Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Özgürlük ve mahkumiyet kelimeleri aynı cümle içinde yaman bir çelişki gibi görünse de insan özgürlüğe mahkûmdur aslında.
''Özgürlük ve mahkumiyet kelimeleri aynı cümle içinde yaman bir çelişki gibi görünse, de insan özgürlüğe mahkumdur aslında .''
Sayfa 26 - Destek YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Beyaz sandığınız dünyanıza kara destan Elektrikli sandalyede Sacco ve Vanzetti mahkemeniz kanlı beni katile benzetti Yedi yıllık mahkumiyet badireler geçti Adım direniş ve despotizme sancı veren gencim Şaraplarla kutla gör ve jakuzin dibini Bugün elli kilo tnt ve Bakunin gibiyim ! Enternasyonel de adım radikal fikirli Peki mülkiyete karşı duran barikat kimindir ? Anti natalizme kayan beyin iktidara sapar Bir gün apolitik nesiller de inzivaya satar Bütün görüşlerini, böyle dövüşmeyi mi Ekmek aslan ağzı fakat sende bölüşmeyi bil İspanya devriminde parladım ve yıldız oldum Eski dünya yıkıldı ve dümdüz oldu Kara bayraklarım gecelere gündüz oldu Dünyaya bir ateş yaktık, üstü kordu Burda kanunları vicdan koyar hükme dair Çünkü bireysel bir özgürlüğe müptelayım Farklı düşünceler bu dünyada hükmen hain Paris komününde aranırsa dünde fail… Anarko sendikalist direniş ve Barcelona Notlarımda şan ve şeref anlatılır sahte doğudan Direnmek erdem benim fikirlerim Malatesta
Özgürlük ve Mahkumiyet kelimeleri aynı cümle içerisinde yaman bir çelişki gibi görünse de insan özgürlüğe mahkumdur aslında.
Özgürlük ve mahkumiyet kelimeleri aynı aynı cümle içinde yaman bir çelişki gibi görünse de insan özgürlüğe mahkumdur aslında.
565 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
#Mayısyorum2021 #HenriCharriere #Kelebek(565 sayfa) Bu kitabı uzun zamandir merak ediyordum,almayi da cok istiyordum.Bir türlü kısmet olmadı.Ara ara kitaplığını bana acan,cok sevdigim bir dostum,sağolsun(benden başka asla birine kitap emanet etmez,güveni icin tesekkürler),beni kırmayip emanet etti kitabını.Büyük bir zevkle okumak ta bana düştü 1931 yılında,suçsuz yere cinayetten ömür boyu hapse mahkum olan yazarımız,bu kitabında 1931-1944 yılları arasındaki gecirdiği mahkumiyet dönemi ve kacma girisimleri ile bu yoldaki basarı ve başarısızlıklardan bahseder. Yazarında dediği gibi Fransa gibi sözde uygar bir ülkeye yakışmayacak kadar ağır koşullar altında,insanlık dışı eziyetler yapılan bir mahkumiyet adaları topluluğunda,insanın hayatını geri alabilmesinin cabasıdir. Bu 13 yıllık süreçte,her kaçma-yakalanma,kaçma girisimleri ve tekrar tekrar kacma eğilimleri sırasında tanıdığı insanların büyük coğunluğu yoksul,cahil ama dürüst yardımsever insanlar.En önemlisi de insani hatalari icin büyük ülkeler gibi yok etmeye veya yok saymaya degil,tanimaya anlamaya ve şans vermeye calısıyor olmaları. Bu arada Kelebek ismi,yazarın vücudundaki (pek cok dövmesi var)Kelebek dövmesinden ileri geliyor ve ismi ile degil lakabı ile tanınan bir adam o.Henri namı diger KELEBEK. Muhtemelen hic bikip usanmadan,hiç vazgecmeden özgürlüge kacma cabalarinin da bu lakaba buyuk bir etkisi olmustur diye tahmin ediyorum. Kitap hakkında uzun uzun yazarak büyüsünü bozmak istemem.Ben muhtesem ve inanılmaz ölcüde zor ve muazzam bir hayat ve kurtuluş öyküsü okudum.Okumayan herkese kesinlikle tavsiye ederim.
Kelebek
KelebekHenri Charrière · E Yayınları · 20195,3bin okunma
Reklam
Osmanlı hareminden çıkıp özgürlüğe kavuşan bir kadın ile yapılan diyalogda artık haremde olmayan kadının bakış açısı dikkatimi çekti şöyle ki; “özgürlük, çoğu kader arkadaşına zorluklarla dolu bir hayata mahkûmiyet gibi gelmiş”.
Özgür doğarız. Hatta özgürlüğümüzü koruma içgüdüsüyle dünyaya geliriz. Özgürlük ve mahkumiyet kelimeleri aynı cümle içinde yaman bir çelişki gibi görünsede insan özgürlüğe mahkumdur aslında. Fakat insana sonra ne oluyorsa işin Özgürlük kısmını atıp mahkumiyeti tutuyor!
Özgürlük ve mahkumiyet kelimeleri aynı cümle içinde yaman bir çelişki gibi görünse de insan özgürlüğe mahkumdur aslında.
232 syf.
9/10 puan verdi
"Sabahattin Ali, hikâyelerinin çoğunda dünyayı ikiye ayırır: ezenler ve ezilenler..." Çakıcı'nın İlk Kurşunu kitabına başlarken önsözde dikkatimi en çok çeken cümle buydu. Ve şimdi bu kitabı okuyarak bu cümleye bizzat tanıklık ettim. Birçok öyküde zenginlerin fakirler üzerindeki hakimiyeti, zenginlerin kibri dikkat çekmektedir.
Kağnı - Ses - Esirler
Kağnı - Ses - EsirlerSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 20196,3bin okunma
28 öğeden 16 ile 28 arasındakiler gösteriliyor.