Siyah Lale

Alexandre Dumas

Üç Siyah Lale soğanı aşkına
2021 3. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2021 16:45
Kitabın girişi Lahey halkı için sıradandan çok daha farklı bir günden bahsediyor. Bu olay kahramanlarımızın hayatını etkiliyor. Yazarın da dediği gibi burayı anlatmasak olmazdı. Geçmişten kalan bir İncilin ilk sayfasında yazılan yazıyla suçsuz olduğu kanıtlanan bir siyasi mahkum ki aynı zamanda lale yetiştiricisi ve onu ilk gördüğü andan itibaren ona aşık olan bir gardiyanın kızı. O döneme kadar daha önce yetiştirilmemiş olan Siyah Laleleri yetiştiren kişiye verilecek ödül bir çok kişinin aklını alıyor. Aklını çelen kişilerden biri de lale yetiştiren kahramanımızın komşusu ki kendisi de zamanında ünlü lale yetiştiriciside sayılır. Bu kişinin neden olduğu olaylar kitabın hepsini kapsıyor bu yüzden bu kısmı size bırakıyorum. Eee tabi engel olmadan kazanılan hangi başarı sahibine büyük zevk tattırmış ki? Engellere rağmen umudunu kaybetmeden laleler için emek sarfeden ve üç siyah lale soğanlarının çiçek açması için çaba emek sarfeden kahramanlarımız var olan aşkın daha da güçlenmesini sağlıyor. Yazar kitabın bazı yerlerinde merak ettiğimiz soruları bize sorarak heyecanımızın katlanmasına da katkıda bulunuyor. Kitabı okurken âdeta olayları bir bir yaşayıp kendinizi kaptırıyorsunuz. Tavsiye ediyor ve keyifli okumalar diliyorum. Saygılarımla.
2018 29. kitabı
Okunma: 11 Temmuz 2018 10:57
Alexandre Dumas'dan ilk kitabım..Shakespeare den sonra yalın, anlaşılır ve hatta iyi de geldi. Dram yüklü bir hikaye. Cornelius ve Rosa.. ° 1600 küsür lü yıllarda Hollanda'da vaftiz babası siyasi nedenlerle yargılanıp, suçsuz yere vahşice idama mahkum edilen bir adamın aynı sebeple hapishaneye düşmesi ve burada aşkı ile karşılaşması konu edinmiş. ° Tek bildiği ve sevdiği lale yetiştirmek olan bu mahkumun uğradığı haksızlığa rağmen umudunu yitirmeyişi, siyah lalesinin çiçek açmasına hayatını adadığını yer yer tebessümle okudum. Benim gibi canlı bitki türlerine ve de çiçek yetiştirmeye duygusal bağlamda yaklaşan biri için tatlı bir tesadüf oldu. ° Bitkilere ilgisi olmayanlarımızın için kitap içi detaylar sıkıcı geçebilir. Ama süpriz sonu için okunmaya değer. ️ ° Ülkenin en iyi siyah lalesinin doğuşuna tanıklık etmek isteyen var ise buyursun..Okusun
2023 44. kitabı
●SİYAH LALE - ALEXANDRE DHUMAS● ️PUAN:10/10 Haarlem Çiçekçilik Cemiyeti kusursuz bir siyah lale yetiştirene büyük bir ödül vaat eder. Siyah laleyle ilgilenenlerden birisi de Cornelius Van Baerle'dir. Ama kıskanç komşusu Isaac Boxtel, Siyah laleyi ve ödülü elde etmek için Van Baerle'yi işlemediği bir suçla itham ederek ihbar eder. Ölüm cezasına çarptırılan Doktor Cornelis, ,cezaevinde sevgilisi Rosa ile laleyi yetiştirmeyi başarır. Ancak kıskanç komşu laleyi çalar... Fakat her şey bitmemiştir. Rosa bu oyunu bozmaya kararlıdır. Fakat "Bazen bir insan 'Çok mutluyum.' diyemeyecek kadar çok acı çekmiş olabilir." Sadece büyük acılar çekenler mutluluğun anlamını bilirler…, Bazen