Gnostik bir sufi: Hallac-ı Mansur
10/10
·108 syf.··
2026 5. kitabı
·
3 saatte okudu
·
Okunma: 08 Mayıs 2026 11:32
Hallac-ı Mansur kendi dönemine göre Balkanlar'daki Bogomillere, Asya'daki Maniheistlere ve Avrupa'daki Katharistlere benzer. Bu yüzden Gnostik bir yapı arzeder düşünceleri. Özellikle Hallac-ı Mansur'ın Nasutilik ve Lâhutilik üzerine binâ ettiği Tanrı’da bütünleşme düşüncesi Hinduizm’deki Brahma ve Atman denklemindeki düşünceyle Mokşa’ya varmanın birebir aynısıdır. Hallac-ı Mansur ise bunu Ene’l Hak olarak adlandırmıştır. Diğer yandan Hallac-ı Mansur bu kitabında baş Şeytan olan İblis’i de idealize ederek onun Tanrı’ya âşık olan bir melek olduğunu, şayet Âdem’e secde etseydi Âdem gibi kusurlu ve hatalı olacağını belirtirek iyilik ve kötülük diyalektinde İblis’in kötülük denklemindeki rolü nedeniyle aslında onun iyiliğin varolması için kötülüğü inşa edici olarak bir “görev sahibi” mitolojik kişilik olarak tanımlar. Nitekim Hallac-ı Mansur’un İblis’i olumlaması ve haklı bulması hakkındaki bu düşüncesini Kur’an-ı Kerim’in Sebe Suresi’ndeki 20. Ayet doğrulamaktadır: “Andolsun İblis, onlar (insanlar) hakkındaki tahminini doğruya çıkardı. İnanan bir grubun dışında hepsi ona uydular.” Hallac-ı Mansur Abbasiler döneminde düşünceleri nedeniyle politik anlamda baskı gördü. Dönemin halifesi tarafından kafası, kolu, burnu kesilip bedeni yakılarak idam edildi. Kesik başı ise Dicle Nehri’ne atılmıştır. Seversiniz sevmezsiniz ama Hallac-ı Mansur dönemin katı Sünni idaresi karşısında bu tarz heretik kabul edilen düşüncelerle otoriteye meydan okumuştur ve bir anlamda “düşünce şehidi” olarak da kabul edilebilir.
Din ve Felsefe
TavasinHallac-ı Mansur · Yaba · 2004396 okunma
7/10
·162 syf.··
Beğendi
·
2026 55. kitabı
·
1 saatte okudu
·
Okunma: 29 Nisan 2026 00:00
Dikkat spoiler içerir. Güzel bir araştırma eseri. Şiilik ve Alevilik inancının nasıl başlayıp yayıldığı, bu inançta yer alan hatalar, hurafeler ve 4 halifenin faziletleri anlatılıyor. Hz. Osman'ın halifeliği sırasında Yemen'de Müslüman olmuş görünen Yahudi hahambaşı Abdullah İbni Sebe'nin dinimizde tahrifat yapmak için Hz. Osman aleyhinde Küfe vb şehirlere gidip Müslümanları kışkırtması, Hz. Osman'ın Hz. Ali ve diğerleri ile istişare ederek mutedil davranması ama öldürülmesi, sonrasında Sebe Hakkında tahkikat yapıp onları ağır cezalandırmak isteyen Hz. Ayşe, Hz. Talha ve Hz. Zübeyir ile ihtilafa düşen Hz. Ali'nin yine Sebe ve ekibi tarafından kandırılması sonucunda onlarla savaşması, sonrasında Muaviye, Amr Bin As ve kendisine suikast düzenlenmesi ama bir tek onun ölmesi, Sebe'nin onu ilah gibi göstermeye çalışması anlatılıyor. 21 tane Şii mezhebinin özellikle İran da tarafında yayılması İbni Meymun kurnaz zalimlerin bu inanışları oluşturup desteklemesi anlatılıyor. Ayrıca Türkiye'de Alevilik inancının Erdebil Şeyhi Haydar ve Cüneyt ile başlayıp Şah İsmail ile gelişmesi anlatılıyor. Hz. Ali ve soyunu sevmenin vacip olduğu, Ehli Beyt'e muhabbet etme gerekliliği, Sünni olup da Yezid sevme gibi bir zorunluluk olmadığı, iki tarafın da birbirine hoşgörü ile yaklaşıp sorunlarını çözebileceği anlatılıyor. Farklı inanışları merak edenlerin sıkılmadan okuyacağı bir kitap.
