Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gerek Fransız gerek Rus Devrimlerinde olduğu gibi sınıfsal bir amaçla çalışmamışlardır. Fransız Devrimi'nde devrim mahkemeleri aristokrasiye karşı sert bir uygulama göstermiş, yalnız 1793 yılında yargılanarak 17.000 kişinin idam edildiği ve bu sayının yargılanmadan idam edilenlerle 40.000'i aştığı göz önüne alınırsa, ne derece kan döküldüğü anlaşılabilir. Rus Devrimi'nde ise tüm aristokrasi ve burjuva sınıfları hemen tamamen yok edilmişler, milyonlarca insan gene devrimciler tarafından öldürülmüş, gerekse iç savaş ve büyük sefalet sonunda ölmüşlerdi. Bu bakımdan Türk Devrimi sınıfsal bir hareket olmadığı için İstiklal Mahkemeleride sınıf hakimiyetine yönelik çalışmadılar. Ancak karşı devrimci güçlerin tasfiyesine gidildi. Feodal bir kurum olan "ağa-şeyh" durumu ise zaman içinde çözümlenmek üzere sonraya ertelendi. Bu bakımdan Türk İnkılabı ekonomik yapıda köklü değişikliklere gitmeden önce, sosyal yapıyı ve dinden kaynaklanan düşünce sistemini değiştirmeye yöneldi.
Sayfa 472
Rus İhtilali, Bolşeviklik, Fransız Devrimi ve Türkiye
Rusya'da kanlı bir inkılap, Bolşevizm namını taşıyan koskoca bir komünizm inkılabı oldu. Türkiye de aynı yola paralel olarak aynı istikamete doğru gidiyor. Bu yürüyüşün tanzimiyle meşgul olanlar için, bu inkılabi hadisenin bütün ruhunu iyiden iyiye incelemek, onu anlamak ve bu anlayışla uyumlu bir hat ve hareket çizmek lazım olduğuna göre,
Sayfa 87 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Türk İnkılabı ve Fransız Devrimi
Mustafa Kemal Paşa’nın Kemalizmi’nin oturduğu fikrî zemin, aslında Yusuf Akçura ve Ziya Gökalp’in bir sentezidir. Bunların ortaya atmış olduğu bütün düşünceleri Mustafa Kemal Paşa kendi düşüncesi içinde yoğurmuş, âlimlerle paylaşarak bunlardan ortaya bir Türk Milliyetçiliği çıkarmıştır. Bu milliyetçilik kesinlikle şoven değildir, ırkçı değildir.
Sayfa 373 - İş Bankası YayınlarıKitabı okudu