insan kendisinde çok mutluyum deme hakkını asla bulamayacak kadar çok acı çeker. Bazen kaderin oyunlarından en güçlü adamlar bile kurtlulamaz. Gerçek anlamda yaşamak istiyorsan ye, iç, keyfine göre para harca, çünkü hayat bir laboratuvarın ya da bir dükkanın tahta iskemlesinde ya da deri koltuğunda çalışmaktan ibaret değil. Aşk, dünyanın tüm çiçeklerinden daha parıltılı, daha hoş kokuluydu... ️İnancın,Azmin,Tutkunun,Umudun,İyliğin,Dürüstlüğün,Aşkın,Sadakatin,Masumiyetin öyküsü. Uzun süre önce okuduğum bir kitaptı. O zaman da beğenmiştim. Etkileyici bir klasiklerden.. . . . #okudumbitti #kitapönerisi #blog #kitapblogu #book #bookstagram Siyah Lale Alexandre Dumas
Puan vermedi
Genç bir çocukken bunu radyoda dinlediğimi hatırlıyorum. Hikâyeden oldukça etkilendiğimi anımsıyorum. Yaklaşık elli yıl sonra okuduğumda ise hikâyenin Alexander Dumas (baba)’nın Monte Cristo Kontu gibi daha iyi romanlarıyla karşılaştırıldığında oldukça basit olduğunu düşündüm. Cornelius van Baerle, lalelere tutkuyla bağlı birisidir ve bahçesinde pek çok farklı türde lale yetiştirmektedir. Ancak, aynı zamanda Hollanda’nın önde gelen siyasetçilerinden Cornelius de Witt’in manevi oğludur. Roman ilerledikçe, Cornelius de Witt ve kardeşi Johann de Witt bir kalabalık tarafından parçalanarak öldürülür. Hollanda Cumhuriyeti’ni sona erdirip Kral Willem’i tahta çıkarmak isteyen Orangistler, bu iki kardeşi Fransız Kralı’na gönderdikleri yazışmaları delil göstererek hain ilan etmişlerdir. Bu yazışmalar, tehlikeli olduğunu bilmeden saklayan van Baerle’ye emanet edilmiştir. Van Baerle’nin komşusu onu gizlice gözetlemekte ve bahçesinde yetiştirdiği lalelerden dolayı kıskançlık duymaktadır. Özellikle van Baerle’nin 100.000 gulden ödüllü Siyah Lale’yi yetiştirebileceğinden korkmaktadır. Kıskanç komşu yetkililere haber verir ve van Baerle tutuklanarak hapse atılır. Hapiste gardiyanın kızı Rosa ile bir aşk yaşar ve Rosa, Siyah Lale’yi güvende tutmasına ve komşunun gizlice gerçekleştirdiği saldırılardan korumasına yardım eder. Yazım tarzı güzel ama daha önce de söylediğim gibi, olay örgüsü biraz basit.
2026 54. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2026 21:51
Okuduğum ilk Alexandre Dumas kitabıdır Siyah Lale. 1600'lerin Hollandasında cumhuriyetten monarşiye kanlı bir geçişle başlar hikaye. Ana tema adından da anlaşılacağı gibi siyah lale ve onu yetiştirme yarışmasının yapılmasıdır. Cornelis Van Baerle siyah lalenin soğanını elde etmek için büyük uğraşlar verir ve başarır. Ancak soğanı filizlendiren kendisi olmayacaktır. Öyle bile olsa onun aşkıyla, azmiyle filizlenir lale. Hırsın ,azmin,aşkın,sevginin, öfkenin yoğun bir şekilde anlatıldığı çok güzel bir romandı benim için. İlk 30-40 sayfasında okumamı tavsiye edenlere kızsam da:) sonrasında ve hatta finalinde çok sevdim. Akıcılığıyla, hikayesiyle çok beğendiğim klasikler arasına girdi. Bu kitapla Monte Cristo Kontu (2 Cilt Takım) nu okumaya da cesaret edebilirim diye düşünüyorum. Herkese keyifli okumalar.
