Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
200 syf.
·
Puan vermedi
Doğru sözü Kül Tegin Kitâbesinde aramak...
Orkun kitâbeleri Türk tarihinin kendi dilindeki en eski yazılı kaynağı. Konar-Göçer yaşamanın en büyük problemlerinden biri yazılı arşiv konusunda yeterince veri sunamamasıdır. Bozkırda yaşıyorsanız sizi sağanak bir yağmur suyuna katıp boğabilir, kuraklık sizi bir parça ekmeğe muhtaç edebilir, kendinizden daha çok ve daha nizami devletlerin saldırılarına karşı daha nizami ve daha akıllı hareket etmezseniz soyunuzun kuruması bile muhtemeldir. Böyle bir ortamda yazı yazabilmek lükstür. Bugün bile bu böyledir, sanayide 8 saat çekiç vurmuş bir işçi akşam eve geldiğinde şiir yazacak kudreti kendinde bulamaz. Yazmak için tok bir karın, düşünecek bol bir zaman ve konunuz olması gerekiyor. Türklerin konu bakımından hiçbir sorunu olmadı fakat zaman ve ekmek her zaman bulunamayan şeylerdi. Orkun Kitâbeleri bunların bulunduğu bir zamanı işaret ediyor bize tarihin derinliklerinden sesleniyor "fakir halkı bay kıldım (zenginleştirdim) az milleti çok ettim" Orkun kitâbeleri çok eski bir metin olmasına rağmen insanı sarsacak bir dil güzelliğine sahip. Kitabelerden anladığımız kadarıyla Türkler o zaman da dağınık zira Göktürkler yalnızca Çinlilerle, Soğdlarla değil kendi soyundan olan Türk soylu halklarla da savaşmak zorunda kalmış. Nitekim Türgişleri kendilerinden bilirken gaflete düşerek sırt döndükleri dahi ifade olunmuş. Demek ki dağınık kalmak bizim binlerce senedir çözemediğimiz bir problem, oysa bu problemi kısmen çözdüğümüz yıllarda bile zaferler ve şanlar birbirini takip etmişti. Bu bakımdan Orkun kitabeleri yalnızca asırları delmiş bir hitap aynı zamanda birer ibret vesikasıdır.
Orhon Yazıtları
Orhon YazıtlarıTalat Tekin · Türk Dil Kurumu Yayınları · 2010311 okunma
200 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Adını hep duyduğumuz içeriğinin ise hiç bahsedilmediği ve nedense merak etmediğim okumayı ise aklıma hiç getiremediğim bir eserdi. Görür görmez okumaya karar verdim. Okurken her gün geçip gittiğim hiç önemsemediğim ve rahatlıkla yürüdüğüm o kaldırımlardan dahi utandım. Tarih kitaplarını çok kısa aralıklarla okumak gerekiyor, milletimizin ne zorluklarla karşılaştığını sürekli hatırlamak beni atalarıma ve ülkeme karşı daha duyarlı bir insan yapıyor. Bilge Kağan ve Kül Tigin'in yazıtları var, milletleri için girdikleri mücadeleler anlatılıyor. Yollug Tigin'in onlar için "Halkınızı değerli oğullarınızdan daha iyi besliyor idiniz. Uçup gittiniz. Göklerde de hayattaki gibi olasınız." diye sevgisini dile getirmesi çok hoşuma gitti. Onların milleti için ne kadar çabaladığını anlatmaya yetiyor. Ruhlarınız şad olsun. Ne mutlu Türk'üm diyene!
Orhon Yazıtları
Orhon YazıtlarıTalat Tekin · Türk Dil Kurumu Yayınları · 2010311 okunma
Reklam
368 syf.
·
Puan vermedi
Taşa Kazınan Tarih | Prof Dr Erhan Aydın Kıymetli hocam ,Erhan Aydın’ın bir kitabını daha bitirmenin mutluluğunu yaşıyorum yine.‍️ Taşa neden kazımazlar yapmış kutlu ecdad? Neler yazmışlar, neler demişler de neler geleceğe kalsın istemişler? Acaba amaçları gelecek nesiller bilsin diye miydi yaşadıklarını ? Neden kazındı bu koca bengü taşlar?
Taşa Kazınan Tarih
Taşa Kazınan TarihErhan Aydın · Kronik Kitap · 201877 okunma
240 syf.
