Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Olympe de Gouges
... 1793'te "Mademki kadına giyotine çıkma hakkı veriliyor, öyleyse kürsüye çıkma hakkı da verilmelidir" savını ileri sürmüştür. Sonuçta bu haklardan birini kazanmış, oybirliğiyle giyotine gönderilmiştir!
-Seninle evlenmek istiyorum, dedi. -Evlilik aşkı mezarıdır, diye cevap verdi kadın. Evlenmediler ve mutlu yaşadılar.
Reklam
Biliyorum, erkeklerin büyük devrimine burnumu soktum, hazmedemedikleri de bu zaten!
Sayfa 57 - AlfaKitabı okudu
Aydınlanma Çağı
Fransız devrimi sırasında kadın hakları için en çok uğraşanlardan biri de Olympe de Gouges’du. Devrimden 2 yıl sonra Kadın hakları beyannamesi yayımlandı. Gouges kadınlar için erkeklerle aynı hakları istiyordu. 1793’te idam edildi.
Sayfa 363Kitabı okudu
"...1791'de ...bir Kadın Hakları Beyannamesi yayımladı...Olympe de Gouges kadınlar için erkeklerle tamı tamına aynı hakları istiyordu." "Ne oldu sonuç?" "1793'te idam edildi."
Sayfa 363Kitabı okudu
Reklam
Şöyle dermiş Olympe de Gouges: "Kadın özgür doğar ve erkekle eşit haklara sahip olur. Kadın darağacına çıkma hakkına sahiptir, yargıçlar kuruluna yükselme hakkına da sahip olmalıdır."
Sayfa 159 - Ad YayıncılıkKitabı okudu
Olympe de Gouges
Gouges, Marie Olympe (1748-93), Fr. Kadın yazar. Fr. Devrimi sırasında çok aktifti, özelikle toplumsal sorunlarla ilgili çok sayıda bildiri ve bir dizi tiyatro oyunu kaleme aldı. İnsan haklarının kadınlar için de geçerli olması gerektiğini savunan az sayıda kişiden biriydi ve 1791'de "Kadın Hakları Beyannamesi"ni yayımladı. XVI. Louis'yi savunup Robespierre'i eleştirme cüretinde bulunduğu için 1793'te idam edildi. (Kaynakça: L. Lacour, "Les Origines du féminisme contemporain", 1900)
Sayfa 365Kitabı okudu
"Fransız Devrimi sırasında kadın hakları için en çok uğraşanlardan biri de Olympe de Gouges'du. 1791'de, yani Devrim'den iki yıl sonra bir Kadın Hakları Beyannamesi yayımladı. Yurttaş Hakları Beyannamesi'nde kadınların doğal haklarına çok fazla yer verilmiş değildi. Olympe de Gouges kadınlar için erkeklerle tamı tamına aynı hakları istiyordu." –"Ne oldu sonuç?" –"1793'te idam edildi. Ve kadınlara her türlü politik faaliyet yasaklandı."
Sayfa 362Kitabı okudu
Giyotin
Kadınlar, daha en başından, "insan ve yurttaşlık hakları" deyiminin kendilerini kapsamadığının farkına vardılar. Olympe de Gouges işte bı yüzden 1791 'de "Kadın ve Yurttaş Hakları Bildirgesi" ni ilan etti ve o nedenle, "kadın cinsine yakışmayacak biçimde politika yapmaya kalkıştığı için" devrimci mahkeme tarafından giyotine gönderildi.
Reklam
Fransız Devrimi'nin sembolleri dişidir: mermerden ya da bronz­dan kadınlar, kudretli çıplak memeler, Frigya başlıkları, rüzgarda dalgalanan bayraklar. Ama Devrim, İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi'ni ilan etti ve devrimci militan Olympe de Gouges, Kadın ve Kadın Yurttaş Hakları Bildirgesi'ni teklif edince hapse atıldı, Devrim Mahkemesi onu yargılayıp hakkında hüküm verdi ve giyotin kafasını kesti. İdam sehpasının dibinde Olympe sordu: "Eğer biz kadınlar giyotin sehpasına çıkma kapasitesine sahip­sek, neden halka hitap edilen kürsülere çıkamıyoruz?" Çıkamıyorlardı. Konuşamıyorlardı, oy kullanamıyorlardı. Konvansiyon, yani Devrimci Parlamento, bütün politik kadın derneklerini kapatmış ve kadınların erkeklerle eşit biçimde tartış­malarını yasaklamıştı. Olympe de Gouges'un yoldaşları akıl hastanesine kapatıldılar. Ve onun infazının hemen ardından sıra Manon Roland'a geldi. Manon, İçişleri Bakaru'nın karısıydı, ama bu bile onu kurtarama­dı. Onu doğaya aykırı bir biçimde politik etkinliklerin içinde olma eği­limi gerekçesiyle mahkum ettiler. O, ev işlerini yapmak ve cesur evlatlar yetiştirmek için yaratılmış olan kadın doğasına ihanet et­miş ve burnunu erkeklere ait olan devlet işlerine sokarak ölümcül bir küstahlık sergilemişti. Ve giyotin bir kez daha indi.
148 syf.
10/10 puan verdi
·
24 günde okudu
Kesinlikle okumalısın!
Bu kadar eşsiz bir kadınla tanışmak için geç kalmış olduğumu hissetmek beni kahretti Bu nasıl bir duyarlılık, nasıl bir adet ve eşitlik duygusu... Gerçek anlamda, deyimi yerindeyse, Tam Bir Ateş Parçası. Feminizmin temellerini attığı söylenen yazarı, bana kalırsa tüm kadınların okuması gerekir. Gerçekten onunla tanışmak benim için bir onurdu. Trajik sonu ise bir o kadar şiddetli derecede beni sarstı, içinde yaşadığı toplumu, kadınları, ezilen halkları savunurken mücadelesine ket vurulan eşsiz bir insan. Sanıyorum şu an baskısı yok ama piyasada hala satışının olduğu siteler var, tabii ki normalin biraz daha üstünde fiyatlarda fakat belki sahalarda daha uyguna bulabilirsiniz.
Kadın, Uyan!
Kadın, Uyan!Olympe de Gouges · Kırmızı Kedi Yayınevi · 2019115 okunma
"Sen en iyisi gün ışığından kaç, bu sana göre değil."
Kadın hakları…
"Kadınların darağacına çıkma hakkı varsa, kürsüye çıkma hakkı da olmalı.”
Olympe de Gouges
Olympe de Gouges
Bu cümle, Olympe de Gouges'un 1791 yılında yayınladığı Kadın ve Yurttaş Hakları Bildirgesi'nin 10. maddesi olarak yer alıyordu.
1.096 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.