Tuhaf Zamanlarda Cesurca Yaşamak

Haysiyet

Ece Üner
Mart 2021
Destek Yayınları

Haysiyet - Ece ÜNER (Hiçbir kadın nesneleştirilemez!)
2022 91. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2022 22:55
Ece Üner'i birçoğumuz tanırız. Televizyonda, cesur konuşmalarıyla daha çok... Kalemiyle tanışmak bu eserle nasip oldu. Sanırım okurların büyük çoğunluğu da henüz tanışmamış durumda. "Hiçbir kadın nesneleştirilemez!" (s. 129) Eser, gündemdeki olaylara kendi yorumunu getirmesi ile oluşuyor. Sanırım en çok etkilendiğim bölüm kadınlarla ilgili olandı. Ve en çok katıldığım bölüm de. Bir söz vardı, kimindir bilmem: Doğurduklarımız tarafından öldürülüyoruz, diye. Öyle değil mi sahiden? Nereye baksak bir kadın acısı, bir kadın sancısı... "Türkiye'de kadın olmak zorlaşırken kadın ölmek giderek kolaylaşıyordu." (s. 265) Ülkemi her konuda yücelten bir insanım. Ama üzülerek söylüyorum ki bu konuda sınıfta kaldık. Kadınlar ölürken seyirciydik; televizyonlarda, sokaklarda, balkonlarda... Bu acı dinmiyorsa sebebi biz insanlar. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytan değil miydi? "Cahil olmak ne güzel, her şeyi biliyoruz." (s. 68) İki dinle bir söyle diyen atanın, kulakları kesik torunlarıyız. Dillerimiz desen destan... Ne çok seviliyor atıp tutmak. Bilir kişi olmuşuz farkında olmadan. Hani derler ya: herbokolog. Bilgimiz olmayan tüm konularda fikrimiz var. Yol bilmeden adres vermeyi severiz. Bilmiyorum demek bir utanç kaynağı adeta... "Niye bu kadar kolay vazgeçiyoruz birbirimizden?" (s. 111) Ne diyordu Selvi Boylum Al Yazmalım'da "Sadece sözler vardı." Söz veriyor ve verdiği sözü unutuyor insanlar. Hepsi bu. Sevgi emekti. Ama emek vermek zor olandı. İnsan kolay olanı seçmede üstüne onu da kendine oldukça zorlaştırmada usta bir varlık. Daha iyisini yırtılsa yapamaz. Haysiyet Hassas konulara değinmiş eser. Ama neyi fark ettim biliyor musunuz? Ben Ece Üner'i haber sunarken daha çok beğeniyorum. Yanlış anlaşılmasın bunu eser çok kötüydü anlamında söylemiyorum. Sadece, yazarın kendi sözünden çok
Deneme, İnceleme
2022 13. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2022 11:28
"Tersine Dünya Okulu" kitapta ilgimi çeken bir tamlamaydı. Ve bizim durumumuzu özetleyen. Bir şeye indirim geldiğinde daha pahalı olması da bizim ülkemizde olacak bir şeydi. Yazar gayet yerinde eleştirilerde bulunmuş ve ispatsız değildi. Okurken dikkat ve algılar da çok önemliydi.
·304 syf.·
2021 4. kitabı
Yazarın ilk okuduğum kitabıydı büyük bir merakla bitirdim. Ülke dünya gündemine yerleşmiş konuları her zamanki dobralığını ve duyarlılığını konuşturarak yazmış. Birilerinin konuşulmayan şeyleri konuşması güzel bir his veriyor.
2021 59. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2021 18:19
Ben bu kitabı okuyunca maalesef son hâlimizi gördüm. Gerçekten şiddetle tavsiye ediyorum bu kitabı okumalısınız. Kitapta üstüne düşünülmesi gereken konular var, Türkiye'nin son hâli, yazıların o derin anlamı. Ece hanımı daha önce spiker iken tanımıştım, dobra oluşundan kitabını ciddiyetle okudum. Gerçekten haysiyetimiz kaldı mı merak ediyorum. Teşekkürler bu eseri sunduğunuz için.