Alevilik Nedir?Mehmed Kırkıncı · Zafer Yayınları · 199485 okunma
Her çiçeğin bir mevsimi, her kitabın bir zamanı vardır. Haziranın tadını yeni hikâyelerle çıkarın.
Tevhid Bozulursa Her Şey Bozulur
10/10
·160 syf.·
2026 32. kitabı
Tevhid ehlinin okuyup istifade edeceği, fakat günümüzde birçok kişinin ağır bulacağı bir kitap.(Muhakkak okunması gerekiyor) Kitapta müellif, irtidat meselesini sadece tanım olarak değil; itikadî, amelî ve sözlü boyutlarıyla detaylı bir şekilde ele almış. Yani mesele sadece “dinden çıkmak” deyip geçilecek bir konu değil. Hangi söz, hangi amel, hangi inanç insanı küfre götürür; Konudan sonra deliller diyip; hadislerle, ayetlerle tek tek anlatılıyor. müellif. Bugün insanların en büyük yanılgılarından biri şu: “Kalbim temiz, iman kalpte.” Deyip dinle Resulle dalga geçmeler, şakalar yapmalar… Oysa kitap, bunun böyle olmadığını açıkça ortaya koyuyor. Çünkü Kur’an bu konuda net: ‎Andolsun ki sözlerini onlara soracak olsan, “Lafa dalmış, eğleniyorduk.” diyeceklerdir. De ki: “Allah’ı, ayetlerini ve Resûl’ünü mü alaya alıyorsunuz?”‎ ‎Özür dilemeyiniz! Muhakkak ki imanlarınızdan sonra kâfir oldunuz. Sizden bir grubu bağışlasak bile suçlu günahkârlar olmaları nedeniyle bir diğer gruba azap edeceğiz.‎ ‎(9/Tevbe, 65-66) Ayetin iniş sebebine baktığımızda, sadece “şaka yaptık” diyen insanların bile bu sözlerinden dolayı küfre düştüğü görülüyor. Yani mesele “niyetim kötü değildi” diyerek geçiştirilecek bir mesele değil. Yani bir söz, bir alay, bir küçümseme… İnsan farkında bile olmadan imanını kaybedebilir. (Hatta kaybediyor bu ayette net) İbn Kayyim el-Cevziyye’nin şu sözüyle devam edelim: “Allah’ın hükmü olduğunu bildiği hâlde onunla hükmetmenin gerekmediğine inanan kimse büyük küfür işlemiştir.” Bu söz, özellikle günümüzde çokça tartışılan “Allah’ın hükmüyle hükmetme” meselesini doğrudan açıklıyor. Kur’an da zaten bu konuda açık: “Hüküm yalnızca Allah’ındır” ‎(12/Yûsuf, 40) Ama bugün ne görüyoruz? İnsanlar Allah’ın hükümlerini bir kenara bırakıp, beşerî sistemleri
Din
İrtidat ve Mürtedin HükmüAbdulhak El-Heytemi · Hak Yayınları · 20158 okunma
7/10
·517 syf.··
Beğendi
·
2026 12. kitabı
·
58 günde okudu
·
Okunma: 26 Nisan 2026 11:20
Eser 6. ciltten oluşmaktadır. 4.cilt içerik olarak; Kuran-i Kerim'in Arapça metni, sonra meali sonra açıklamalar yer almaktadır. Bu ciltte Hac, Mü'minun,Nur,Furkan,Şuara,Neml,Kasas, Ankebut,Rum,Lokman,Secde,Ahzab,Sebe,Fatır ve Yasin sureleri yer almaktadır. Tefsir okumaya başlayacaklar için başlangıç tefsiri olabilir.
