Hayattaki adımlarınızı hızlandırın. Yeni bir aktiviteye katılın, yeni biriyle tanışın, yeni bir kitaba başlayın ya da yeni bir kursa katılın.
Gündelik işlerinizin dışına çıkın ve çitlerinizi genişletin.
Tavis Smiley
‘Well, since she committed suicide she must have been an atheist, so she goes to hell. One less social democrat vote anyway :)’
An AKP Youth Branch board member, a woman in her late twenties, wrote this on Twitter in April 2018. (The smiley is her sense of humour, not my typo.) She was responding to the suicide of a female teacher who, like forty-three others among 439,000 jobless young teachers, killed herself out of despair. The AKP tweeter, the classic militant party girl, was around the same age as the teacher. Both grew up with the AKP in power; one turned out to be the regime’s ideal girl, and the dead one didn’t.
İnsanlık tarihinde hiçbir insan tek başına "voroluş nedenini" ve "ruhun sırlarını" çözememiştir. Çözdüğünü söyleyen varsa da bu onun kuruntusu ve zannıdır. Bu bir yaşantı işidir. Bir deneyim işidir. Tanrı tarafından insana verilen bir lütuf, bir inayettir. Ancak bir dost, rehber (insiye) eşliğinde gerçekleştirilebilecek yüce bir olgudur.
Polisiye ve casusluk yazarı John Le Carre, Ölüme Çağrı kitabında şöyle konuşturur kahramanım:
Birbirimiz hakkında hiçbir şey bilmiyoruz aslında, hiçbir şey, diye akıından geçirdi Smiley. Her ne kadar birlikte yaşasak, günün herhangi bir vaktinde, ister gündüz, ister gece, karşımızdaki kışiyle birbirimize içimizdeki en gizli, en derin düşünceleri söylesek de hiçbir şey bilmiyoruz.