1000k
Haysiyet
2021 11. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2021 20:18
Hayata dair birçok konuya değinen bu kitabı severek okudum.Düşündüğünü söylemekten korkarsan düşünmekten de korkarsın diyerek düşünce özgürlüğümüzün kısıtlandırıldığı bu zamanlarda bize bazı şeyleri hatırlatmak ve silkelemek istercesine cesurca 2020nin özetini çıkarmış bizim için. Ece Üner sadece kendi ülkemizde değil tüm dünyadaki sistemi çok ince ve ilmek ilmek işlemiş. Kitap Ece Üner’in bilgi birikimini,deneyimini,çifte standartı, haklıyı haksızı, insan onurunu, kısacası seni beni konu ediyor.Aynı zamanda Haysiyet kitabı ülkedeki ekonomik problemler, covid19 hastalık devlet politikaları, eğitim sistemi sorunları, evlilik, spor, Maradona gibi çeşitli konularda Ece Ünerin fikirlerini derlediği kitaptır. Kendisini kelimelere aşık bir birey olarak tanımlayan Ece Üner, bu kitabında çok sayıda yazardan ve ünlü düşünürden aldığı sözler ile kitap içeriğine değer katmış. Ülkenin yaralarına temas eden, sosyal mesajlar içeren çok akıcı bir kitaptı.Kitap her anlamda hem bir genel kültür kazandırıyor, hem de bakış açınızı genişletiyor.
2022 50. kitabı
Okunma: 17 Aralık 2022 08:41
"Konuşma özgürlüğüm olmazsa,ekmeğimi kimin çaldığını nasıl anlatacağım." "Türkiye'de kardan bile olsa kadın olmak zordu." "Asıldığın ipe kanın değsin." derdi dedem. Bir kadını seviyorsan tam sev,bir takım tutuyorsan tam tut,bir davaya gönül veriyorsan tam ver. Ne yaparsan yap,yaptığının hakkını ver. Haysiyeti hatırla! Çünkü haysiyet bunu gerektirir...
Adalet
2021 4. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2021 19:24
Estetik operasyonlar geçtiğimiz yıla göre 7 kat arttı, İzmir'de yaşayan bir kadın gençlik mucizesi adı altında yüzüne 200 tane iğne enjekte, ettirdi, sonuç.. kadının yüzü tanınmaz hale geldi. Modern heykelin kurucusu olarak kabul edilen Rodin bu konu hakkında şunları dile getirmiş. '' Şunlar çirkindir: Sahte olan, yapay olan ifadeli olmak yerine güzel olmaya çalışan Doğallık, güzellikten daha önemli... 11 Temmuz 1995 ikinci dünya savaşından sonra yapılan en büyük soykırımın tarihi Müslüman Boşnaklar Bosnalı Sırplar tarafından kurşuna dizildi ( Tecavüze uğrayanlar, boğazı kesilen bebekler ) Ratko Mladiç olayın baş sorumlularından 16 yıl boyunca kaçtı birçok suçtan dolayı müebbet hapis cezasına çarptırıldı, toplu mezarlar kazıldı şehrin epey uzağına gömüldü toprağı iklime göre yeşillendirdiler mezarlara metal parçaları konuldu ki herhangi bir manyetik tarama da fark edilmesin fakat yaptıkları hesap bozguna uğradı. Orada büyüyen çiçekler adı '' Artemis '' mavi renkli kelebekler sadece bu türle beslenebiliyorlardı, kelebekler hızla çoğaldı bunlar takip edilerek 300'den fazla mezar tespit edildi. Türkiye de kadın olmak zor fakat kadın ölmek akım haline geldi, taciz tecavüz cinayet istismar vb. adalet çürümüş ve şu an kokuşmuş durumda. öyle ki öz yeğenine tecavüz eden Osman ÇUR serbest bırakılmasının ardından davul zurna eşliğinde karşılandı sözün bittiği yerdeyiz...
2021 6. kitabı
Okunma: 04 Temmuz 2021 23:28
Ece Üner duruşuyla ve karakteriyle hepimizin gönlünde taht kurmuş birisi. Kitabı da Ece Üner'i tam anlamıyla yansıtıyor. Hepimizin farkında olduğu yanlışları kendi üslubuyla, hayata karşı duruşuyla çok güzel anlatıyor. Yazılanları okurken yazarın aşina olduğunuz sesini duyabilirsiniz. Bana göre kitabın içeriğinden çok ismi ve verdiği mesaj çok önemli. Haysiyetinizi koruyun ve adaletsizliği değiştiremeseniz bile, adaletsizlik karşısındaki duruşunuzu değiştirin. Çünkü en önemlisi bu.
