denemesi vardır.
Kedinin Kerameti
Kedinin KerametiFahri Celal Göktulga · Yapı Kredi Yayınları · 20178 okunma
Neyzen Tevfik Mısır'a, Sultan Hamid korkusiyle değil, şair Eşref'- in hasretiyle kaçmıştı. Kimselere eyvallah etmezken Eşref'e vurgundu. Hicivleri onun tesirinde, ağıza alınıp iğrenilip tükürmek kabilindendir. Yoksa kuvvetli şairdi:
Sayfa 349 - Cem yayınevi, 1973Kitabı okudu
Reklam
bilir - neyzen tevfik
Hakikat çıkmazı şu kahpe dünya Bu çok kısa yoldan dönenler bilir Bu yolun sırrıdır fırsatla sevda Tutuşup parlayıp sönenler bilir Tutuşup parlayıp sönenler bilir Aldana aldana gevredi dinim Kalmadı düşmana, feleğe kinim
Zira: evvelce şeref-yab (müşerref olmak, onurlanmak) olduğumuz bir “mukaddeme” odası olmaktan ziyade bir kahve ocağıdır. Malum ya!.. Kahve ocağı demek ittihad ve saire ocağı demek değildir. Bu her ne kadar Hiç ‘ten bir ocak gibi görünürse de, bir fincan kahvesinin kırk yıl hatırı vardır.
Bazı insanları sebepsiz seversin, bazılarına bin sebep arar, yine sevemezsin. Neyzen Tevfik
“Mey” de Bektaşi göründüm “ney” de oldum Mevlevi
Reklam
1.000 öğeden 981 ile 990 arasındakiler gösteriliyor.