Siyah LaleAlexandre Dumas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202319bin okunma
“SİYAH LÂLE”~Alexandre Dumas
2026 23. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2026 11:44
17. Yüzyılda Hollanda Altın Çağı’nda yaşanan Lâle Çılgınlığı’na (Tulipomania) ithafen yazılmış bir eser; insanların bir lâle soğanı uğruna servetler feda ettiği bir dönem. Lâle soğanlarına olan bu aşırı talebin fiyatları görülmemiş seviyelere fırlatması ve ardından piyasanın aniden çökmesiyle sonuçlanan tarihteki ilk belgelenmiş ekonomik spekülatif balon zamanında geçiyor bu hikâye.. Hollanda tarihinin bu en çalkantılı yıllarında çiçek yetiştiriciliğiyle uğraşan Doktor Cornelius von Baarle’nın en büyük amacı, Haarlem Çiçekçilik Cemiyeti’nin açtığı yarışmada genetik açıdan üretimi zor olan en güzel Siyah Lâle’yi yetiştirmektir. Fakat kıskanç komşusu İsaac Boxtel’ın iftirası sonucunda işlemediği bir suçtan ötürü ömür boyu hapse mahkûm olur, idamdan kıl payı kurtulur. Ama hep umutludur, çünkü yanında getirdiği lâle soğanlarıyla ekeceği büyük hayalleri vardır. Tek güvendiği üç soğanı ve biricik Rosa’sı. Bu romanda iyilik timsali Rosa’nın karşısında kıskançlığıyla, iki yüzlülüğüyle ve aç gözlülüğüyle nam salmış Boxtel karşımıza çıkar. Kendisi de lâle yetiştiricisi ama en iyi Siyah Lâle’yi yetiştiremez, bu yüzden kin ve nefret silsilesi başlar. Cornelis’e tuzaklar kurar, onun peşinden sürgüne gider, ardında her şeyi bırakarak. Tek gayesi Siyah Lâle’yi çalıp 100 bin Florinlik büyük ödülün sahibi olmak. İstediğine kavuşur mu? Öyle bir sonu var ki hikâyenin, mucize dedikleri bu olsa gerek, umudu, insanın hayallerini ulaşma gücünü ve adalet arayışını çok güzel anlatmış. En savunmasız, en çaresiz anı da öyle güzel tasvir etmiş ki yazar, son ana kadar merakla okudum.. Geneline bakacak olursak, Lâle üzerinden de çok şey öğreniyoruz aslında; başta sabretmeyi, vazgeçmemeyi, umudu ve aşkı. Kitapta en güzel kısımlardan biri, Cornelis’in lâlelere olan sevgisi ile Rosa’ya olan aşkını
"Felaketler insanın içindeki saflığı yok ediyordu"
2021 111. kitabı
Hiç şüphesiz Alexandre Dumas klasikler arasında bir klasiktir! Daha önce okuduğum Monte Cristo Kontu (2 Cilt Takım) romanıyla etkilendiğim Dumas'ın Siyah Lale'si; özgürlük, aşk, umut, öfke gibi birçok duyguyu iliklerime kadar hissettirdi. Bazı bölümlerde nutkum tutuldu ancak yinede umudumu yitirmedim. Kitabı okumadım âdeta bir film gibi izledim. "Her şeyin" güzel gittiği bir anda, "her şeyiniz" elinizden alındı mı hiç? Bir anda bir el gibi üzerinize çöken karabulutların sizi daha kötü günlere sürüklediğini düşünün. Peki, Tanrı'nın yazgısı mı bu yoksa insan suretindeki iblislerin oyunu mu? İblis diyorum çünkü ben bu hikâyede; kıskançlığın, hırsın ve ihtirasın bir insana neler yaptırabileceğine şahit oldum. Tek bir insanın kıskançlığının binlerce insandan oluşan