Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tenzile Demirtaş

%67 (375/556)
Germinal
GerminalEmile Zola
8.9/10 · 10,8bin okunma
Reklam
Tenzile Demirtaş
Bir kitabı okumayı düşünüyor
Mutlu Olma Sanatı
Mutlu Olma SanatıAlain
7.5/10 · 362 okunma
480 syf.
9/10 puan verdi
·
38 günde okudu
O Muhteşem Hayatınız
O Muhteşem HayatınızOya Baydar
7.9/10 · 779 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
480 syf.
9/10 puan verdi
·
38 günde okudu
Cansayla Arya’ nın yasak ama birbirlerini anladıkları aşklarına üzüldüm. Sanki kitabın sonunda kavuşacaklarmış hissiyle okudum, onların aşkı da oraya kadarmış demekki. Hayallerde kaldı… Ben kitabı genel olarak beğendim başta ilerlemekte zorlansam da ikinci bölümdeki detaylar bilgilendirmeleri beğendim. Bende de Dersim konusunda farkındalık oluşturdu bu sebeple araştırmak istedim. Zor hayatlar yaşanmış, bir kültürün kökü kurutulmak istenmiş, bu beni üzdü. Kendinden olmayana karşı olan bu öfke nedir, nedendir? Anlayamam. Kitap yazarın da gerçek hayatından bölümler taşıyordu. Babasının subay olması o bölgelerde görev yapması, aynı kitaptaki gibi fotoğraflarının Toplayıcı gibi biri tarafından bulunup kendisine ulaştırılması ve o bulan kişinin de aynı şekilde “O muhteşem hayatınız” demesi, yazarın devrimci hareketlere katıldığı siyasal görüşü bu düşünceleri kitapta aydınlatması bence kitabı çok daha gerçekçi yapmış. Altını çizdiğim çok cümle, paragraf vardı. Kitap Diva’nın gerçek kimliğini bulma çabası, kabuslarındaki, rüyalarındaki gerçekliğe kavuşması ve bu sayede huzur bulması. Kızını bırakmış olmanın içten içe gelen suçluluk duygusuyla yüzleşmesi ve en sonunda birbirlerini kabul etmeleri. Hayatlar fotoğraflarda görüldüğü kadar mıdır? Kitabın kapağındaki renkli fotoğrafın ardındaki siyah resmî çok sonradan fark ettim ve farkedince de çok ürktüm doğrusu. Bize gösterilen hatta gözümüzün içine sokulan olayların ardında kalan, farkedemediğimiz nice olaylar var göremediğimiz. İstemli ya da istemsiz göz ardı edilen, önemsenmeyen olaylar, acaba?
O Muhteşem Hayatınız
O Muhteşem HayatınızOya Baydar · Can Yayınları · 2012779 okunma
Diva Hangisi gerçek hayatım benim? Kendi yaşadığım mı, onun anlattığı mı?
Reklam
"Gerçek hayat dediğin nedir ki kurduğumuz hayallerden, uydurduğumuz hikâyelerden başka."
Ancak büyük trajediler gerçek kahramanlar yaratır.
Sayfa 471Kitabı okudu
"O kendi hikâyesini kurtarmaya çalışıyor anne," dedim. "Haklısın ama insan kendi hikâyesinin ne kadar gerçek olduğunu biliyor mu ki! Ben biliyor muydum, sen biliyor musun? En gerçek hikâye en güzel yazılmış olandır belki."
Sayfa 446Kitabı okudu
"Haklısın, ama oradakiler ölüleriyle, acılarıyla yaşıyorlar, bu kadar kolay bağışlayamıyorlar. Unuttuklarını sandıkları zaman bile buruk, kekremsi bir duygu tepiyor içlerinden. Bazen isyan ediyor insan. Olmuş, geçmiş işte, unutulsun istiyor. Ama bu bizim, dışarıdakinin, hadi kelimeden korkmayayım, 'zalim'in cephesinden bakanın görüşü. Zulme uğrayan, taa ki yüzleşene, ödeşene kadar kimliğini mağduriyetiyle tanımlıyor. Gördüğü zulmü, yaşadığı acıları hafife alırsa, unutursa kendine ihanet etmiş gibi oluyor. Bunu öğrendim oralarda."
Sayfa 444Kitabı okudu
“Gökyüzünün açık olduğu geceler yıldızlara baktıkça bütün yıldızlar güler gibi olacak, çünkü ben onların birinde olacağım.”
Sayfa 428Kitabı okudu
Reklam
"Diva'nın kim olduğu değil önemli olan. Önemli olan babasının, yani dedemin gelin kızı ya da bir başkasını öldürmüş olması. Senin aileni, senin halkını katletmiş olması. Bu noktada masumiyet karinesi işlemez. Bana her bakışında ölülerini göreceksin. Yüzleşmek, hesaplaşmak istediğin her şey bende somutlanacak. İstemesen de, reddetsen de böyle olacak. Olmasa bile ben senin böyle düşündüğünü hissedeceğim içimde. Bu toprakların her köşesinde ölüler çıkacak karşımıza ve her seferinde ben yargılanacağım. Hayır deme, bir şey söyleme, ben senin yanında sürekli suçlu kalacağım, sen suçlamasan bile."
Sayfa 425Kitabı okudu
"Mucizeleri de, efsaneleri de insanlar yaratır. Onlarla varoluşunu açıklamaya, hayatına anlam kazandırmaya çalışır, bunları hep konuşmuştuk. Annen o çocuklardan biri olsa ne değişir bizim için?"
Sayfa 425Kitabı okudu
Neden? Neden sağırlaşmıştı, soğumuştu duygularım, bedenim, arzularım? Pişmanlık mı, suçluluk mu, kurulu düzenin cenderesi mi? Yoğunlaşmış zamanda her şey baş döndürücü hızla akarken sonlar da böyle çabuk mu geliyordu? Aşka yeni yeni uyanırken, ilk şaşkınlığı aşıp kendimi duyguların yoğunluğuna bırakırken, gürül gürül akan bir pınarın birden kuruması gibi mi sona erecekti?
Sayfa 407Kitabı okudu
"Hepsi iyi insanlardı Arya Hanım. Cumhuriyet'e, medeniyete, Türklüğe hizmet ettiklerine inanıyorlardı. Çıban başı Dersim'in başına buyruk, özgür, kendi inançlarını yaşamaya kararlı halkını yola getirmek, kendi deyimleriyle 'medenileştirmek’ istiyorlardı. Ulvi bir görevi yerine getirdiklerini sanıyorlardı. Emirleri yerine getiriyoruz, kötü şeyler de oluyor ama vatanın, milletin, Cumhuriyet'in çıkarları için gerekli, diye düşünüyorlardı herhalde."
Sayfa 406Kitabı okudu
Aşkın, tutkunun nesnesinin ne olduğu, kim olduğu önemli değil. Sanat, müzik, sahneler de olabilir, bir insan da. Onsuz kendinizi eksik, boşlukta, anlamsız hissedeceğiniz şey neyse, o; hayatınızı, varlığınızı anlamlandıran neyse, o. Annemi benden koparan, beni annesiz bırakan onun tutkunun nesnesini ne pahasına olursa olsun izleme cesaretini göstermesiydi. Kendi "mana"sına kavuşmak için her şeyi ardında bırakabilmesiydi. Anlamdan yoksun bir hiç olmaya isyandı. İhanet değil, mecburiyetti.
Sayfa 390Kitabı okudu
601 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.