Çingene /roman tarihçesi
Dünyanın her tarafında dağılmış ve göçebe bir topluluktur. Avrupa'nın çeşit yerlerinde İran ve Belucistan gibi Asya memleketlerinde , Mısır Kuzey Afrika ve Amerika'da yaşayan, fiziki görünümleri, mizaçları ,yaşam tarzları ve dilleri ile diğer milletlerden ayrılan gezici bir topluluktur . Türkiye'de çingene adıyla bilinen bu topluluk
Kütüphanelerde olağanüstü zengindir. İstanbul'da 20 kadar kütüphane vardır ve bunların başlıcaları Topkapı kütüphanesi ile Süleymaniye camii kütüphanesidir Süleymaniye cami kütüphanesindeki el yazması sayısının 56.483 olduğu düşünülmektedir.
Reklam
... +170
Özellikle abide niteliği taşıyan camilerin etrafındaki evler inşa edilirken son derece hassas davranıldığına dikkatimizi çeken Turgut Cansever, mesela Süleymaniye Camii çevresindeki evlerin pencerelerinin, camii daha büyük göstermek için vasati pencere ölçeğinden daha küçük imal edildiğini söylüyor. Üsküdar Mihrimah Sultan Camii'n arkasındaki sadrazam konaklarında da pencereler daha küçük tutulmuştur. Böylece âbidevi camiler akıl almaz bir nisbi büyüklük kazanmaktadır. Bu gerçek, Osmanlı dünyasında, dolayısıyla bu dünyanın özetini veren İstanbul'da, birbirine kıyasen büyüklüğün gerçek ölçek olduğunu, yani metre gibi bir ölçüye dayanan büyüklüğün hiçbir şey ifade etmediğini gösterir. Osmanlı şehirleri oluşurken mesken mimarisinde daha çok ahşap ve kireç gibi dayanıksız malzemelerin tercih edilmesi doğrudan doğruya İslâmî dünya görüşü ve tasavvufi duyarlıkla ilgilidir.
Sayfa 150Kitabı okudu
Aya Sofya
Yıllar önce, okuduğum medresenin penceresinden bakıyorum. Manzara tamamen şöyle Yavuz Selim Cami, Fatih Cami, Şehzadebaşı Cami, Süleymaniye Camii ve AYASOFYA CAMİ.. Baktığımda ezan vakitlerinde her caminin minaresinin lambaları yanıyor sadece AYASOFYA CAMİİ minareleri yanmıyor. Evvelden Ayasofya'nın cami olarak kullanılmadığını biliyordum ama bu durumu görsel olarak görünce, o kadar üzülmüştüm ki.. Bazen geceleri pencereden manzarayı seyredip Ayasofya'nın yeniden açılması için dua ederdim.. Büyük şairlerimiz Ayasofya için çok mücadele ettiler, şiirler yazdılar.. Aslında gaye dertlenmek, Ayasofya'nın önemini bilmek, tarihi iyi bilmek ve bilinçli olmak.. Evvelden kitap okumak şu nefsime çok ağır gelirdi, ama anladım ki birşeyleri dertlenmek için tarihi iyi bilmek gerek.. Kendi tarihçilerimizi, büyük şairlerimizi iyi okuyup iyi bellememiz gerekir..
Sevmek sözünden nefret ettim. İstanbul'u severiz ama kaç kapısı var bilmeyiz. Mazimizdeki yüzlerce konuyu ihmal ettik. Mazimiz parlaktır diyoruz, sonra Süleymaniye Camii'ne gitmiyoruz.
"Mimar Sinan Süleymaniye Camii'nin inşası sırasında caminin belli yerlerinde açtırdığı gizli menfezler ile yapının belli bir yüksekliğinden sonra ciddi bir hava akımı meydana getirmiştir."
Sayfa 117 - Motto Yayınları, 4. Baskı: Aralık, 2016Kitabı okudu
Reklam
663 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.