Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Sultan II. Abdülhamid Han
O, bu milletin( bir ırkın veya kavmin değil, en geniş anlamında ümmetin) yaşama ve ayağa kalkma azmini, mücadele niyetini, var olma iradesini ve bunun son büyük yetkilisini temsil eder.
Sultan Abdülhamid Han müminlerin hayalinde derin bir hatıra bırakarak 10 Şubat 1918 tarihinde ahirete irtihal eyledi ve Divanyolu'ndaki 2. Mahmud Türbesi'ne defnedildi. Üstat Necip Fazıl Kısakürek'in Sultan Abdülhamid ile ilgili, "Sultan Abdülhamid'i anlamak, her şeyi anlamak olacaktır!" tesbiti, bugün Müslümanların hünkâr Hazretlerine bir vefa borcu olarak yerine getirmeleri gereken bir vazifedir.
Sayfa 199Kitabı okudu
Reklam
1876 yılı... Sultan Abdülaziz'in tahttan indirilmesinden sonra yayılan "intihar etti" haberi... Sultanın şüpheli ölümü üzerine tahtın yeni vârisi olarak ilan edilen 5. Murad. Üç ay gibi kısa bir zaman sonra 5. Murad'ın ağır ruhsal ruhsal bunalım yaşadığı iddiasıyla tahttan indirilerek Çırağan Sarayı'na hapsedilmesi ve Şehzade Abdülhamid'in "Sultan" unvanıyla Osmanlı tahtına geçişi... 2. Abdülhamid Han, 31 Ağustos 1876'da tahta geçti. Mithat Paşa'ya verilen bir taahhüt olarak 23 Aralık 1876'da Kânûn-ı Esâsî'yi ilan etti. Âyan ve Mebusan meclisi şeklinde padişahın tayinleri ve halkın belirlediği mebuslar olarak tertip olunan meclis, 19 Mart 1877'de açıldı. Sultan Abdülaziz Han'a yapılan suikasta adı karışan Mithat Paşa'nın siyasî nüfuzunu kullanarak âdeta dayattığı bir sistem olan Meşrutiyet kısa zamanda zehirli meyveler vermiş, azınlıkları temsil eden vekiller sırtların dayadıkları Avrupa devletlerinin de kışkırtmasıyla Osmanlı'dan ayrılma taleplerinde bulunmaya başlamışlardı.
Sayfa 177Kitabı okudu
ATSIZ'DA TARİH ANLAYIŞI: Atsız'ın lisans öğrenimi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü (Edebiyat Zümresi) olduğu hâlde bilim adamı olarak tarihle daha çok ilgilenmiş, bu konuda daha çok eser vermiştir. “Türk tarihinin içinde yüzüyorum. Diyebilirim ki her günüm 27 asrın içinde geçiyor." diyecek ölçüde (Atsız 1992: 67) kendisini tarihle
Paşalar ! Ben Halife-i İslamım. Müslümanı Müslümana kırdırmam. Sultan 2. Abdülhamid Han
Sultan Abdülhamid Han:
"31 Mart günü size okunan ferman benim değildir, bu hadise bazı düşmanlar tarafından tertiplenmiştir. Sizleri aldatmışlar, kötü emelleri için teşvik ve tahrik etmişler. Asker evlatlarım bunlara kesinlikle inanmasınlar. Kışlalarında sakin olsunlar, silah kullanmasınlar."
Sayfa 283 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Sultan II. Abdülhamid Han:
"Eğer Filistin'de Müslüman Arap unsurunun üstünlüğünü muhafaza etmesini istiyorsak, Yahudilerin yerleştirilmesi fikrinden vazgeçmeliyiz. Aksi takdirde yerleştirildikleri yerde çok kısa zamanda bütün kudreti elde edeceklerinden, dindaşlarımızın ölüm kararını imzalamış oluruz."
Sayfa 172 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Eğitim Hizmetleri
Sultan Abdülhamid zamanında, dini ilimler ile fen ilimlerinin modern okullarda beraber anlatılabileceği ortaya konulmuş, milli eğitim alanında çok büyük hamleler gerçekleştirilmiştir. Tahta geçtiği 1876'da 250 olan Rüştiye sayısı 1909'da 900'e ve bunların çoğu artık özel olarak inşa edilmiş kendi binalarında eğitim vermekteydi. Rüştiyelerin sayısı artıyor ve nitelikleri yükseltiliyordu ama bunlar sonuçta ilkokul ve son sınıflar ile ortaokul seviyesinde okullardı. Bir nevi lise eğitimi vermek için bu defa idadiler açıldı. 6 olan idadi sayısı 109'a, idadilerde okuyan öğrenci sayısı da 20 bine çıkmıştı. 1877'de İstanbul'da sadece 200 tane modern ilkokul varken 1905'te 9 bine çıkmıştı. Her yıl ortalama 400 ilkokul açılmıştır.
Sayfa 267Kitabı okudu
Sultanın Islahat ve Projeleri
1870-1890 seneleri arasında Rumeli Demiryolları inşaatları tamamlanarak İstanbul yolu, Paris, Viyana ve Berlin'e bağlanmıştı. Sultan Abdülhamid Han zamanında (1896 yılı istatistiğine göre) demiryolları'nın uzunluğu Avrupa yakasında 1983 kilometre, Anadolu yakasında 1947 kilometre idi.
Sayfa 266Kitabı okudu
Sultan Abdülhamid Han'ın Vefatı
Beylerbeyi Sarayı'nda 10 Şubat 1918 Pazarı pazartesiye bağlayan gece saat üç civarında vefat etti. 76 yaşındaydı. 78 yaşında vefat eden Orhan Gazi'den sonra en çok yaşayan 2'nci padişahtır. Topkapı Sarayı'nda techiz ve tekfini yapılarak Sultan ikinci Mahmud Türbesi'ne defnedildi... Sultana saltanatı esnasında vefat etmiş bir padişah gibi merasim yapılmıştı. Cenazesi eller üstünde Topkapı Sarayı'ndan Sultan İkinci Mahmud Türbesi'ne kadar taşındı... Sultan Abdülhamid, hürmet ve tekrim ile kabre indirildi, Osmanlı tarihinin otuz üç senelik safhası hazin bir surette nihayete ermişti.
Sayfa 243Kitabı okudu
309 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.