"Şey" kelimesinin cisim anlamına geldiğini söyleyen Cehm b. Safvan'a göre Allah'a şey denemez.
Reklam
Onun(Beyayizade Ahmed Efendi) akademik çevrelerde pek bilinmeyen Mecmü'afi'l-mesâ'iliî-müntehabe adlı eseri bu bakımdan oldukça önemlidir. Esad Efendi Koleksiyonu 1281 demirbaş numarada yer alan bu eser, Beyâzîzâde’nin zihinsel yolculuğunu ve beslenme kaynaklarını tespit etmeyi mümkün kılan bir kitap güncesidir. Bu eserde o, hayatının bir bölümünde veya tamamında, kendi kişisel ilgi ve yönelimleri doğrultusunda okuduğu veya elden geçirdiği eserlerden hoşuna giden letâ'if ve fevâ’id türü bilgileri, belli bir sistematik kaygı taşımadan, bazen olduğu gibi bazen de özetleyerek not etmiş; bunların her birini hangi kaynaktan aldığına dair de küçük notlar düşmüştür. Eser; kelâm, mantık,- âdâbü’l- bahs, dil, belagat, tasavvuf, fıkıh, usûl-i fıkh, hadis, tefsir ve tarih gibi pek çok alanda çok sayıda kitaptan süzülmüş ham bilgi parçacıklarına ev sahipliği yapmakta, bu hâliyle sadece Beyâzîzâde’nin zihin dünyasına değil, yanı sıra yaşadığı dönemde Osmanlı ilim geleneğinin hangi eserler üzerinden inşa olduğuna da ışık tutmaktadır. Belki de bu yüzden sonraki ulema tarafından önemsenmiştir; öyle ki aralarında şeyhülislâmlık görevlerinde bulunacak kimselerin de bulunduğu çok sayıda âlim, vikaye sayfalarına düştükleri tahrîrât ile hem bu şekilde bir derlemenin kendisine hem de içeriğine dair övgülerde bulunmuşlardır.
Rızık
Zira insan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur.
Sayfa 232 - BilayKitabı okudu
Rızık konusunda bazı insanların diğerlerinden üstün ve zengin olması insani bir durumdur. Zira paylaşımın adil olması konusunda Allah, insanları uyarmaktadır. ( Nahl, 16:71)
Sayfa 232 - BilayKitabı okudu
Varlık
Allah'a dayalı bütün inanç esaslarının sağlam bir şekilde temellendirilmesi ve ortaya konabilmesi, ilim ve varlık bahislerine bağlıdır.
Sayfa 229 - BilayKitabı okudu
Reklam
178 öğeden 121 ile 130 arasındakiler gösteriliyor.