büyük bir topluluğun öfkesinden daha büyük olabileceğini âdeta yaşadım. "Kötülük insan ruhunu ele geçirdiğinde çok hızlı yol alıyordu." [s.46] Evet tam da öyle oldu. Kötülük insan ruhunu ele geçirdi ve dönüşü olmayan olaylara davetiye çıkardı. Peki ucunda ölüm dâhi olsa kıskançlık aleviyle yanan bir kimseyi durdurmak mümkün müdür? Belkide mümkündür. Ancak bu bir insan tarafından yapılamayabilir. Ama ya Tanrı? Belkide her şeyin bittiğine inandığımız noktada, Tanrı bizim için daha güzel şeyler inşa ediyordur. "Rosa, siz Tanrı'nın yarattığı en mükemmel canlısınız!" [s.150] Evet, aşk! Aşk her zaman en sevdiğimiz her şeyi ekarte etmiyor mu? Bu hikâyede aşk o kadar güzel işlenmiş ki okurken yüreğim ısındı âdeta. Ve, "... siyah lale, rüyasında, birinciliği sarışın Frizlinin güzel mavi gözlerine bıraktı." [s.128] Alexandre Dumas'a teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarak kitabın içeriğine kısaca değinmek
Bir Lalenin Peşinden Geçmişe Yolculuk
2025 34. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2025 19:06
Bazı kitaplar sadece hikaye anlatmaz, seni alır başka bir zamana götürür. (Çoğu zaman da tarihsel süreç dikkatimi çekiyor..) Bu eserde tam da öyle bir kitaptı benim için. Başlarken bir çiçeğin hikayesini okuyacağımı sanmıştım ama bitirdiğimde bir dönemin ruhunu hissetmiş gibi oldum. Avrupa’nın bir dönem lale uğruna aklını yitirmiş olması tuhaf ama bir o kadar da büyüleyici... İnsanlar bir çiçek için servetlerini, huzurlarını, hatta hayatlarını riske atmış. Öyleki bir lale soğanı için evini takas edenler olmuş. Dumas, bu çılgınlığın tam ortasında bize sadece bir çiçeği değil, o dönemin heyecanını, rekabetini, adaletsizliğini ve en çok da tutkuyu anlatıyor. Okurken, bir çiçeğin etrafında dönen bu hikâyede Osmanlı’daki Lale Devrini düşünemeden edemedim. Aynı çiçek iki farklı coğrafyada iki farklı anlam taşıyor ama ikisinde de ortak bir şey var: zarafetle birlikte gelen geçicilik. Güzelliğin ne kadar kırılgan olduğunu hatırlatıyor insana:)) (Sözde bize ait sandığım o Lale Devri de meğerse Avrupa’yı taklitten öte bir şey değilmiş:( Kitabı bitirdiğimde, bir çağın izlerine tanık olduğumu hissettim. Sakin sakin ilerleyen ama içten içe derinleşen bir yolculuktu benim için.
Araştırma-İnceleme Tarih
2021 55. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2021 20:04
İnancın, Azmin, Tutkunun, Umudun, İyiliğin, Dürüstlüğün, Aşkın, Sadakatin, Masumiyetin öyküsü. Fransada yapılan siyah lale yarışması ve etrafında dönen ihanetler ,hırsızlıklar,iftiralar ve bu olaylar arasında yaşanan aşk. Sevginin nasıl güç sahibi olduğunu ve kıskançlık gibi engelleri aştığını, Hollanda'nın 17. yüzyılındaki günlük hayatını, geleneklerini, ekonomik durumunu, kültürünü barındıran , dürüstlük, özguven gibi evrensel değerlere değinen, romantik aşk unsurlariyla süslenmiş akıcı ve etkileyici bir eser.
