Evcilleştirmeyi insanların bitkilere yaptığı bir şey olarak gördüler, aksini hiç düşünmediler. Dünya üzerindeki tüm Semper Augustus lalelerin yüzde doksanına sahip olan Hollandalı Dr. Adriaen Pauw'un herhalde aklına bile gelmemiştir; hayatının çoğunu bu lalelerin nüfusunu artırmaya ve onların mutluluğuna adamıştı –bir bakıma, laleler ona sahipti. Farkında olmadan ateşlemeye yardımcı olduğu lale çılgınlığı, belki de son gülen taraf olan Tulipa cinsi için paha biçilmez bir nimet oldu.
Şunlara bak, ne muhteşemler, ne kadar kayganlar, lalemin abanoz siyahı rengini müjdelercesine ne kadar melankolik görünüyorlar! Damarları çıplak gözle görünmüyor bile! Hiç kuşku yok ki çiçeğimin yas elbisesini kirletecek tek bir leke bile olmayacak... Uykusuz gecelerimin, çabalarımın, kafa yormalarımın ürünü olan bu kızın ismi ne olacak? Tulipa nigra Baerlensis.
Hiç kuşku yok ki çiçeğimin yas elbisesini kirletecek tek bir leke bile olmayacak...Uykusuz gecelerimin,çabalarımın,kafa yormalarımın ürünü olan bu kızın ismi ne olacak?Tulipa nigra Baerlensis.