okurduha

111 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
Merhaba Abbas Sayar’ın “Yılkı Atı” kitabıyla geldim. Yılkı, tabiatta serbest dolaşan yabani atlar anlamına geliyor. Günümüzde çiftçi gibi hayvana ihtiyaç duyan fakat kışları hayvanı besleyebilecek maddi gücü olmayan kişiler bu atları kendi kendine yiyecek bulması için doğaya salar, sıcak mevsimde hayvana ihtiyacı olduğunda yakalarlar. Fakat bu uygulamaların yapıldığı yerlerde yabanda gezen çok at olduğundan tekrar aynı at ertesi sene yakalanamayabilir. Sonuçta, ihtiyaç hayvan olduğundan, hangi hayvanın yakalandığı önemli değildir. Böylece at, seneden seneye başka kişilerin hizmetinde kullanılır. Bu nedenle bu atların sahibi de yoktur. Ayrıca ehlileştirilmemiş anlamında da kullanılan bir sözcüktür. Yukarıdaki bilgiyi okuduğumda bu geleneğe sadece maddi imkansızlıklar nedeniyle hak vermiş olsam da biraz yadırgadım. Bir hayvanı başıboş bir şekilde doğaya salmak, özellikle de hava şartlarının kötü olduğu zamanlarda aç bir şekilde bırakmak merhamet işi değil. Kitabın kahramanı Doru Kısrak, yıllarca sahibine hizmet edip yarışları kazanmış fakat yaşlanınca acımasızca doğaya bırakılmış bir yılkı atı. Acımasız doğa koşullarında hayatta kalma mücadelesine şahit oluyorsunuz. Hüzün dolu.. üslup olarak ise yazar, Anadolu köy yaşantısını, şivesini tüm doğallıyla muhteşem bir gözlem gücüyle aktarmış. Atlar üzerinden insana dair çok fazla şey de söylemek istemiş. Yetişkinler dışında gençlere de şiddetle öneriyorum Naçizane tavsiyemle, Kitapla kalın..
Yılkı Atı
Yılkı AtıAbbas Sayar · Ötüken Neşriyat · 20213 okunma
Reklam
168 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Merhaba Pınar Kür’ün “Sadık Bey” kitabıyla geldim. Yazarla tanışma kitabım oldu. Üslubunu çok sevdim, sade ve akıcı. Konusu sıradan olsa da dili sayesinde sürükleyici bir şekilde okutuyor kendini. Sadık Bey, tüm hayatını aslında istemediği şeyler yaparak geçiren bir muhasebe müdürünün hikâyesini anlatan bir roman. Çocukluk arkadaşıyla kurduğu şirkette işler büyüdükçe ikinci plana itilerek muhasebe müdürlüğüne razı edilmiş, altmışlı yaşlardaki Sadık Bey, bir taraftan yaşamını sorgularken diğer taraftan şirket evlenmesi sonucunda işlerinden olacak insanlar için bir şeyler yapmaya çalışır. Bu esnada tüm hayatını vazgeçişler, yanlış tercihler ve hayallerini unutmayla geçiren bir adamın romanı. Sadık Bey içimizden biri. Günümüz dünyasının aldanışlarına uğrayan kesimin kendisi aslında. Aldanmış, inanmış, yıkılmış. Roman boyunca kahramanın psikolojik tahlillerine sıkça yer verilmiş. Hatta başından itibaren kendi iç hesaplaşmasına da farklı bir kişi üzerinden şahit oluyorsunuz. Konusu basit olsa da severek okudum. Naçizane tavsiyemle, Kitapla kalın..
Sadık Bey
Sadık BeyPınar Kür · Can Yayınları · 2016824 okunma
48 syf.
·
Puan vermedi
·
21 saatte okudu
Merhaba Muallim Naci’nin “Ömer’in Çocukluğu” kitabıyla geldim. Yazarımız, kitapta Ömer ismiyle çıkıyor karşımıza. Kendi çocukluğunda yaşadığı olayları anlatıyor. Anılar arası geçişleri de ayrıca sevdim, bölüm bölüm değil de birbirleriyle bağlantılı geçişler şeklinde olmuş. Korkuları, mutlulukları, sevgisi kısacası birçok duyguyu sıcacık, samimi bir üslupla aktarıyor. Özellikle babasıyla olan ilişkisi hem tebessüm etmenize hem hüzünlenmenize sebep olacak cinsten.. Küçücük bir çocuğun gözünden naifliği, nezaketi, eski İstanbul’u görüyorsunuz. Uzun soluklu romanlarınızın ardından nefes almak için keyifle soluklanacağınız kitaptır kendisi. “Bu hatıraları niçin yazdığımı sorsalar belki de hiçbir cevap vermeye lüzum görmem. Arzu ettim, yazdım. Diyelim ki bu da bir nevi çocukluktur." Naçizane tavsiyemle, Kitapla kalın..
Ömer'in Çocukluğu
Ömer'in ÇocukluğuMuallim Naci · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20196,1bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
134 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Merhaba Orhan Veli’nin “Nasrettin Hoca Hikâyeleri” ile geldim. Orhan Veli, dilden dile dolaşan, hepimizin mutlaka duymuş olduğu fıkraları toplayıp bir araya getirmiş, pek de güzel olmuş. Sayesinde bilmediğim birçok fıkrayı da öğrenmiş oldum Fıkraları düz yazı şeklinde değil de şiirsel bir üslupla yazmış bu da okurken şiir tadı vermesi açısından çok keyifliydi. Okurken eğleneceğiniz, düşüneceğiniz bu tatlı kitabı sadece öğrencilerime değil tüm ebeveynlere de tavsiye ediyorum. Aile içi etkinlik olarak değerlendirip sesli bir şekilde karşılıklı okuyabilirsiniz. Naçizane tavsiyemle, Kitapla kalın..
Nasrettin Hoca Hikayeleri
Nasrettin Hoca HikayeleriOrhan Veli Kanık · Yapı Kredi Yayınları · 2003370 okunma
56 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Merhaba Oscar Wilde’ın “Mutlu Prens” kitabıyla geldim. Yazarın bu kitabı oğulları için yazdığı düşünülse de hedef kitlesini “yediden yetmişe çocuk ruhlu insanlar, şaşırma ve sevinme gibi çocuksu yetilerini koruyanlar” olarak açıklıyor. Ben de okumadan önce sadece çocuklara özgü bir kitap olduğunu sanıyordum, okuduktan sonra fikirlerim değişti. Kitap beş hikâyeden oluşuyor. Kitap ismini içerisindeki ilk hikâyeden almış. Her hikâye genel olarak bencillik, iyilik, kötülük, duyarlılık, vefa, sevgi gibi temalar üzerine kurulu. Çocuklar için öğreticilik yönü ağır basarken yetişkinler okuduğunda yoğun eleştiri sezeceklerdir. İçlerinden en sevdiğim ‘Bencil Dev’ ‘Mutlu Prens’ ‘Bülbül ve Gül’ hikâyesi oldu. ‘Vefalı Dost’ hikâyesinde ise sinirlerim bozulmadı değil🥲 Çocuklara okutulacaksa yetişkinler eşliğinde her hikâyeden ana fikir çıkararak okunması daha anlamlı olacaktır. Ortaokul öğrencilerine uygun. Naçizane tavsiyemle, Kitapla kalın..
Mutlu Prens
Mutlu PrensOscar Wilde · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202223,4bin okunma
Reklam
Reklam
58 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.