144 syf.
4/10 puan verdi
Remzi Çavuş/ Tarihte İlginç Gerçekler. 1971 yılında Samsun'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Samsun'da, lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde tamamladı(1995). Yüksek lisansını Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde, doktorasını Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yaptı. Tarih yalnızca savaşlar, barışlar, kurulan devletler değildir. Tarihte yaşanmış bazı olaylar insanları üzerken, bazen de güldürmektedir. Yazar tarihte anekdot diyebileceğimiz kısa ibretlik olayları inceleyerek, eserde toplamıştır. Mısır, Yunan, Roma, Çin, Hindistan, Bizans, Cahiliye devri, Dört Halife devri, Emeviler ve Abbasiler, Endülüs, Gazneliler, Eyyubiler, Büyük Selçuklu Devleti, Osmanlı siyasi tarihi, Osmanlı Kültür medeniyeti, Avrupa tarihinden sahneler, Yahudi, Ermeni, Amerika, Rusya, yakın tarih başlıklarıyla bu anekdotları bölümlere de ayırmış, zengin bir kaynakçayı da kitabın sonuna eklemiştir. Tarihten ibret almak amacıyla faydalanmak isteyenlerin okuyabileceği bir eserdir. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Tarihte İlginç Gerçekler
Tarihte İlginç GerçeklerRemzi Çavuş · Yitik Hazine Yayınları · 2006148 okunma
… Tarih ilmini şu şöyle olsaydı diye değerlendirmemek lazımdır. Tarihten ibret almak gerekir.
Reklam
Tarihten ibret dersleri almak zorundayız. Eğer ibret alacak olursak yenilgiler, yanlışlıklar tekrar etmeyecektir.
Tarihten İbret Almak
“Tarih, halk yığınlarının bir hayvan sürüsü hâlinden ya da çalışkan bir karınca yuvası şeklinden çıkarı­larak, akılcı ve neşeli bir yaşam üreten milyonlarca sanatçı ve üreticiye dönüştürmenin çözümlerini, devlet hayatının nasıl güçlendirileceğini, toplumun nasıl eğitileceğini gösteren bir bilimdir.”
Tarihten ibret almak bir yanlışı tekrar etmekten kaçınmak değildir.
Geçmişten ders ve ibret almak ne kadar gerekliyse, geçmişe iltica etmek de bir o kadar zararlıdır. Ancak geçmişi pusula olmaktan çıkarıp bir hayat tarzı haline sokmak; geçmişin sağlayacağı bütün yararları yok eder. Bunun doğal olarak dünde kalmak ve dünün ipine sarılarak yaşamak gibi tehlikeli bir sonucu olur. Bir baska deyişle tarihi kutsallaştırmak, bir inanç sorunu haline getirmek tarihten sağlanacak bütün yararları yok eder. Tarihi gereksiz görerek ya da tarihten koparak yaşamak kadar tehlikeli olan bir husus da onu kutsallaştırmaktır. Tarihi yapan da yazan da insandır. Hatasıyla ve sevabıyla tarih düne aittir. Bugün yapilacak olan dünden alinan hız, ilham, ibret, enerji ve güven ile geçmişte yapilan hatalari tekrarlamamaktır. Zira bir hatay iki defa tekrarlamamak başarılı olmanın temel ilkesidir.
Sayfa 127Kitabı okudu
Reklam
53 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.