Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Cumhuriyet beş yaşına geldi. Alfabeyi değiştirdi. Arap alfabesine dinsel anlamlar yükleniyordu. Arapça yazılmış tüm kitaplara "kutsal kitap" gözüyle bakılıyordu. Arap alfabesiyle basılmış sıradan evraklar bile İslamiyetle alakalı zannediliyordu. Halk okuryazar değildi. En basit dilekçesini, mektubunu bile yazmaktan acizdi. Arapça
Sayfa 167Kitabı okudu
Atatürk açış nutkunda Arap alfabesinin Türk milletinin emeğini kısırlaştıran çorak yol olduğunu, kolay bir okuma anahtarına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Türk milleti, cehaletten az emekle, kısa yoldan, ancak kendi güzel ve asil diline kolay uyan böyle bir vasıtayla sıyrılabilirdi. Bu okuma yazma anahtarı ancak Latin esasından alınan Türk alfabesi olmalıydı. Bin yıla yakın bir evrenin kültürel birikimi ve geleneğin bir parçası olan Arap harfleri ve rakamları Cumhuriyet'in modernist anlayışıyla bağdaşmıyordu.
Sayfa 299 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Reklam
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK DEVRİMLERİ... (ALFABE)
Alfabeyi değiştirdi. Arap alfabesine dinsel anlamlar yükleniyordu. Arapça yazılmış tüm kitaplara “kutsal kitap" gözüyle bakılıyordu. Arap alfabesiyle basılmış sıradan evraklar bile İslamiyetle alakalı zannediliyordu. Halk okuryazar değildi. En basit dilekçesini, mektubunu bile yazmaktan acizdi. Arapça yazmayı bilenler "din
Türk alfabesi kolay okuma anahtarı
Mustafa Kemal aslında taa 1905'te Şamdayken alfabeye kafa yormaya başlamıştı. Daha Kurtuluş Savaşı devam ederken, Halide Edip Adıvar'a alfabeyi değiştirmek istediğini söylemişti. Türk alfabesine "kolay okuma yazma anahtarı" diyordu. "Yüzyıllardır kafamızı demir çerçeve içinde tutan, anlaşılmayan ve anlamadığımız işaretlerden kendimizi kurtarmalıyız" diyordu. "Ya üç ayda yaparız ya hiç yapamayız" diyordu. Tüm yurtta seferberlik başlatıldı. Parklara, meydanlara karatahtalar konuldu. Kafaları henüz Arap harfleriyle karışmadığı için özellikle çocuklar tarafından öylesine kolay öğrenildi ki, okula gitmeyen anne-babalarina çocukları öğretti. Mustafa Kemal bu durumu şöyle izah ediyordu. "Bilen bilmeyene öğretiyorsa, millete malolmustur demektir.
Sayfa 168Kitabı okudu
Diyen Paşa'nın de'yi, ki'yi ayıramayan, hunharca "..." savuran torunları
"Arkadaşlar, bizim ahenktar, zengin lisanımız yeni Türk harfleriyle kendini gösterecektir. Asırlardan beri kafalarımızı demir çerçeve içinde bulundurarak, anlaşılmayan ve anlayamadığımız işaretlerden kendimizi kurtarmak, bunu anlamak mecburiyetindesiniz." Bu konuşmasıyla alfabenin değiştirilmesi konusundaki kararlığını ortaya koyan Mustafa Kemal Paşa'nın, Harf Devrimi ile aynı güne rastlayan Meclis açış konuşmasında; "Türk milletine kolay bir okuma-yazma anahtarı vermek lâzımdır. Bu anahtar Latin esasından alınan Türk alfabesi olacaktır. Yeni Türk harflerinin kanunlaşması, ülkemizin yükselme çabalarında başlı başına bir geçit olacaktır."
Sayfa 191 - Siyasal KitabeviKitabı okudu