Din
Taberi Tefsiri - 4. Ciltİmam Taberi · Beka Yayınları · 20246 okunma
Bir Hayat İnşası: Kur’an-ı Kerim’in Kalbine Yolculuk
10/10
·624 syf.··
Beğendi
·
2026 14. kitabı
·
39 günde okudu
·
Okunma: 29 Mart 2026 20:51
Kur’an, sadece bir "kitap" değil; insanın kainattaki garipliğini gideren, ona kim olduğunu, nereden gelip nereye gittiğini hatırlatan ezelî bir hitaptır. Kapağını açtığınız an, aslında kendi iç dünyanızın kapılarını aralarsınız. 114 sure, 114 ayrı kapı; her biri farklı bir yaraya merhem, her biri farklı bir karanlığa ışıktır. 1. Varlığın ve İradenin İnşası (Temel Sureler) Bu bölüm, insanın karakterini ve hayata bakışını şekillendiren sarsılmaz bir temel atar: Fâtiha: Hayata "Hamd" ile başlamanın adıdır. Eksikliğini fark edip, en Yüce Kapı’dan yardım isteme asaletidir. Bakara: Hayatın bir "mücadele" olduğunu anlatır. Sabır ve namazla direnmenin, ilahi takdire güvenmenin sükunetini aşılar. Âl-i İmrân: "Gevşemeyin, üzülmeyin" der. İnancın en büyük güç olduğunu, toplumsal birliğin rahmetini fısıldar. Nisâ: Adaletin, özellikle zayıfların ve emanetlerin (yetimler, kadınlar) hukukunu korumanın kutsallığını öğretir. Mâide: Ahde vefanın, sözünde durmanın ve helal dairesinde yaşamanın zarafetidir. En’âm: Kainattaki her zerrede Allah’ın izini sürmeyi, tevhidin o muazzam mantığını zihne nakşeder. 2. Ruhun Fırtınalarına Liman (Teselli ve Hikmet Sureleri) Hayatın iniş çıkışlarında, kalbin daraldığı anlarda bu sureler birer manevi nefes gibidir: A’râf: İnsanın yaratılış serüvenini ve kibrin (İblis) insanı nasıl aşağı çektiğini anlatarak bir "uyanış" sağlar. Enfâl: Gerçek zaferin sayıca üstünlükle değil, kalbi bir güven ve Allah’ın yardımıyla geldiğini müjdeler.
Kur'an'ı KerimKolektif · Seda Yayınları · 20132,991 okunma
8/10
·296 syf.·
2026 2. kitabı
Kur'an-ı Kerim'deki Neml Suresi'nde yer alan Hz. Süleyman ile Sebe Melikesi Belkıs kıssasını temel alan tarihi bir roman. Güçlü bir hükümdar olan Hz. Süleyman'ın mucizevi saltanatı ve hikmetiyle yönettiği dönem ile uzak bir diyarın akıllı ve kudretli kraliçesi Belkıs'ın yönetimi arasındaki karşılaşma ve etkileşim süreci anlatılıyor. Yazar, Yazar, kıssayı detaylı araştırmalar ve Kur'anî gerçeklere sadık kalarak romanlaştırmış; akıcı üslubuyla okuyucuyu hem tarihi hem manevi bir yolculuğa çıkarıyor. Duygu dolu ve düşündürücü olan bu romanı çok severek okudum. Tarihi dokuyu sevenlere önerilir Keyifle okuyunuz
Hz. Süleyman'ın Sarayındaki Sebe Kraliçesi BelkısNurdan Damla · Hayat Yayıncılık · 2015641 okunma