2021 7. kitabı
Çok net ve hedefe yönelik değindiği her konu iğne misali batıyor hem vicdanınıza hem aklınıza. olanları gördükçe sızlıyor için; hani "cehalet mutluluktur" diyor ya filmde çok doğru öğrendikçe bu dünya çekilmez geliyor ama bazen o kurbağlar gibi kafanı kaldırıp vıraklamak gerekiyor çünkü avazın çıktığı kadar vıraklamaktır haysiyet
Haysiyet Üzerine Rahatsız Eden Gerçekler
2026 15. kitabı
(...) Okurken içimde sürekli bir şeyleri sorgulatan, rahatsız eden ama aynı zamanda düşündüren bir kitap oldu benim için. Haysiyet de tam olarak böyle bir etki bıraktı. Okurken en çok düşündüğüm şey şu oldu: “Haysiyet dediğimiz şey gerçekten ne kadar korunabiliyor?” Kitap boyunca aslında sadece bir hikâye değil, bir duruş anlatılıyor. İnsanların susmak zorunda kaldığı yerler, görmezden gelinen adalet, bastırılan sesler… Hepsi çok sade ama bir o kadar da çarpıcı bir şekilde işlenmiş. Sayfalar ilerledikçe sanki yazar karşımda oturmuş da bana tek tek anlatıyormuş gibi bir hava vardı. Bu samimiyet, anlatılan ağır konuları bile daha çarpıcı hale getirdi. Bence kitabın en etkileyici tarafı, olayları süsleyerek anlatmaması. Direkt, net ve çarpıcı bir şekilde gerçeği yüzüne vuruyor. Bu yüzden bazı bölümlerde durup sindirmek zorunda kaldım. Çünkü anlatılan şeyler sadece bir kitapta kalacak türden değil, gerçek hayatta karşılığı olan şeylerdi. Ece Üner’in dili çok akıcı ama aynı zamanda sert bir farkındalık da bırakıyor insanda. Bazı cümleler “altını çizmek” için değil, gerçekten üzerinde düşünmek için yazılmış gibi. Kitabı bitirdikten sonra bile bazı sahneler ve düşünceler aklımda kalmaya devam etti. Bence Haysiyet, sadece okunup geçilecek bir kitap değil; insanın kendi değerlerini, adalet anlayışını ve sessiz kaldığı şeyleri sorgulatan bir kitap. Ve bu yüzden etkisi kolay kolay geçmiyor.
Adalet

Ece ÜnerYazar · 2 kitap
Ece Üner, 1981 yılında İstanbul‘da doğmuştur. Bir zamanlar CNN Türk‘ün Genel Müdürü olan babasının adı Dinç Üner’dir. Koç Özel Lisesi’nden mezun oldu. Sonra da Koç Üniversitesi tarih ve Sosyoloji bölümünü okuyarak mezun oldu. Öğrenciliği sırasında NTV‘de stajyerliğe başladı. Paris‘te Sorbonne Üniversitesi‘nde Fransızca dil eğitimi, Brüksel‘de ise Avrupa Birliği konusunda eğitim aldı. 2003’te NTV‘de Avrupa Birliği muhabiri olarak çalıştıktan sonra 2006’da NTV’den ayrıldı, 4 ay kadar Star TV‘de muhabirlik yaptı. 2006 Nisanında CNN Türk‘e geçerek, spor servisinde hafta sonu spor haberlerini sundu. Mart 2007’de CNN Türk’te Orkun Yazgan ile birlikte “Yeni Gün” isimli haber programını sundu. Uzun bir süre CNN Türk’te çalıştıktan sonra Ağustos 2009’da Habertürk‘e geçti. 2010 yılında “Olduğu Gibi” adlı tartışma programını, 2011 yılında ise “Akşam Raporu” isimli haber programını sunmaya başladine Boyuna” isimli programı hazırlayıp sundu.