2025 19. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2025 20:55
1600’lerin Hollanda’sında düzenlenen siyah lale yetiştirme yarışması ve iki komşunun (biri emeğiyle diğeri ise komşusunun emeğini çalarak) bu ödüle ulaşma çabaları anlatılan eserde adaletin, aşkın, inancın ve dürüstsen kazanma ihtimalinin her zaman daha yüksek olduğuna şahit olacaksınız. Kıyasıya rekabet ve tatlı bir aşk arıyorsanız kitabı tavsiye ederim. Monte Kristo Kontu’ndan sonra merakla okuduğum ve severek bitirdiğim bir kitap oldu. Dili akıcı, merak unsuru okura hep hissettiriliyor. Alexandre Dumas Siyah Lale ❦✰ESRArengiz✰❦

Alexandre DumasYazar · 36 kitap
Alexandre Dumas Pére... Fransız yazar. Monte Kristo Kontu, Üç Silahşörler, Siyah Lale ve Demir Maske gibi tarihi romanlarıyla tanınır. Üçyüze yakın macera romanı yazmıştır. 19. yüzyılın en verimli ve en sevilen Fransız yazarlarındandır. Önce oyunları daha sonra da tarihsel romanlarıyla büyük ün kazanmıştır. Özellikle, Kardinal Richeliey dönemindeki gözüpek kahramanı anlattığı romantik tarzda yazdığı Üç Silahşörler (1844) ve Monte Kristo Kontu (1845) en tanınmış yapıtlarındandır. Dumas'nın renki, açık yürekli, kimi zaman pek inandırıcı olmayan bir üslupla kendi olağanüstü yaşamındaki olayları aktardığı Anılar (1852-54) adlı yapıtı romantik dönem Fransız edebiyat yaşamına ışık tutar. Dumas, geçimini sağlamak amacıyla genç yaşta Paris'e gitmiştir. Avukat olmayı planlamış ama geleceğin Fransa Kralı Orléans dükü Louis-Phlippe'nin hizmetine girmiştir. Sonra da şansını tiyatroda denemeye karar vermiştir. Yazdığı oyunlar döneminde olduça ilgi görmüştür. III. Henry ve Sarayı (1829) adlı oyununda Dumas, Fransız Rönesansının gösterişli bir tablosunu çizmiştir. Napoléon Bonaparte (1831) yeni ölen imparatorun efsaneleşmesini sağlamıştır. Dumas, oyun yazarken tarihsel romanla da ilgilenmeye başlamış ve renkli bir tarihsel fonla, genellikle 16. ve 17. yüzyılda geçen heyecanlı öyküler yazmayı hedeflemiştir. Kalıcılığını da oyunlarıyla değil, bu tarihsel romanlarıyla sağlamıştır. Romanlarındaki kahramanlarında iyi-kötü ayrımı oldukça belirgindir. Victor Hugo gibi romantik akımın başlıca yazarlarındandır. Dumas başarı kazandıkça kendini pahalı zevklere vermiş ve borçlarını ödeyebilmek için daha fazla yazmaya başlamıştır. Aynı zamanda gazeteciliğe de başlamış, gezi kitapları yazarak para kazanmaya çalışmış ama başarılı olamamıştır. Alexandre Dumas'nın eserlerini, özellikle de "Üç Silahşörler"'i yazarken tarihi oldukça saptırdığı, olaylara fazlasıyla hayâl gücünü kattığı söylenir. Bu söylentiler kulağına kadar gelince Dumas, "Tarihe tecavüz ettiğimi söylediler ama çok güzel çocuklar doğdu" demişti. Alexandre Dumas 1870'te, Dieppe yakınlarında ölmüştür.