Sezai Karakoç Mona Roza şiirinde her paragrafın ilk satırlarının baş harfleriyle sevdiği kadının adını yazmıştır. "Muazzez Akkayam".
birokur

birokur

@Acizbirruh
·
1ha
Mona Roza
Mona Roza, siyah güller, ak güller Geyvenin gülleri ve beyaz yatak Kanadı kırık kuş merhamet ister Ah, senin yüzünden kana batacak Mona Roza siyah güller, ak güller
+265
Cemal Süreya, 1931’de Erzincan’da doğdu. 9 Ocak 1990’da İstanbul’da yaşamını yitirdi. Asıl ismi Cemalettin Seber. Ünlü şiiri "Üvercinka" dır. Şiire lise yıllarında aruz denemeleriyle başladı. İlk şiiri “Şarkısı-Beyaz” Ocak 1953’te Mülkiye dergisinde yayınlandı. 1950’lerin başlarında gelişen ikinci yeni hareketine katılmakla birlikte, şiirde anlamsızlığı savunan görüşleri benimsemedi. Şiirde erotizmi canlandırırken, toplumsal değerlere uzak düşmedi. Şiirin “anayasaya aykırı” olduğunu, doğanın ahlakı kovduğu yerde ve yasadışı olduğunu savundu. Bu görüş onu şiirde öyküden kaçınmaya, yoğun imge adacıklarından oluşan bir söz sanatına yöneltti. Denemelerinde de başka sanatçılar, özellikle şairler üzerinde durmayı yeğledi. Sezai Karakoç ile girdiği iddiadan dolayı soyadı Süreya olmuştur. Eğer kim Muazzez'in gönlünü kazanırsa diğeri soy isminden sonsuza kadar bir harfi silecekti. Rivayet o ki iddiayı Cemal Süreyya kaybetti ve soy ismindeki "y" harfinden vazgeçti.
Reklam
Bizde racon budur!
100 yıl önce yoktuk bu hayatta, 100 yıl sonra da haddi aşanlarımız olmazsa olmayacağız. Bu iki yokluk arasında görüntüden ibaret olan varlıklarımızla bir iz bırakabildik mi bu hayata? Olmayan varlıklarımızın bedeli hissetmektir! Öyle ise hissettiğim her şeyden sorumlu tutuyorum kendimi. Evdeki işi ak pirincin içerisindeki ak taşları
Sezai Karakoç'un burada "suyu arayan adam" diye kastettiği kişi Şevket Süreyya Aydemir'dir. Şevket Süreyya, Cumhuriyet'in ilk yıllarında kemalist rejimin kuramcılarındandır. Ve kendi otobiyografi kitabının adı "Suyu Arayan Adam"dır (
Suyu Arayan Adam
Suyu Arayan Adam
). Şiirdeki "Suyun aradığı adam" kısmı ise muhtemelen Fuzuli'nin Su Kaside'sine (
Su Kasidesi Şerhi
Su Kasidesi Şerhi
) göndermedir, çünkü bu eserde su peygamberi aramaktadır. Kısacası bu iki dizeye şair kendi dünya görüşünü, ideolojisini ve iki göndermeyi sığdırmıştır. Fikrine asla ama asla katılmasam da sağlam bir şekilde ifade etmiştir. + Paylaşım yapan kişi gönderiyi silmiş, yazdıklarım havada kalmış kspwkdlvpdkaş bahsi geçen dizeler şunlardı "Suyu arayan adam değil Suyun aradığı adam ol sen de"
Hızırla Kırk Saat - Şiirler III
Hızırla Kırk Saat - Şiirler III
Gün Doğmadan
Gün Doğmadan
kitaplarında bulunuyor
Gönderi kullanım dışı
Mona Roza Sezai Karakoç'a İlk Defa Gitmiş...
"Vaktinde gelmeyen hiçbir şeyin önemi yok. Ben öldükten sonra getireceğiniz çiçeği, çöpe atın. Mezar taşları çiçekten anlamaz." Keşke hiç gitmeseymiş. YAZIK!
Sezai Karakoç, Cemal Süreya ve Muazzez Akkaya - 3
Sezai Karakoç'un daha ısrarcı bir tavrının bulunduğunu vurgulayan Akkaya(94): "Büyüklerimizin kafamıza çiviyle çaktıkları bazı fikirler var, 'erkek yaşça büyük, hanımı ondan küçük olmalı' gibi. Annem-babam, çevremdeki herkes de böyleydi. Sezai Karakoç da benden 1-2 yaş kadar küçüktü, benim için ilk handikap oydu zaten. Bu nedenle ihtimalini bile düşünmedim çünkü kafamda yaş konusu yerleşmişti."
Reklam
227 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.