·
Puan vermedi
Orhon Yazıtları, Türkçenin ilk yazılı belgelerindendir. Bu eser, beş yazıtı ele alır. Eserde Türk runik harfleri, eski Türk yazıtlarının bulunuşu ve üzerinde yapılan ilk çalışmalar, eski Türk yazıtlarının bulunduğu yerler, ele alınan beş yazıtın kimliği, dizin ve kaynaklar, en sonunda da yazıt metinleri verilmektedir. Eserin yazarı, Türk runik harfli metinler üzerine ülkede en çok çalışması olan bilim insanlarından birisidir. Okuduğunuzda anlamadığınızı hissedersiniz Erhan AYDIN'ın diğer eserlerine de bakmanızı tavsiye ederim. Alanında iyi hocaların her zaman var olması dileğiyle sağlıcakla kalın.
Orhon Yazıtları
Orhon YazıtlarıErhan Aydın · Bilge Kültür Sanat · 201953 okunma
136 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Orhun Yazıtları malumunuz herkesin bildiği ama aslında kimsenin hiçbir şey bilmediği, günümüze kadar ulaşmış olan en eski Türk diliyle yazılmış kitabelerdir/belgelerdir. Bu yazıtları sadece Edebiyatçıların,Dilcilerin ya da Tarihçilerin değil herkesin detaylıca bilmesi gerekiyor. Orhun Yazıtları, Gök Türkler’in Siyasi tarihini anlatmakla beraber,
Orhon Yazıtları
Orhon YazıtlarıTalat Tekin · Bilgesu Yayıncılık · 2017311 okunma
88 syf.
·
Puan vermedi
·
28 saatte okudu
Abidelerin içeriğinin, vermek istedikleri mesajın daha net anlaşılabilmesi için eserde önce Gök Türk tarihi öz bir şekilde ele alınıyor. Ardından Kül Tegin ve Bilge Kağan yazıtlarında bahsedilen konular verilerek yazıtların içeriği değerlendiriliyor. Kitapta yazıtların metni yer almamakta. Daha çok içerik değerlendirmesi yapılmaktadır. Eski Orta Asya Türk tarihine merakı olanlar için başlangıç olabilecek hacim olarak küçük ama buna nispetle oldukça değerli bir çalışma. Dile ilgisi olanlar ve yazıtların metnini merak edenler için ise Muharrem Ergin'in "Orhun Abideleri" eseri önerilebilir. Daha detaylı dil incelemelerini ihtiva eden çalışmalar için Talât Tekin'in "Orhon Yazıtları" ve Hatice Şirin'in "Kül Tigin Yazıtı: Notlar"ına bakılabilir.
Bilge Kağan'ın Vasiyeti
Bilge Kağan'ın VasiyetiAhmet Taşağıl · Bilge Kültür Sanat · 2018387 okunma
Reklam
240 syf.
·
Puan vermedi
·
29 saatte okudu
Tarih olarak çok bilgi yok, daha çok Orhun yazıtlarının transkriptleri, günümüz Türkçesine çevirileri var. İlgililerine tavsiye ederim. Daha ayrıntılı bilgi için hocanın Taşa Kazınan Tarih kitabını tavsiye ederim.
Orhon Yazıtları
Orhon YazıtlarıErhan Aydın · Bilge Kültür Sanat · 201953 okunma
240 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Orhon Yazıtları
Orhon Yazıtları ile ilgili ne inceleme yapacağım çok bilmiyorum, bu yazıtlar Türkiye'de yaşayan herkesin okuması gereken eserlerdir, Türklerin en eski yazılı kaynakları olarak, bir istiklal marşı gibi bilinmesi gerekmektedir. Okulların müfredatlarında geniş yeri olmalıdır. Bu yazıtları bu kadar erteleyerek okuduğum için hatalı olan benim siz benim gibi olmayın. Orhon yazıtlarını okuyun.
Orhon Yazıtları
Orhon YazıtlarıErhan Aydın · Bilge Kültür Sanat · 201953 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
Gurabahane-i Laklakan
"Ağır, ağır çıkacaksın bu merdivenlerden, Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak, Ve bir zaman bakacaksın semaya ağlayarak... Sular sarardı... Yüzün perde perde solmakta, Kızıl havaları seyret ki akşam olmakta... Eğilmiş arza, kanar, muttasıl kanar güller, Durur alev gibi dallarda kanlı bülbüller, Sular mı yandı? Neden tunca benziyor
Gurebahane-i Laklakan
Gurebahane-i LaklakanAhmet Haşim · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20201,408 okunma
27 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.