“Erkek, sen adil olabilir misin? Sana bu soruyu bir kadın soruyor. Onun en azından bu soruyu sorma hakkını elinden almayacaksın. Söyle bana! Sana benim cinsimi ezecek iktidarı veren şey nedir? Kuvvetin mi? Yeteneklerin mi? Yaratıcıyı o yüce bilgeliği içinde gözlemle. Yakınlaşmak ister göründüğün o tabiatı bütün yüceliğiyle gözden geçir ve bana, şayet cesaretin varsa, bu despotça nüfuza dair bir emsal göster.
...
Sadece erkek kendine böyle bir istisna uydurmuş. Bu tuhaf, kör, bilimle şişmiş ve yozlaşmış erkek, içinde bulunduğumuz bu aydınlanma ve feraset çağında olabilecek en soysuz cehaletle bütün entelektüel yetilere sahip bir cinse despotça hükmetmek istiyor.”
Fransız Devrimi sırasında kadın hakları için en çok uğraşan isimdir. Devrimden iki yıl sonra Kadın Hakları Beyannamesi yayımlandı ve kadınlar için erkeklerle tamı tamına aynı hakları istiyordu.
"Sonuç?"
1793'te idam edildi. Ve kadınlara her türlü politik faaliyet yasaklandı.
"Rezalet!"
Özellikle siyasal haklardan yoksul bırakıldıkları için tam anlamıyla yurttaş sayılmayan kadınlar, bu bildirinin kendilerine hitap etmediğini düşüneceklerdir. Olympe de Gouges'un Eylül 1791'de "Kadın ve Kadın Yurttaş Hakları Bildirisi"ni kaleme almasının nedeni de budur.
Marie Olympe Gouges.
Fransız Kadın yazar.
Fransız Devrimi sırasında çok aktif idi, özelikle toplumsal sorunlarla ilgili çok sayıda bildiri ve bir dizi tiyatro oyunu kaleme aldı. İnsan haklarının kadınlar için de geçerli olması gerektiğini savunan az sayıda
kişiden biriydi ve 1791'de "Kadın Hakları Beyannamesi"ni yayımladı. XVI. Louis'yi savunup Robespierre'i eleştirme cüretinde bulunduğu için 1793'te idam edildi.