Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Aristo Neden 'Politea'yı en iyi yönetim biçimi görmüştü?
Aristoteles aslında en iyi yönetim olarak politeia’yı seçerken, bahsettiği şey, en ideal yönetimin bu olduğu değildir. Ayrıca hocası Platon gibi bir ideal devlet tasarımına girişecektir. Politeia’nın en iyi yönetim oluşu, diğer yönetim biçimlerine göre düşünülmelidir. Şöyle ki gerçek anlamda bir monarşi çok üstün, hatta tanrısal yeteneklere sahip
Siyaset ve Politika
Gündelik kullanımında farklı anlamları olan siyaset kelimesi köken itibari ile Arapçadır. Siyaset ifadesinin siyasa şeklindeki kullanımı da mevcuttur. Siyasanın anlam itibari ile yönetmek, idare etmek, eğitmek, yetiştirmek anlamları vardır. Etimolojik olarak incelendiğinde İbranice at anlamına gelen sus kelimesi ile ilişkilendirilmektedir. Sonraları at, deve bakımı ve eğitimi ile ilişkilendirilmiş ve bu hayvanların bakımını ve eğitimini üstlenenlere seyis denilmiştir. Siyaset, daha sonraları insanların ve şehirlerin yönetilmesini ifade etmek için kullanılmıştır. Müslüman düşünürlerin, insanların ve şehirlerin yönetimlerini konu alan siyasetnameler yazmaları da, kavramın aldığı anlamı göstermektedir. Sonraki zamanlarda Arapça siyasa veya siyasi kelimeleri Batı dillerindeki politika, politik ve policy kelimeleri ile karşılık bulup bunlarla ikame edilmeye başlamıştır. Siyasetin Batı dillerindeki karşılığı olan politika, etimolojik olarak antik Grek polisleri (şehir devletleri) ve onların vatandaşları (politeia), devlet yapısı-vatandaşlık işlerini (politica) ifade eden kelimelerle aynı kökten olup, polis-devlet yönetimi ve onlarla ilgili işler anlamına gelmektedir.
Reklam
Aristoteles’e göre politeia bağlamında siyasal dostluk ortak bir iyi hayat anlayışına sahip olmaktan ziyade, ortaklaşa paylaşılan kamusal meselelere çözüm bulmaya yönelik müzakereye açık olma, kendi dünya görüşünde ısrarcı olmama tutumu olarak düşünülebilir (Ethics, 1167a-b).
Aristoteles
Aristoteles
Ortak yararı takip eden rejimler iyi rejimlerdir. Bunlar arasında, tek kişinin yönetimi olan monarşi, erdemli bir azınlığın yönetimi olarak aristokrasi ve fakir halk kitleleri ile zengin azınlığın birlikte yönetime ortak olduğu politeia rejimi bulunmaktadır. Öte yandan ortak yarar yerine kişisel/hizipsel çıkarı güden rejimler kötü rejimlerdir. Bunlar arasında tek kişinin yönetimi olan tiranlık, zengin azınlığın yönetimi olarak oligarşi ve fakir halk kitlerinin oluşturduğu çoğunluğun yönetimi olarak demokrasi yer almaktadır.
Aristoteles
Aristoteles
Antik Yunan’dan Bir Eğitim Modeli: Sparta / DERYA ÇIĞIR DİKYOL
Antik Yunan kent devletlerinden biri olan Sparta’da, agoge olarak adlandırılan bu sistemin temel amacı vatansever, itaat eden, eşit ve tek tip vatandaşlardan oluşan bir toplum yaratmaktır (Ducat 2006). Sparta eğitim sistemi, bir yaşam şekli olarak tasarlanmış, doğumdan ölüme dek süren bir süreci kapsamaktadır. Sparta’da eğitim tıpkı Platon’un Politeia (Devlet) adlı eserinde en iyi düzene ulaşmak isteyen devletten beklediği eğitim sistemi gibi, zorunlu ve herkes için aynıdır (Platon Pl. VIII, 543a).
Abdullah Bulut Mustafa Öztürk Hocanın bugünkü Karar Gazetesinde yazmış olduğu ‘’Felsefi düşünce alanında cari açık sorunumuz’’ başlıklı yazısını okuyunca onun bu yazısını tamamlayıcı bir unsur olsun diye bu paylaşımı yapma ihtiyacını hissettim. Hayırlı olur inş. Prof. Dr. Angelika Neuwirth’e Göre Kur’an da Felsefe-Dil İlişkisi ve Beled Suresi