Süleymaniye Camii - 1550-1557
•Minareler 63 metre yüksekliğindedir. •Güneydoğudaki minarenin adı mücevher minaredir. •İran Şahı’nın gönderdiği mücevherler harç olarak kullanılmıştır. •Sultan Süleyman Camiiyi bir türlü bitiremedi diye İran Şahı mücevher göndermiş, cevabını harç olarak kullanılması ile almıştır ;)
Süleymaniye Camii
•18 ayrı bina halinde külliyedir. •İki yarım kubbe ve aksedralar vardır. •40 metre yüksekliktedir. •Mihrap duvarları çiniler ile süslenmiştir. •Minber mermerden yapılmıştır.
Reklam
Süleymaniye Camii
•Mimar Sinan 60 yaşında Ayasofya ve Bayezid Camii’ni inceleyip Haliç’e bakan tepeye bu Cami’yi inşa etmiştir. •26,50 metre çapında, merkezi kubbe 53 metre yüksekliğinde İstanbul’da ikinci büyük kubbeye sahiptir. •Dört paye üzerine oturtulmuştur.
Denge
Özellikle abide niteliği taşıyan camilerin etrafındaki evler inşa edilirken, son derece hassas davranıldığına dikkatimizi çeken Turgut Cansever, Mesela Süleymaniye Camii çevresindeki evlerin pencerelerinin cami daha büyük göstermek için ,vasati pencere ölçeğinden daha küçük imal edildiğini söylüyor. Üsküdar Mihrimah Sultan camiinin arkasındaki sadrazam konaklarında da, pencereler daha küçük tutulmuştur. Böylece abidevi, camiler, akılalmaz bir nispi büyüklük kazanmaktadır.(Turgut Cansever)
Sayfa 140Kitabı okudu
Ayrılıktan şikâyete gelince: Malumdur ki bu hal, mahrumiyet-i visal neticesidir. Bu ise, bekabillah mertebesine vasıl olmuş insan-ı kâmil için, muhaldir. Şeyh Attar Kuddise sırruhu, der ki: “Allah’tan bir an gafil olursan, o anda şeytanın hemdemi olursun.” Kemal-i vüsul erbabı için bu gaflet ve ondan mütevellit firkat mutasavver değildir. O halde vasıl-ı kâmil olanların şikâyeti nedendir? Bunu izah için deniliyor ki: Kâinatın yaratılışından evvel mükevvenatın ayan-ı sabitleri, ilm-i ilahîde mevcut ve her biri için kemal-i vusul hasıldı. Mesela Süleymaniye Camii inşa edilmeden evvel, onun suretinin, Mimar Sinan’ın zihninde mevcut olması gibi… Bu bahisler için sofiye kitaplarına, ezcümle Mevlâna Cami Kuddise sırruhunun Levayih ve Şerh-i Rubaiyyat isimli eserlerine bakmalıdır. İrade-i ilahîye, o suver-i ilmiyenin zuhura gelmesini icap etti. Ekmel-i mahlukat olan insan, devr-i makamat ederek beşeriyet âlemine kadar geldi
İstanbul’un Tepesine İnşa Edilen Camii: Süleymaniye
Süleymaniye, Muhteşem Asrın ve Muhteşem şehrin XVI. yüzyıldaki simgesi, Kanuni Sultan Süleyman ve eşi Hürrem Sultan’ın türbelerinin bulunduğu camii. İstanbul’un fethinin tamamlayıcı olarak görülen Süleymaniye Camii Mimar Sinan tarafından 1550’de yapılmaya başlanmış ve 1557 yılında tamamlanmıştır. Mimar Sinan’ın “kalfalık eseri” olarak tanımladığı Süleymaniye Camii “ustalık eseri” olan Selimiye Camii ile kıyaslanmaktadır ancak bu yapıları kalfalık, ustalık eseri olarak ayırmamak ve her iki eserinde ayrı boyutlar da hakkını vermek gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığı takdirde Süleymaniye Camii teknik eser Hendesetü’l-İslam ve Selimiye Camii sosyal eser Camiatü’l-İslam olarak ifade edilir. Süleymaniye Camii, Osmanlı Devleti’nin XVI. yüzyıldaki gücünün bir mimari simgesi olarak batıya ve doğuya meydan okumasının göstergesidir. Süleymaniye Cami’nin avlusu yirmi sekiz kubbe ile örtülü revaklarla çevrilidir ve avlunun ortasında dikdörtgen şeklinde fıskiyeli havuz bronz şebekeli açıklıklarla içerisi görülebilen mermer şadırvan dikkat çekmektedir. Bir diğer dikkat çeken detay şadırvanda doğal kule prensibi ile hava akımı oluşturarak oksijenle arıtılan tarihte ilk içme suyu hazırlama istasyonudur… Yazımızın tamamını Havâss dergisi IV. sayımızdan okuyabilirsiniz.
Hümeyra Zorlu
Reklam
656 öğeden 621 ile 630 arasındakiler gösteriliyor.