10 Ekim'den itibaren muharebe inisiyatifi İsrail'in eline geçti. 9 Ekim günü İsrail uçakları, savaşın başından beri ilk defa olarak, Şam'daki Savunma Bakanlığı ile Suriye Hava Kuvvetleri karargâhı dahil, Suriye'deki stratejik hedefleri bombaladılar. 10 Ekim günü de İsrail kuvvetleri karşı taarruza geçtiler ve Suriye kuvvetlerini geri iterek Golan Tepeleri'nde 1967 ateşkes çizgisine kadar ulaştılar (bak. 12 no'lu harita). Bu durum üzerine Irak 10 Ekim günü 18.000 askeri ve 200 uçağıyla kuzey cephesi muharebelerine dahil oldu. Fakat Irak müdahalesi Suriyelilerin durumunu kurtaramadı. Çünkü, İsrail istihbaratına göre, 10 Ekim günü geldiğinde Suriye 1500 tankından 800'ünü kaybetmişti.
Sayfa 315 - Kronik Kitap 7. BaskıKitabı okudu
Aynı durum Washington için de söz konusu olmuştu. Başkan Nixon'ın danışmanlığını yapan ve en sorumlu bir organ olan Milli Güvenlik Konseyi'nin, Orta Doğu gelişmelerini takiple görevli özel istihbarat grubu, Mısır ve Suriye saldırıları başladıktan tam bir saat sonra Milli Güvenlik Konseyi'ne verdiği raporda, gerek kanal cephesinde, gerek Golan Tepeleri'nde ortak bir Mısır-Suriye saldırısına dair kuvvetli bir işaret bulunmadığını bildirmekteydi. Bu büyük yanılmanın birinci sebebi, Amerikan istihbaratının İsrail istihbaratına dayanması ve İsrail istihbaratının da atlamasıydı. İkinci sebebi ise, İsrail'in askeri gücü karşısında Arapların bir saldırıda bulunamayacağı hususundaki Amerika'nın kökleşmiş inancıydı. Üçüncüsü, bilhassa Mısır, niyetini çok iyi gizlemişti. Savaş başladığında, Mısır Dışişleri Bakanı'nın bile durumdan haberi yoktu. Dördüncüsü, 1972 ve 1973'teki Moskova ve San Clemente zirvelerinde Rusların, Orta Doğu'da bir gerginlik çıkması ihtimalinde, Başkan Nixon's haberdar edeceklerine dair taahhütte bulunmaları, buna karşılık Ruslardan hiçbir uyarı gelmemesiydi.
Sayfa 313 - Kronik Kitap 7. BaskıKitabı okudu
Reklam
5 Haziran günü İsrail-Ürdün çarpışmaları, her iki tarafın da şehrin tümünü ele geçirmek istemesi dolayısıyla, Kudüs'ün doğu ve batı kesimleri arasında cereyan etmiştir. İsrail planlarında esas ağırlık Sina'ya verildiğinden ve Ürdün cephesi ikinci derecede tutulduğundan, 5 Haziran günü Suriye'ye karşı hiçbir hareket yapılmamıştır. Mamafih Golan Tepeleri'ne yerleştirilmiş bulunan Suriye topçusu da, sınırdaki İsrail yerleşim merkezlerini topa tutmaktan başka bir şey yapmamıştır.
Sayfa 248 - Kronik Kitap 7. BaskıKitabı okudu
1967 yılının Mayıs ayı gelindiğinde, ne Mısır ve ne de İsrail bir savaşı düşünmüyordu. Nâsır, 1956 savaşından aldığı derse, tam on bir yıl süreyle sımsıkı sarılmış ve iyice hazırlanmadan ve milletlerarası atmosfer müsait hale gelmeden, hadiselerin peşine takılıp İsrail ile bir maceraya sürüklenmemeye bilhassa dikkat etmekteydi. Savaştan beş hafta önce, 7 Nisan günü İsrail uçakları Golan Tepeleri'ndeki Suriye mevzilerini bombaladığı ve o gün 6 Suriye uçağını düşürdüğü zaman, Mısır kılını bile kıpırdatmamıştır. Kaldı ki, bu sırada Mısır ordusunun mühim bir bölümü de Yemen'de bulunmaktaydı.
Sayfa 238 - Kronik Kitap 7. BaskıKitabı okudu
İsrail ordusu, 5-10 Haziran 1967'de altı gün süren Araplar ile İsrail arasındaki bu üçüncü savaşta, Mısır, Suriye ve Ürdün ordularını ağır bir hezimete uğratmış, Ürdün'den Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü, Mısır'dan Gazze Şeridi ve Sina yarımadasını ve Suriye'den Golan tepelerini ele geçirmiştir. İsrail'in tarihindeki en büyük askeri zaferi kazandığı bu savaş, Savunma Bakanı Moşe Dayan tarafından, Tevrat'ta yaratılışın altı günde gerçekleştiği bilgisine atfen "Altı Gün Savaşı" adı verilmiştir. Mısır, sadece 20.000 askerini, hava kuvvetlerinin neredeyse tamamını, Gazze ve Sina yarımadasını kaybetmekle kalmamı, bölgesel ve uluslararası itibarını yitirmiştir.
Sayfa 14 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
6 günde 3 Arap devletinin yenilgisi: Altı Gün Savaşı...
5 Haziran 1967 sabahı İsrail hava kuvvetleri Mısır boyunca hava üslerine saldırdılar ve Mısır hava kuvvetlerinin büyük kısmını henüz havalanamadan imha ettiler. Aynı gün Suriye ve Ürdün de savaşa girince İsrail pilotları, onların da hava kuvvetlerini saf dışı bıraktılar. Hava üstünlüğü tartışmasız kendilerinde olan İsrail birlikleri, Mısır ordusunu Sina'da yenip Süveyş Kanalı'nın doğu kıyısına kadar yürüdüler. İki ülke 9 Haziran'da ateşkes imzaladı. Bu arada 5 Haziran'da Kudüs bölgesinde İsrail kuvvetleriyle çarpışmaya giren Ürdün, Doğu Kudüs'ten ve Şeria nehrinden çekilerek Batı Şeria'yı İsraillilere bıraktı. İsrail ondan sonra bütün gücüyle Suriye'ye yüklenerek Golan Tepeleri'ni Suriye'nin kontrolünden çıkardı. 11 Haziran'da Golan cephesinde ateşkes imzalandı. İsrail, altı gün içinde üç Arap devletini yenmişti. Savaş İsrail ordusu adına büyük bir zafer, Arap devletleri adına küçültücü bir felaket ve Nasırcılığa ağır bir darbe olmuştu.
Sayfa 376 - Agora KitaplığıKitabı okudu
Reklam
65 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.